Behandling av underrede?

Forum Övrigt Allmänt Behandling av underrede?

Detta ämne innehåller 8 svar, har 7 deltagare, och uppdaterades senast av 2006-04-11 06:59.

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14059

  jorgen
  Deltagare

  Har nu kommit till den del av renoveringsarbetet då underredet skall målas/behandlas. Just nu är all underredsmassa borta, lite tunn ”film” ca 10 % av ytan här och var som verkar vara omöjlig att få bort. Ytrost har slipats bort. Det finns lite kvar i bakaxeltunneln men där är det lurigt att få in elverktyg.

  Har ni några förslag på behandlingsmetoder för underredet?

  – rostskydd , primer, citronsyra, eller…..
  – slitskydd , en tunn tröskelskyddsspray eller…. (hade inte tänkt mig 10 kg underredsmassa igen 😉

  Hur har nu gått tillväga med era projekt?

  Hälsningar Jörgen

  #93940

  jorgen
  Deltagare

  Finns det inte någon som har erfarenhet??

  #93941

  stenling
  Deltagare

  Nu har jag ingen jättestor erfarenhet av just underreden och hur man bör göra. Men eftersom du vart seriös och skrapat bort nästan all gammal massa och dessutom slipat ytrosten så borde det väl bli bäst om du rostskyddar de områdena där du slipat och sedan lägga på ny massa på resten av underredet?

  Vilken massa som är bäst vet jag inte, men alltför tunn bör den väl inte vara för då blir det kanske lätt repor i det så plåten tar skada och börjar rosta?

  Jag snabbfixade till underredet på min Saab 96:a genom att tvätta grundligt och låta det torka ordentligt. Efter det så slipade jag där det lossnat massa och börjat rosta, målade med rostskyddsfärg och smetade på en liten tjockare massa där, motsvarande orginalmassan. Efter detta så sprayade jag hela underredet med en tunnare massa som finns att köpa på burk. Blev rätt bra och den tunnare massan la sig i den torrsprickor som fanns i den gammla massan.

  Detta var alltså inte en renovering av bilen direkt, utan bara förbättring av det skydd som redan fanns där!

  #93942

  v4_petter
  Deltagare

  jag ställde samma fråga i forumet för ett tag sedan och i tråden finns massa tips

  http://www.saabklubben.com/ubbthreads/sh…true#Post559164

  läs och begrunda! jag har själv inte gjort ngt åt saken ännu utan väntar på att det skall bli torrt väder ute innan jag sätter igång.

  #93943

  ulf
  Deltagare

  Skall du slippa bekymmer med rosten föreslår jag att du lägger på en primer och sedan en 2-komp lack, samma som på karossen. Du kommer att få bättra någon gång per år, men det är det värt. Titta på gamla T-bilar.

  Hela undersidan på rallybilen är målad med 2-k och det håller hyfsat. Då går den ändå bara på grusvägar med mycket grussprut.

  /Ulf

  http://www.sollebrunnracing.se

  #93944

  jorgen
  Deltagare

  Lyssnade med några ”experter”. Blev rekommenderad att måla på med en bra primer därefter ett spruta på en ”tröskelskyddsmassa” (CORROSTABIL BODY SPECIAL http://www.seab.se/filarkiv/tdb/TDB%2021080.pdf ). På de ytor uppe i bakaxelkanalen som är svåra att komma åt behandlas med äkta Hammarlack ( http://www.seab.se/filarkiv/tdb/TDB%20Hammarlack.pdf ).
  Det blir påskjobbet!

  #93945

  urban
  Deltagare

  Inte Hammarlack (används av amatörer, ungefär som KN filtrerar gräshoppor, grodor och mindre gråsparvar) använd 2 komponent epoxigrundfärg t.ex. LEFANT EPOXI PRIMER (finns på Erlandssons brygga). Är avsedd för att måla på plast & plåt under och över vattenlinjen på båtar. Färgen är helt vattentät vilket ger ett mycket bra skydd. Spruta även rostskydd över grundfärgen.

  Glömt den 9 april ?

  #93946

  stefan
  Deltagare

  ja ”Body” ska man absolut inte ha under en bil. Det är en ytbeläggning som blir hård och spröd med tiden och brukar spricka. Det finns avsedda produkter för just underrede och om man vill ha någon form av skydd så har iallafall Teroson haft en ljuddämpande sprutbar massa för underrede som blir helt torr i ytan, ser helt okej ut. Allt är ju en avvägning om hur man ska använda bilen, blir det året runt i regn och rusk så lönar det sig nog att ha en tät och flexibel massa även om det ser lite tråkigt ut på en finbil.

  #93947

  Dicst
  Deltagare

  Du behöver en 2K-lack som betar bra in i ytan, typ Hagmans CA-primer, en stålplast som inte ger upp i första taget.

  Hammarlack ska du kasta så långt det går, så även någon annan slipper få tag på den. För att Hammarlack ska fungera krävs att det täcker fullständigt och inte släpper in det minsta fukt under färgen, hermetskt tillslutet alltså. Den färgen betar inte fast i underlaget och blir som ett lock som fukten kryper in under från kanten. Dessutom innehåller den silikon, vilket omöjligör all framtida lackförbättring/övermålning.

  Orginal underedsmassa av den BRA sorten är bitumenbaserad. Sådan masa finns bl a hos Mekonomen tror jag…

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng