jakob a

 • Härdningen verkar sitta i hela, men det går faktiskt att svarva i dom, dock får man vara beredd på att det går hårt åt vändskären.
  Förmodligen går det också att borra i dom om du har tillgång till såna där ”dyra gula borr”, men det har jag inte provat.

  Mannerstedts råd ur TfA:
  ”lämpligast är att slipa ur ett djupt spiralformat spår…”

 • R-spärr såldes både som materialsats för hembyggare och färdigbyggda.
  Det finns två generationer av dessa har det sagts mig: I dom tidigare fräste man ett spår i differentialens röraxel som passar i ett spår i spärrens rör. Senare gick man över till inborrade stift, som ett ”hemgjort” splinesförband, för att låsa fast spärren till diffen.
  Anlednin…[Läs mer]

 • Citat::Ursprungligen postat av fuling:
  [qb]För att kunna ta reda på kraftrna på balasaxellgren så behöver jag försöka ta reda på vad fläkten, vattenpumpen och generatorn tar för effekt. Genertorn sa vi ca 825W.
  Vattenpump=???? [Watt]
  Fläkt=???? [Watt]
  [/qb]

  Jag hittade en siffra på ca 1Nm för vattenpumpen, vid 1500varv på motorn. (moment på mo…[Läs mer]

 • Jo det är ju tråkigt, för det besvarar ju inte din andra fråga, men den svarar nog nån annan på snart hoppas jag iallafall på.
  Om man sitter och klurar på balanslager på nätterna så sover man dj-t tungt de timmar som är kvar sen, det är mitt tips mot sömnlöshet !

 • Tobbe99:
  Jag hittade både babbittsbitar och förvridna stålringar i tråget… jag är rätt säker på att ringarna gått av där dom är skarvade, men eftersom jag till skillnad från Kenta lägger havererade motordelar till hö i verktygslådan (man vet aldrig när man kan behöva dom…) ska jag kolla vid tillfälle, jag tror jag har några slitna som inte ha…[Läs mer]


 • Apropå generatorn..
  Jag fick också ett lågt värde, men jag tror också att den slacka delen av remmen tappar lika mycket förspänning som den dragande remdelen ökar, så det enda som händer är att kraftriktningen ändras på lagret. MEN sen tillkommer ju drevkraften i motsvarande grad:
  Antag drevet har Ø100, effekten 825w & 1000varv ger momentet 7,9N…[Läs mer]

 • Citat Fuling:
  ”Felkonstuerade: Oljehålen sitter i toppen på lagren, hmm är det inte åt de hållet maxbelastingen ligger?”

  Mja, jag kollade lite i vhb och där ser det ut som att kanalen kommer snett uppifrån, från oljekanalen under kammen. Tittar man på fläktremmen går den ut snett uppåt åt varje håll, så axeln kommer att tryckas i riktning mot t…[Läs mer]

 • Är det inte så att motorbyte leder till besiktning som ombyggt fordon?

  Terje: Har NSU Ro80 haft v4? Vilket märke var det på den?!
  Låter rätt så kul med wankel, det är ju inte såååå långt ifrån 2-takt… dessutom finns ju hur mycket trimanvisningar som helst till Mazda-wanklarna.

 • Att dreven slits genom lagerglappet är helt sant, kör man ända tills det rasar så är det ju pga att dreven saknar kuggar som axeln slutar snurra. När axeln börjar hoppa runt i lagren så bryts de spröda bakelitkuggarna av en efter en tills axeln stannar.
  Ett fenomen som gjorde mig förvånad var att när jag tog isär min motor efter balanshaveri…[Läs mer]

 • jakob a svarade på ämnet Insug i forumet SSR 18 år, 3 månader sedan

  Här kommer den utlovade bilden sent omsider…

  Mycket riktigt var det dom som Fredrik skrev ovan, jag talade med upphovsmannen själv på Gistadmarknaden i år.

 • jakob a svarade på ämnet 100hk-satsen i forumet SSR 18 år, 3 månader sedan

  Fuling:
  ”Hjälp, det har brunnit ett slutsteg
  Den förgasre Fredrik pratade om först öppnade väll båda spjällen samtidigt, eller är jag helt förvirrad??? Medan förgasarna på 77B-80 öppanar spällen i två steg.
  Finns förgasren i två utföranden????
  (2-steg och båda sammtidigt)?????”

  Du kan släcka slutsteget nu, den finns i ett utförande som öppn…[Läs mer]

 • jakob a svarade på ämnet 100hk-satsen i forumet SSR 18 år, 3 månader sedan

  Är det ingen som kan gräva fram en test av standard V4 ur Teknikens Värld och scanna in?
  Det vore en intressant jämförelse.

 • jakob a svarade på ämnet 100hk-satsen i forumet SSR 18 år, 3 månader sedan

  Som jämförelse stod det i SS&R:s test av 1700S, som Mats J postade här för några veckor sedan, att den accade 0-100 på 12 sek. Det verkar ju stämma ganska bra med din tid, Fuling.

  I och för sig testade alltid Teknikens Värld med vikter motsvarande två personer i bilen och full tank väl? Dessutom var ju bilen rallyutrustad, med plåt osv, så någ…[Läs mer]

 • Rullgurka

 • jakob a svarade på ämnet Frihjul i forumet 95/96 V4 18 år, 4 månader sedan

  Jag har hört att en del besättningar hade gjort upp det så att det var kartisens jobb att både dra i ovan nämnda lina och dessutom ha hand om handbromsen! Krävs nog lite övning för att få det att funka…

  Stämmer det att tvåtaktarens frihjul greppar bättre än v4:ans?

 • jakob a svarade på ämnet kam 7,5? i forumet SSR 18 år, 4 månader sedan

  Bascirkeldiametern är ca 25 har jag för mig, jag har inte kammen här nu.
  Den är lite sliten men alla har nog lyft ca 7,5. Nu ligger dom flesta inom 7,2-7,5 och det verkar inte finnas nåt samband mellan om det är en insug- eller avgasnock och lyfthöjd.

 • Ja, och skulle det inte få samlarvärde kanske två standardinsug väger upp ett CT-insug effektmässigt och då har man ju gjort en bra affär iallafall. :rolleyes:

  Mats, har du nån siffra eller gissning på hur många korsinsug SAAB tog fram?

 • Citat::Ursprungligen postat av Mats Jonsson:
  [qb]Jakob! Ponera att man kan få 13000 för ett halvt CT-insug som tycks vara en effektdräpare. Hur mycket skulle man då inte kunna få för ett halvt korsinsug? [/qb]

  Mja, frågan är om bilen går så mycket bättre med ett halvt SAAB-kors jämfört med ett halvt CT… Jag skulle gissa att bilen går ganska d…[Läs mer]

 • Jag har också hört nåt om det där med doppningen.
  Någon bilmekare sa till mig att det fanns tre(?) sammansättningsfabriker, trollhättan, nystad, och någon skånsk? fabrik som jag glömt namnet på (Arlöv?). Enligt honom skulle bilarna som sattes samman i den senare fabriken inte ha doppats på samma sätt som de andra, och därför ha sämre rostskydd…[Läs mer]

 • Det måste betyda att jag gjorde en bra affär då, när jag köpte ett halvt CT för ett par veckor sen, jag menar om man kan få 26000 för ett helt måste man väl kunna få 13000 för ett halvt…? Minst.

 • Visa mera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng