30 år sedan Saab 9000 på Talladega

Kategori:

Nästa år, 2016, är det 30 år sedan Saab körde ”The Long Run” med Saab 9000 på Talladega-banan i USA. Med tre helt omodifierade Saab 9000 2,0 Turbo avverkades 100 000 kilometer (2,5 varv runt jorden) över 21 dagar och nätter, med en snitthastighet av 213 km/h (inklusive service, förarbyten, tankning osv).

Saab Turbo The Long Run Talladega 1986

Ett flertal världs- och internationella rekord sattes, vilket skapade rubriker över hela världen för Saab. Saab var den första biltillverkaren i världen med turbomotorer i större skala och Saab 9000 kom att bli känd för sin tillförlitlighet därefter.

Här är en kort film från detta:

https://www.youtube.com/watch?v=Ov8m8gJNeGA

Rekordbilarna från ”The Long Run” lever kvar och två av dessa finns på Saab bilmuseum i Trollhättan. Inför nästa år planerar museets stödorganisation – Saab Car Museum Support Organization – ett flertal aktiviteter vid museet för att markera detta jubileum.

  • Depån från Talladega ska återskapas och presentation från ”The Long Run” ska visas på museet.
  • En av rekordbilarna ska bli körbar och bl a visas upp på IntSaab2016 (som SSK arrangerar).
  • En simulator ska tas fram på museet, där man själv ska kunna köra Saab 9000 på Talladega-banan.

Svenska Saabklubbens styrelse har beslutat att bidra med 20 000 kr till Saab Car Museum Support Organization för detta. Vi kan även uppmuntra de medlemmar som kan/vill att bidra individuellt. Om inte annat är detta jubileum ytterligare en anledning att besöka Saabs bilmuseum nästa år!

Dela gärna detta inlägg på sociala medier

Lämna en kommentar