ZE96 (Saab 96 1964)

Forum Övrigt Projekt / Min bil ZE96 (Saab 96 1964)

 • Detta ämne har 14 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2010-06-13 23:23 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21960
  ze96
  Deltagare

  Hejsan!

  Efter ett års exil i Holland (nåja, jag var iallafall med i konvojen 🙂 har jag äntligen kommit hem så jag kan börja med ett projekt som jag funderat på länge. En Saab 96 från 1964 som inte har rullat på 27 år! Med gott om hål och råttbon. 🙂

  Första steget gäller att få bilen i fint skick och sedan kommer det att bli en hel del spännande modifieringar. Som rubriken antyder (och kanske mitt nya nick om administratören godkänner det) är en liten vink om vad det ska bli.

  Bilen ska hämtas nästa helg (17 april), men ett hjul ska enligt uppgift inte snurra. Är det bara att winscha upp den på en biltrailer trots bromsande hjul eller är det någon som har en smart lösning? Säljaren föreslog en frontlastare, men jag är lite osäker på vad den gör med golvplåten. Någon som testat?

  En liten bild på pärlan framifrån:

  Och en fin bild på råttrester och en bonusgrep!

  De här bilderna togs i somras, så bättre bilder kommer när jag får hem den.

  #156119
  wibbe60
  Deltagare

  Ta med en hyffsat rejäl slägga och dräm till fälgen lite lagom hårt ett par gånger. Brukar funka.

  #156121
  mattias e
  Deltagare

  Ser ju riktigt juste ut utanpå. Framskärmar och huv ser oförskämt fina ut runt lamporna…

  #156122
  ze96
  Deltagare

  Ja, de stora problemen är vid dörrarna och bakskärmarna (både inre och yttre). Men jag får ju en möjlighet att verkligen lära mig att knacka plåt… 😉

  #156146

  Jag har en 63:a i samma färg så det ska bli extra intressant att följa din tråd! 🙂

  Har den stått länge i det höga gräset? Det brukar ju inte vara snällt mot golvplåt och dörrar att ha den förvarad så.

  #156217
  ze96
  Deltagare

  Ett drygt halvår har den stått ute i gräset. De föregående (stillastående) 27 åren har den stått inomhus i en kall lada, men rosten har kommit krypande ändå. Trots allt ser den förvånansvärt fräsch ut, men förhoppningsvis är det ännu bättre i slutet av året… 🙂

  #156234
  filbrun2
  Deltagare

  Den ser ju riktigt bra ut framifrån! Min som stog i ett skjul i 25 år lastades med båda bakhjulen låsta. (Till en början var även ett framhjul låst) Den hade haft handbromsen i hela tiden när den stått… Men den kanade i gräset och upp på vagnen så lätt så.

  #156526
  ze96
  Deltagare

  Det var den svarta som du hade lagt upp en bild på vad? Var satte du fast winschen? Det vore ju mindre roligt ifall man drar isär bilen om hjulen bråkar för mycket… 🙂

  Det ska bli skönt när bilen äntligen kommer ”hem” på lördag…

  #156536
  filbrun2
  Deltagare

  Ja det var den svarte. Jag drog min med baken först för den stog så i skjulet. Sand plåtarna (heter det va?) satt löst bak för dom var så rostiga så den mittersta plåten gick att få bort så då knöt vi ett rep om stötfångarn och satte vinschen i.

  Lyckas du få bort sand plåten fram & inte är allt för rädd om stöt fångarn så kan du ju göra likadant fram också.. Sen kan du ju sätta en garagedomkraft på hjul på en planka så rullar ju ena änden på bilen iaf..
  Eller några andra kanske har tips här?

  #156595
  ze96
  Deltagare

  Nu är den äntligen hemma! Under den tiden den stått ute så hade tre hjul låst sig vilket gjorde det väldigt besvärligt att lasta. Som tur var så stod den ju på en bondgård så en hjullastare kunde hjälpa till att dra fram den eftersom den satt sig fast lite. Jag fäste spännremmar vid bärarmarna vid framhjulen och vid bakaxeln för att dra den och efter lite dragning fram och tillbaka så rullade bakhjulen iallafall. Som tur var så fanns en snöhög kvar i skuggan och jag gjorde en liten snöbana för båda framhjulen från marken och hela vägen upp i vagnen. Sedan gled den så snällt upp på kärran med hjälp av vinschen.

