Växellådsolja till V4

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Växellådsolja till V4

Detta ämne innehåller 9 svar, har 5 deltagare, och uppdaterades senast av 2015-07-12 10:23.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #376619

  bilomnibussen
  Deltagare

  Det har förekommit diverse uppgifter om vilken olja som är bäst till växellådan. Min bil körs aldrig på vintern. Förr köpte man en speciell Saab-olja som jag tror var lite mera vinterbetonad? Nu dök det upp en dunk här som innehåller följande: Mobilube GX 80W-90 automotive gear oil. MIL-L-ZX105 A type. GL-4. Kan denna olja passa till V4:ans växellåda? Spelar det någon roll om den lagrats länge före användningen?
  Mvh Jan G

  #376620

  Janne Hagnell
  Moderator

  Jag använde klubbshopens Quadralube som jag hört mycket gott om men jag vete 17, tycker lådan låter mer och frihjulet krånglar mer nu. Men min låda kanske var så van vid det urgamla klegget att den slog bakut?

  #376626

  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Har använt Quadralube i Sonetten utan problem. Har dock inget frihjul pga att det blev stelopererat när bilen gick i USA.

  /B

  #376627

  Dicst
  Deltagare

  @janne: Det hjälper att ”tvätta” växellådan ibland har jag läst många gånger, fast jag minns inte vad som gjorde tricket bäst. Tror det var fotogen eller diesel som var populärt för ändamålet att fylla på mellan gamla och nya oljan och köra en liten runda med innan man bytte till ny.

  @bilomnibussen: Det finns kilometervis med växellådsoljetrådar i detta forumet om du använder sökfunktionen, men nästan alla pekar mot Quakerstate/Quadralube som anses fungera bäst i V4:an.

  /D

  #376636

  hubbe
  Deltagare

  Dicst:

  Jag använder i min V4 Biltemas semisyntetisk 10W-40 motorolja med 25-30% Triboron Växellådsförstärkare. Att växlar är nu mycket lättare och växellådan låter tystare.

  #376637

  bilomnibussen
  Deltagare

  Jag tror att jag fått tillräckligt med svar även om det inte var direkt svar på frågan. Uppenbarligen är den olja jag nämnt inte känd. Oklart också hur gammal den är i det aktuella fallet.
  Mvh Jan G

  #376639

  Janne Hagnell
  Moderator

  @dicst: Ja, jag har tvättat lådan med fotogen.

  #376641

  hubbe
  Deltagare

  Oljebehållare har en tillverkningsdatum. De flesta biltillverkare rekommenderar att lagra oljan inte mer än 3-5 år. Men behållaren måste vara oöppnad.

  #376654

  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Jag har en massa flaskor från rallytiden på 80-talet av Castrols vxlådsolja för diffbroms (LSC) och jag frågade en oljeåterförsäljare om det var OK att använda denna. Det var inga broblem med obruten förpackning.

  /B

  #376659

  hubbe
  Deltagare

  Om oljor finns minst lika många åsikter som oljeproducenterna.

  Om oljan har förvarats i en lufttätt behållare utan växlande temperaturer (kondensvatten), är det kanske ingen fara med oljan! Men vad händer med de upp till 30% additiver i oljan? Om jag minns rätt, var Castrol LSC i plastflaskor.
  Har man däremot öppnat behållaren , oxiderar oljan med luften. I det fallet skall man nog inte använda oljan längre än ett år öppnanden av oljebehållaren.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.