Tillbaka till framtiden med Saab EV-1

Kategori:

Den 21:a oktober 2015, dvs. idag, är det datum i framtiden som Marty McFly (spelad av Michael J. Fox) och Doc Brown (spelad av Christopher Lloyd) färdades till i filmklassikern Tillbaka till framtiden 2. Det skedde med en skapligt ombyggd DeLorean, som knappt orkade upp till 142 km/h (88 mph).

BTF2-image

En annan bil som var med i denna film och som inte hade haft några problem att resa i tiden, det var Saab EV-1 (Experimental Vehicle Nr 1). Denna konceptbil, eller framtidsstudie, från 1985 designades av Saabs formgivningschef Björn Envall och byggdes av Leif Mellberg. Saab EV-1 hade en toppfart på 270 km/h (!).

Saab EV-1

Här är ett litet videoklipp med EV-1:

Saab EV-1 baserades på Saab 900 T16 och hade flera intressanta funktioner. Det mest kända är solcellerna på taket (66 stycken), vars uppgift var att driva en ventilationsfläkt för kupén (för att hålla den sval i solskenet). Detta koncept har sedermera anammats även av andra biltillverkare.

Mindre känt är att EV-1 även hade en sk. “Black Panel”, där belysningen i instrumentpanelen kunde släckas vid nattkörning. Det var en föregångare till Saabs uppskattade “Night Panel”-funktion, som introducerades med Saab 900 år 1993 (NG900).

“Vore den ett flygplan skulle den ha lyft för länge sedan.” är ett av citaten från dåtidens tidningar. Saab EV-1 var en riktig sportbil, en arvtagare till Saab Sonett och en föregångare till de många konceptbilar som Saab introducerade därefter.

0011506kg.5839

I filmen Tillbaka till framtiden 2 syns Saab EV-1 vid flera tillfällen i stadsbakgrunden när Marty och Doc har rest till framtiden. Om du vill se Saab EV-1 på riktigt så står den (idag) på Saabs bilmuseum i Trollhättan.

Dela gärna detta inlägg på sociala medier

Lämna en kommentar