  Det blev bara några bilder med den färdiglastade bilen och en vid framkomsten innan kameran lade av i brist på förutseende (laddning). Jag tänker oavsett vilket inte lägga upp några bilder på alla skavanker, för det skulle bli alldeles för många. 🙂


  Laddad och klar, notera snöspåren… :hype:


  Nämnde jag min co-driver? 😀 Det ska böjas i tid…

  Nu gäller det bara att bestämma sig för och skaffa sig en bra svets. Det vore ju bra om den gick att använda till lite mer än bara bilplåt. Räcker det med 180 A för att svetsa staket eller behöver man 250 A?

  #156597

  Kul att se! Rost verkar ju finnas så det räcker till. 😉 Din verkar vara sämre än min.

  Jag har en 250 A ESAB av lite äldre modell. Har inte svetsat så mycket grövre material med den men vi byggde en båtkärra för några år sedan och det gick galant att svetsa 8 mm järn.

  #156648
  ze96
  Deltagare

  Det är faktiskt lite med flit som jag valde en bil som var lite värre. Det finns ju finare exemplar för mer pengar, men med tanke på de modifieringar jag tänkt göra så ville jag inte känna att jag ”förstör” någon (fungerande) klassiker. Ser man det pengamässigt så lönar det sig väl nästan aldrig att köpa billigt och renovera istället för att köpa i bra skick på en gång. Förresten, jag har inte fått några gliringar/gissningar om vad bilen ska moddas till än? Kom igen! 😉

  Idag lyckades jag äntligen få in bilen i garaget iallafall efter en massa sjå. Med block och talja och ett antal spännremmar så lyckades jag baxa in bilen på plats. Vårt kallgarage (ett 70-talsbygge med färdiga betongelement) har lite springor och glipor vilket normalt sett är rätt irriterande, men nu var det guld värt. Jag kunde få ut en spännrem i en glipa och in igenom en annan så jag fick ett bra mothåll. När jag tröttnat på att slita i blocket och taljan för att få bilen att röra sig kopplade jag på 9-5an och det gick plötsligt mycket lättare… 😉 På slutet rörde sig t.o.m. den högra framhjulet och alla hjulen rullade in i garaget.

  #156689
  parbring
  Deltagare
  ZE96 wrote:
  Nu gäller det bara att bestämma sig för och skaffa sig en bra svets. Det vore ju bra om den gick att använda till lite mer än bara bilplåt. Räcker det med 180 A för att svetsa staket eller behöver man 250 A?

  Nästan bäst att köpa en MIG på runt 180 A för bilplåten, och en pinnsvets för staket, bryggor och traktordelar. 🙂 Eller visst går det att köpa en fetrackarns MIG som duger till allt, men dels kostar den mycket kosing, samt kräver givetvis 3-fas, och är dessutom ofta lite klumpig om man inte har ett sjuttirackarns stort garage (läst verkstad/maskinhall).

  Mysig bil du dragit hem förresten!

  #156888
  ze96
  Deltagare

  En fetrackarns MIG verkar det faktiskt bli, och nej, billig var den inte… 😉 I helgen ska den komma hit och förhoppningsvis kan jag börja greja lite på bilen om inte alltför länge. Det är bara lite rockader på gång mellan var saker och ting ska vara för att allt ska få plats, så några andra saker måste göras i ordning först innan det blir så mycket plåtjobb.

  Som tur var så finns det ju en snickarbod där svetsen kan bo och där man kan göra plåtjobb på alla löstagbara delar som skärmar, dörrar m.m. Garaget är nu fullt med tre bilar, så väldigt gott om plats kan jag inte påstå att det är. Å andra sidan går ju de två andra bilarna att köra ut om man vill ha mer utrymme över dagen…

  #159245
  ze96
  Deltagare

  Det har visst blivit väldigt dåligt med uppdateringar, men mest har jag gått och väntat lite på att jag ska få hem alla saker så att jag kan börja greja ordentligt. Eftersom jag inte haft en enda svetspryl så blir det en del saker som behöver ordnas. Efter att ha fått hem lite plåtverktyg, svetshjälm m.m. så har jag äntligen köpt en tub skyddsgas också. Jag trodde ju att tuben som följde med svetsen bara skulle fyllas på, men det var visst en hyrtub så där blev man lurad. :banghead:

  Iallafall, jag har börjat riva lite i bilen och göra en lite grundligare städning. Jag visste ju att det varit möss i bilen, men jag trodde inte att det var så illa. Under hela baksätesdynan var det fyllt med en skön blandning av stoppning, säd (mest skal) och muslämningar. Efter att ha grävt ut alltihopa och sugit upp det sista med dammsugaren hade jag lyckats fylla en hel sopsäck!

  Jag behöver ta bort ryggstödet bak också för att få bort det sista, men jag ser inte rakt av hur det ska gå till. Hur gör man? =)

  Snart får jag väl köpa lite plåt också… Är det 1 mm det ska vara?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng