Avtappningsplugg

Forum Modellspecifika forum 90/99 Avtappningsplugg

 • Detta ämne har 2 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast 2002-06-24 11:01 av .
Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #8674
  magnus franzen
  Deltagare

  Finns det någon som har några tips om hur man får loss avtappningspluggen till växellådsoljan? Jag började med hammare och huggmejsel, med ända följden att det blev små märken i pluggen, som dock inte rörde sej en millimeter. Gjorde då ett specialverktyg av ett rör. Röret gick sönder, men pluggen sitter där den sitter… 😡

  #64635
  terje
  Deltagare

  Magnus

  Hva slags plugg sitter i din låda? Jeg trodde 99:orna hadde vanlig 1/2″ firkant (det har min), men når du nevner ”specialverktyg av ett rör” høres det ut som pluggen på enkelte V4:or, altså et rundt hull med en ”pinne” på tvers.
  I så fall trenger du spesialverktøy (som ikke mange ”moderne” Saab-verksteder har tatt vare på), eller du kan bruke Johan Fulings konstruksjon: Ta en sterk M16 bolt, lagom lang, kapp stykket med gjengene, svarv ned resten til 15,3 mm og sag/fil ut spor som passer til ”tverrpinnen”. Viktig at dette passer helt eksakt. Du kan så knakke bolten oppi pluggen og dra med stor nøkkel som passer på boltskallen.
  Anvend så en jekk e.d. for å presse/holde spesialverktøyet oppi pluggen, slik at det ikke glipper.
  Jeg forsøkte selv på min V4 med hjemmelaget spesialverktøy av en hylsenøkkel, men det holdt ikke, så jeg søkte hjelp hos et ordentlig Saab-verksted, altså et som ikke har glemt 96:orna.
  Prinsippet med jekken (e.d.) er det samme om du har plugg med firkanthull.
  Som du selv har hatt tilfälle at konstatera, sitter den noe forskrekkelig.

  Lykke til,
  Terje

  #64636
  magnus franzen
  Deltagare

  Tack för tippset! Det är varianten med ”tvärpinne” jag har.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng