VARNING: Köp av "begagnad" telefon

Forum Övrigt Off Topic VARNING: Köp av "begagnad" telefon

 • Detta ämne har 4 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast 2011-08-15 15:53 av .
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4722
  rodder76
  Deltagare

  Jag må vara idiot, så alla liknande kommentarer kan ni bespara er.

  Detta är en varning, men även en vägledning, för den som har för avsikt att köpa en ”begagnad” mobiltelefon.

  Historia:
  Jag gillar att räkna och klura för att minimera onödigt utgifter, utan att för den delen vara snål. Jag har således ett relativt unikt excelark där jag kan räkna ut väldigt exakt vad mina abonemangskostnader skulle bli vid byte av abonemang.

  Efter att gjort min uträkning och jämfört priserna/år med specifikationerna för olika abonemang så skulle jag välja ett abonemang och till detta knyta en smartphone.
  Nu visade det sig att den smartphone jag ville ha, inte säljs separatoch inte heller går att köpa tillsammans med det abonemang som jag nogrannt valt ut.
  Jag väljer med stor skepsism att köpa telefonen ”begagnad” för att kunna teckna och använda det abonemangsavtal jag önskar.

  Nu till vad som skedde.
  Jag kommer i kontakt med en säljare, som har en bra anledning att sälja sin nya oupppackade smartphone, till ett pris som i det närmsta motsvarar butikspriser.
  Jag kollar upp personen så gott det går, och det finns ingen konstig bakgrund. Jag kontaktar även proffs på denna typ av varor och fakturor, och har en sådan person med mig vid inköpet av smartphonen. Allt detta besvär, för att kontrollera att kvitton är utformade som de ska och inte förfalskade, överensstämmer med legitimation och med smartphonens IMEI-nummer.
  Direkt efter att köpeskillingen bytt händer kontrollerades att smartphonen i den nya obrutna originalförpackningen överensstämde med informationen på både kartong och kvitto.

  Så långt är allt fine.

  Men nu till det som ingen förutsåg:
  Personen som sålde smartphonen hade ett abonemang tecknat mot smartphonen. Vederbörande valde att inte betala sina fakturor för detta abonemang, vilket i sin tur leder till att operatören spärrar BÅDE abbonemang OCH smartphonens IMEI-nummer.

  För min del upptäcker jag bara att min smartphone, som jag nu ägt och brukat i närmre fyra månader, helt plötsligt tappar täckningen och ger bara ”Ingen service”.
  Efter tre timmars felsökning, ominstallationer med mera så kommer det till min kännedom att IMEI-nummret är spärrat av min operatör.
  För att på något sätt lyckas reda ut detta får jag i min tur kontakta Polis, för att få reda på vem/vad och varför det ligger en anmälan på min smartphone som spärrar den. Det är nu det uppdagas för mig (efter kanske fem timmars strulande) att det är operatören som spärrar telefonen på grund utav utebliven betalning.
  Det enda att göra för mig nu är att göra en bedrägerianmälan mot personen som sålde telefonen, som i sin tur har en bedrägerianmälan från operatören.
  Telefonen i sin tur blir beslagtagen av Polis eftersom den ingår i ett bedrägeriärende.

  Det som ingen förutsåg var alltså att operatören inte bara kan stänga ner abonemang och försöka driva in skulder, utan även kan stänga av telefonen i sitt försök att driva in pengarna.

  Det finns nu alltså en risk att jurister kommer bestämma att operatören har mer rätt till telefonen än vad jag har, och därmed kan det innebära att jag åker på en blåsning som tar fyra månader att ens få en hint om att man blivit utsatt för.
  Med lite tur så kan det dock dömmas till min fördel, och operatören släpper telefonen till mig och ”bara” försöker driva in sina pengar.

  Så för den som funderar på att köpa begagnad telefon.
  Se till att den är till fullo betald, utan några skulder i några led.
  Kanske ska ni även försöka få er operatör att teckna in IMEI-nummret mot ert abonemang……

  MVH// D

  #30917
  William
  Deltagare

  Aj fan, det där sög ju något… hoppas det ordnar sig 🙄

  Bra att du skriver det, hade inte den blekaste om detta nummer excisterade…

  #30921
  rodder76
  Deltagare

  Om du på din telefon slår *#06# (stjärna fyrkant 06 fyrkant) så kommer IMEI-nummret upp i skärmen. Detta är telefonens ID-nummer

  Polisen förvånades över min nogrannhet och kunskap inför köpet av telefonen, och betvivlade inte en microsekund att jag hade ärliga avsikter.

  Jag skriver som sagt detta inlägg, i hopp om att fler ska lära sig av andras misstag, och förhoppningsvis slippa liknande problem. Om det i sin tur gör att ETT bedrägeri inte kan genomföras så har det gjort nytta.

  #30928
  Janne Hagnell
  Moderator

  Ytterligare en varning, denna gällande kontantkort. Man tror ju att man är trygg när man låter ungarna, eller som för mig, min gamla mamma, ha kontantkort. Kommer telefonen bort kan ju tjuven bara ringa upp vad som finns på kortet. Tror du, ja!! 😯 För om du varit ordentlig och registrerat telefonen så vips, finns det en adress att skicka fakturor till, vilket i mitt fall företaget bakom ett porrnummer gjorde. Sedan kom min stackars mor och frågade mig vad dessa räkningar var… Telefonen hade hon förstås ingen aning om var den fanns… och när jag ringde svarade en man! 👿
  Som tur var hade porrföretaget varit med förr, så när jag skickat kopia på polisanmälan och spärrning av nummer OCH telefon så rev de räkningen.
  Men sensmoralen: Finns det risk att telefonen kommer på avvägar – regga den INTE!

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

  #30963
  rodder76
  Deltagare

  Nytt för dagen:
  Det har visat sig att det inte alls är operatören som låser telefonen!
  Det är personen jag köpte den av, eller rättare sagt trodde att jag köpte den av, som polisanmält identitetsstöld……

  Detta har jag fått reda på, efter att ha varit i ett långt samtal med min operatör, som egentligen inte kan säga något, men som mellan raderna berättade att de inte låser en telefon av de anledningar jag trodde.
  Detta gjorde att jag spårade upp personen på kvittot, och ringde denne, som till en början inte fattade vad jag talade om…. tills poletten trillade ned. Om den historien nu är sann så visade det sig finnas en mycket sorglig historia bakom med identitetsstöld, och att hon anmält dessa telefoner (tre stycken) för att försöka bli fri från betalningskraven.

  I morgon kommer vi sannolikt att besöka Polis gemensamt.

  Fortsättning följer om det finns intresse

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng