Varvräknare – ”ombyggnadskit”

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Varvräknare – ”ombyggnadskit”

Detta ämne innehåller 12 svar, har 7 deltagare, och uppdaterades senast av 2005-08-15 19:50.

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #12841

  enor
  Deltagare

  Har pillat med detta nu några dar och är rätt nöjd med resultatet, så jag tänkte dela med mej till er som eventuellt är intresserade.

  En varvräknare till tvåtaktaren vore ju kul, men original är så dyra och nya är så ”moderna”. Så jag funderade lite och grejade lite. Resultatet blev denna lilla ”ombyggnadssats” för biltemas fristående 80mm varvräknare (artikelnr 32-1347).

  Inhandla ett st av ovannämnda varvräknare. Ta isär den (var vänlig men bestämd när du tar av visarnålen), plocka ut själva mätartavlan och slipa bort det svarta ”trycket” på den så att du får en jämn, mattvit yta. Detta ska sedan bli BAKSIDAN av mätartavlan.

  Gå till närmaste tryckeri/utskriftsbutik och skriv ut den bifogade .pdf-filen EDIT: bifogad fil funkar uppenbarligen dåligt – finns att ladda ned på http://www.musicastrana.com/SAAB/faceplate.pdf på transparent film. Klipp ut en mätartavla och applicera den på den BLANKA sidan av mätartavlan (tavlans forna baksida). Vänd på hela härligheten, håll upp mot en lampa så du ser var de vita siffrorna och vit-grön-röda ytan finns. Måla baksidan (den du nyss mattade ner) med svart färg så tajt inpå de vita/färgade fälten du vågar, detta för att hindra ljusgenomsläpp där det ska se svart ut.

  Montera ihop och koppla in! Eftersom ”originalvarvisen” har ganska gles gradering och bara går till 7000 varv (och jag gillar den looken) så har jag räknat om skalan även på denna mätare – sätt varvräknarens switch i läge ”5 cylindrar” så stämmer räknaren. Du märker även att nollan hamnar lite längre ned än förut när du sätter tillbaks nålen.

  Till saken hör att detta instrument kanske inte direkt är något precisionsinstrument, och därför inte visar 100% korrekt – men när jag jämför hastighetsmätare med varvräknare med hjälp av tabellen i verkstadshandboken så måste jag ändå ge det hela omdömet ”okej”. I 50 km/h på trean i min bil stämmer det perfekt – i 100 km/h på trean, när instrumentet teoretiskt sett borde visa ca 4450 rpm, så visar det ca 4200. Det kan jag leva med!

  Enjoy

  /Magnus

  #87710

  enor
  Deltagare

  Bifogar en fil… en bild på hur det blev.

  /Magnus

  #87711

  chriss
  Deltagare

  Mycket fint och välgjord! Den gillar jag skarpt!
  Enda som inte riktigt passar inte att den svarta plasten ser aldelles för ny o glansig ut, när bilen har lite mattare sköna färger.

  #87712

  enor
  Deltagare

  Med tanke på Biltemas kvalitetsfaktor så är det nog bara en fråga om veckor innan de matchar varann fint.. *skrattar*… det var lite därför jag valde att utgå från just Biltemas grejer….

  #87713

  lelle f
  Deltagare

  Snyggt jobbat ….

  Men är det nån som lyckats få filen i pdf-form ??? Inte jag iaf …

  #87714

  enor
  Deltagare

  Har lagt upp filen på http://www.musicastrana.com/SAAB/faceplate.pdf

  ADMIN: varför kan man inte bifoga pdf-filer??

  #87715

  Martin
  Deltagare

  Efterfrågan styr tillgång…

  Nu går det, här är listan på filer som kan bifogas:
  .gif
  .jpg
  .txt
  .png
  .xls
  .zip
  .pdf

  #87716

  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Trevligt litet bygge!

  Det borde ju inte vara omöjligt att sätta in varvräknaren i ett instrumenthus tex en gammal hastighetsmätare eller ”universalinstrument” till en V4a och få samma ”look” som övriga instrument.

  Har en icke fungerande Sonettvarvräknare och en nyinköpt 99-varvräknare från Saabfestivalen. Kanske man skulle bygga ihop dessa och få varvräknare med inbyggd klocka. Kanske ett litet trevligt vinterpyssel? Orginalfreaksen får väl slag förmodligen……

  /B

  #87717

  stenstorparn
  Deltagare

  Hej Enor!
  Snyggt jobbat!

  /Christer

  #87718

  anonymous
  Deltagare

  Hej!
  Snyggt!

  Kan du svänga ihop en mall till fyrtakt?

  Jag har en 96:a från -71 så kräver en varvräknare…

  #87719

  enor
  Deltagare

  Erm. ”svänga ihop”. Nejdu då får du allt mäta, räkna på vinklar och pyssla på egen hand! Sysslar inte med såna där Ve-fyra-grejer…. *skratt*

  #87720

  anonymous
  Deltagare

  He he he… ok…

  Men din mall var snygg i alla fall…

  Med vilket program har du gjort den? Illustrator?

  /Tomas

  #87721

  enor
  Deltagare

  Pagemaker, faktiskt! Mest för att det var det enda jag hade tillgängligt… fast det var ganska bra till uppgiften ifråga!

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng