Verkstadshandböckerna på nätet

Forum Övrigt Allmänt Verkstadshandböckerna på nätet

Detta ämne innehåller 13 svar, har 9 deltagare, och uppdaterades senast av 2011-10-03 22:25.

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5047

  Jonathan
  Deltagare

  Jag har sedan tidigare ett gäng gamla verkstadshandböcker till min V4 och fick nyligen hem den digitala versionen, en inscannad PDF på en CD-rom, beställd från Saabklubben (ps, tack för snabb service!). Det går givetvis att söka i PDF:en, men jag valde att OCR:a (omvandla det till vanlig text) verkstadsboken för ännu enklare hantering.

  Då slog det mig. Varför inte lägga upp hela verkstadsboken, eller flera handböcker, på nätet istället? Jag förstår givetvis att det är bra om Saabklubben får in lite pengar från försäljningen av verkstadsböckerna och det gäller givetvis att uppmuntra besökarna till att beställa sina egna exemplar (eller donera en slant), men sökbarheten och enkelheten med verkstadsböckerna skulle öka något enormt om de var enkelt tillgängliga på nätet.

  Jag vet givetvis inte hur det ser ut med rättigheter och så (om det är Saab eller klubben som äger dessa) och jag har ingen avsikt att olagligt, eller mot övriga medlemmars vilja, lägga ut något. Men jag sökte och kunde inte hitta någon tidigare diskussion om det här, därav denna fråga. Vad säger ni?

  #33082

  Jonas Åberg
  Moderator

  Jag tycker kan Volvo kan väl SAAB, eller? Allt på äldre volvo finns på nätet att ladda ner.

  den som tjänar på detta är ju alla som säljer delar. Det går massa tid att leta efter delar & art nummer. Gör själv detta varje dag på jobb, jag skulle önska att kunderna bara beställde på art nummer så slipper jag massa jobb.

  #33083

  jag tycker att det vore klockrent om den låg ute för nedladdning. Då skulle man ju även kunna nå det från sin smartphone när man står och skruvar. Eller kompisens dator osv…

  #33087

  Janne Hagnell
  Moderator

  Det man måste se upp med är upphovsrätten. Bara för att det har några år på nacken kan man inte vara säker.

  #33089

  phermansson
  Deltagare

  Givetvis är det så. Jag frågade för några år sedan angående liknande material och fick då följande svar:

  Hej! Mitt namn är Patrik Hermansson och jag är webmaster för Svenska Saabklubben. Ibland får jag erbjudande om material i PDF-format som kan vara intressant för våra medlemmar, och då vi arbetar med att bevara gamla Saabar är vi intresserade av att samla in denna typ av material. Det kan till exempel gälla en instruktion för ett äldre tillbehör eller en instruktionsbok till en tvåtaktare. Hur ställer ni er till att vi tillgängliggör denna typ av material på vår hemsida? mvh Patrik

  Hej Patrik, Jag har kollat med vår lagsida och vi ser inga problem med din förfrågan så länge det gäller gamla bilar som inte längre är i produktion som t.ex. 2 taktare etc. Så du har klartecken från mig att gå vidare, Med vänlig hälsning / Best Regards Thomas Sundström Manager Customer Care GM Nordic Markets

  https://saabklubben.se/sv/node/471

  Nu har ju saker och ting ändrats, men jag hoppas att det fortfarande är giltigt 🙂

  #33090

  Jonathan
  Deltagare

  Intressant svar där!

  Min tanke var f ö inte bara att lägga ut PDF:erna, utan att konvertera dem till riktig text/sidor. Då kan klubben fortsätta sälja PDF:er till dem som vill ha det så.

  #33093

  exceller8
  Moderator

  Det allra bästa är förstås om all text/artikelnummer är sökbar men att ändå skisser och bilder ligger kvar också…och även likadant för reservdelshandböckerna också…

  #30377

  Janne Hagnell
  Moderator

  Jag skulle föreslå att du mailar din tidigare mailkonversation till Saab Automobile med en något kort i stil med ”detta är väl fortfarande giltigt?”
  Nog lättare att få svar nu än av en eventuell framtida konkursförvaltare… 🙁

  #33102

  Jonas Åberg
  Moderator

  Fick samma svar när jag frågade om att kopiera frontspoiler till 99 EMS/turbo. Dom är/var bara glada att vi pyssla om våra gamla bilar. Vad jag förstod gällde detta bara delar som inte saab tillverkar längre.

  #33210

  kg70
  Deltagare

  Men när det gäller delar är väl detta inte alltid fallet? Framskärmar till 9000 finns ju t.ex. inte att uppbringa nya. Detta, enligt uppgifter på nätet ska väl tilläggas, att Saab inte släppt rättigheterna till nytillverkning samtidigt som de själva inte producerar skärmarna.

  K-G

  Saab 99 1969, 1970
  Saab 90 1985
  Saab 9000 Aero 1996
  Opel Manta A 1972

  #33296

  anders j
  Deltagare

  @sulo wrote:

  Intressant svar där!

  Min tanke var f ö inte bara att lägga ut PDF:erna, utan att konvertera dem till riktig text/sidor. Då kan klubben fortsätta sälja PDF:er till dem som vill ha det så.

  Hej!

  Vad är problemet med den nuvarande textpdf:en? Jag har efter mycket letande hittat en programvara som med säkerhet behåller formatering och utseende på orginalböckerna och det klarar t.ex. inte Adobe Acrobat och dess OCR läsningsfunktion m fl liknande program (Såvida inte något radikat hänt det senaste året).
  Jag tror inte att vi gör oss populära om vi använder programvara som ändrar utseende på orginalsidorna och därför har jag använt en programvara som konverterar ”bild på text” och detta säkerställer orginalutseendet.
  Jag vet inte om du med riktiga textsidor avser någon form av redigerbara sidor, typ world eller liknande, men det motsätter jag mig i så fall då det lätt kan komma ändrade versioner ut på nätet och dessa sedan sägs komma från klubben och är då ändringarna felaktiga så vem tar ansvar för detta?

  De dokument som jag iordningställt är optimerade för utskrift för att möjliggöra att med bibehållen kvalitet skriva ut och nyttja utskifterna i garaget och ska vi börja erbjuda nedladdning till t ex telefon så får vi nog av storleksskäl arbeta om hela biblioteket är jag rädd. Extremfallet är väl VHB till Saab 9000 som är på drygt 9000 sidor och knappt 3 Gb i nuvarande utförande. Vi får då sannolikt också finna oss i att använda rena bild PDF:er då den programvara jag använt är avsedd för tryckprodukter och enligt dokumentationen fungerar sämre vid så låg upplösning som det gäller vid webbpublicering.

  Nu låter jag väl negativ mot nya ideer men så är inte fallet utan jag har hittils fokuserat på en bra slutkvalitet på produkten.
  Jag ska inom styrelse och reservdelsgrupp ta upp frågan under vintern så får vi se hur vi går vidare.

  MVH

  Anders

  #33300

  enor
  Deltagare

  @anders J wrote:

  ska vi börja erbjuda nedladdning till t ex telefon så får vi nog av storleksskäl arbeta om hela biblioteket är jag rädd. Extremfallet är väl VHB till Saab 9000 som är på drygt 9000 sidor och knappt 3 Gb i nuvarande utförande.

  3 Gig är väl inte så farligt? Alla mobiler (utom inskränkta iPhone) stöder ju i dagsläget vanliga minneskort som kan fås STORA för i princip inga pengar…

  /Magnus

  #33327

  phermansson
  Deltagare

  Jo, de får plats så sett. Har 16Gb utrymme i min telefon, men att öppna en PDF på 3Gb skulle ta en otroligt lång tid då processor och minne är relativt klent i en mobil. Det tar låång tid att öppna VHB till 96TT i min minilaptop, och den är mer än dubbelt så kraftfull som min Nokia N900. Möjligen skulle det vara acceptabelt med senaste generationens mobiler.

  #33339

  enor
  Deltagare

  Det måste ju inte vara en enda stor pdf heller, smidigast vore kanske att ha en pdf per kapitel?

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng