Vänster framhjul, snett efter krock/stöt i trotoar

Forum Modellspecifika forum 90/99 Vänster framhjul, snett efter krock/stöt i trotoar

 • Detta ämne har 12 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2007-11-22 14:36 av .
Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #17073
  wortex2k
  Deltagare

  Jaha, den saaben blev inte långvarig, igår gled tjejen in i en trotoarkant med bil så vänster framhjul lutar lite innåt i nederkant.
  Det jag själv kan se under bilen är att spindeleden undre och armen som det sitter i har tagit stryk, samt då styrlederna skulle jag gissa.
  Den går å köra ändå.

  Ringde nyss till verkstaden å kollade vad dom tror och han lät juh inte possetiv till det.
  Snackade om nå bärarmar? troligen den/dom som går till spindelederna att om dom e skadade kan det bli jävligt bökigt å byta osv, vad ska jag tänka på nu? skall dit med bilen idag så dom skall få komma ut å kika på bilen.

  Den låter inte konstigt vid körning inge skrammel eller så, som sagt fälgen måste bytas och sen nedre spindeleden och dess arm som går till chassit? ser man har fått sig en smäll,sen har plåten på baksidan fåt sig en bula av spindeleden.

  Snälla hjälp, är det bara skrot av pärlan nu?? Då blir det ingen bil på länge för mig. :crying: :crying:

  #114972
  enor
  Deltagare

  Byta bärarm är inte särskilt komplicerat eller dyrt. Det som kan bli tråkigt är om karossen blivit sned, dvs bärarmens inre fäste krökt sig – i så fall är det ett stort jobb!

  #114973
  wortex2k
  Deltagare

  vars sitter bärarmarna?? Sitter å kollar i min 99 verkstadshandbok och hittar bara svängarmarna? Spindeledhuset, och det paketet, är det dyrt å få fixat om det är paj?

  #114974
  walle
  Deltagare

  jag har nya övre bärarmar om nån som är krökt mvh niklas

  #114975
  wortex2k
  Deltagare

  Läste precis okcså att om vänster svängarmara skall byta eller så måste drivagerigatet bortmonteras, hitta, är motorn, WOHOOO, bara å statsa på ny bil då.
  hittar inte, fan känner bara hur pengarna försvinner 🙁

  #114976
  Lustgasen
  Moderator

  Drivaggregatet är motorn

  Bärarmen är en del som är formad ungefär som en likbent triangel, och är fäst på 2 sidor i karossens inre del (mot motorn till) och sedan är det fäst i undre spindelled med 2 bultar.

  Om bärarmen har krökt sig, vilket den oturligt nog kan ha gjorts, får du ta lös och fixa en ny.

  För att ta lös bärarmen krävs lite mek.
  1 Hissa upp bilen

  2 Ta lös hjulet

  3 det sitter 2 17″ bultar i nederkant av spindelleden (kanten av bärarmen vill säga) ta lös de bultarna och dra ut spindelleden som är intryckt i bärarmen…

  4 ta lös stötdämparen , det undre fästet (sitter med en 18″ tror jag) ta ut stötdämparn från sitt under fäste och var rädd om bussningen där.

  5 Nu till det kluriga i bakkant av bärarmen sitter det fäst 2 rejäla bultar i vardera ände av den, dom ska lös. Har för mig dom sitter med en låsbit också som du måste bryta ut först innan du kan börja skruva på den. När de bultarna är lös så är bäarmen lös..

  Alltså , bärarmen ( vad jag kan tänka ut i huvet) sitter i 3 olika fästpunkter, 2 där bak och en vid spindelleden.

  Detta jobb är lite halvdrygt och bultarna kan sitta som berget (drog av 3 av 4 bultar till övre och undre spindelled på min 900-92) , men när det är lös är det bara att skruva tillbaka allting och hoppas på att det räckte. :jobbar:

  Fyll gärna i ifall jag glömde något!

  MVH Anton, hade du bara bott lite närmare mig så kunde jag givetvis hjälpt dig!!!

  Saab 900 TurboS Cabriolet -91

  Sekreterare i Svenska Saabklubben

  #114977
  walle
  Deltagare

  det är 6 muttrar till den undre bärarmen 19 hylsa en lång sådan är att föredra sen är det 16 skalle på skruvarna till spindel lederna å 14 på andra sidan där muttern sitter mvh niklas

  #114978
  wortex2k
  Deltagare

  Om jag fattade det rätt så är bärarmen den del som serut som ett V där på V:ets nererkant sitter styrleden och på dom två övre punkterna sitter till karossen.

  Kan detta bli en dyr operation på verkstaden montro??

  Hur otur kan jag har haft så att övre bärarmen kan ha krökt sig? då måste jag iaf enligt det som står i boket lyfta ur motorn. Bifogar bild om vad jag läst.

  #114979
  phermansson
  Deltagare

  Visst är det irriterande när sådant här händer, det kan jag hålla med om. Men jag tycker för den delen inte man ska tro det värsta innan det är kollat, man kan ha tur.

  Och framför allt tycker jag man kan tänka igenom sina ordval lite, jag blir inte särskilt positivt inställd till tråden när det skriks ut både det ena och andra. Visst behöver man avreagera sig ibland, men jag tycker det finns bättre platser för det än ett offentligt forum.

  #114985
  janneh
  Deltagare
  wortex2k wrote:
  Om jag fattade det rätt så är bärarmen den del som serut som ett V där på V:ets nererkant sitter styrleden och på dom två övre punkterna sitter till karossen.

  Kan detta bli en dyr operation på verkstaden montro??

  Hur otur kan jag har haft så att övre bärarmen kan ha krökt sig? då måste jag iaf enligt det som står i boket lyfta ur motorn. Bifogar bild om vad jag läst.

  Ett litet varningens ord: Det kan vara känsligt att lägga ut bilder från, som här, verkstadshandbok då den är copyrightskyddad. JUst här är det bara småbitar och risken att någon som skulle reagera negativt läser det är ganska liten men det är värt att tänka på. OBS! Ta nu inte detta som kritik, utan ett råd i all välmening.
  Janne

  #114991
  wortex2k
  Deltagare

  Tack för tipset JanneH.

  Så här är det iaf, for in med bilen på verkstaden nyss och fick smecknamnet Saaben med 3 ben iaf, vi hissade upp den och kollade och det är vad dom kan se endast nedre länkarmen och spindelleden där som har gått, samt fälgen då men, så blev inte så jävligt iaf.

  Men dom kunde fixa det för en okey penning, så det är iaf skönt.

  Och tack för alla svaren från alla.

  //Tommy

  #114993
  walle
  Deltagare

  en ny länkarm under kostar ca 450 kr här i stan på bilallt sen en spindel led ca 130 kr jobbet max 1 timme. så det kan inte bli blodigt kolla upp nu så dom inte blåser dig å tar hutlösa pengar för att laga det begär ett kostnads förslag så du vet hur det ligger till ekonomiskt bra att göra det så man inte får några överaskningar mvh niklas

  #114995
  wortex2k
  Deltagare

  Med delarna som du skrev plus 1h arb och hjulinställning, skulle dom ta ca 2000kr å då kostar hjulinställningen om jag fixar det privat bara den 1000kr finns bara ett ställ i stan 🙁 men men, 2000 tyckte jag var okey, för allt, då tillkommer sen montering å balansering osv på dom nya vinterdäcken som jag skaffar på samma gång, mmen det är en separat kostnad som ändå skulle varit aktuell.

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng