Bogsera bil med automatlåda

Forum Övrigt Off Topic Bogsera bil med automatlåda

 • Detta ämne har 6 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2008-05-02 07:23 av .
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #17485
  Martin
  Deltagare

  Jag har i alla tider fått lära mig att man inte skall bogsera bilar med automatlåda. Måste man nödvändigtvis göra det skall det ske långsamt och max några kilometer. Men så läste jag detta i Teknos bok ”Chassi Specialbeskrivningar” Tryckt 1972.
  Avsnittet finns på sidan 597 under ”Saab 99 Automatväxellåda”

  Det är säkert skillnad på olika automatlådor, i detta fall är det en BW-35, men jag har inte hört tidigare att man kunde bogsera så långt som 4-5 mil. Inget är förstås svart eller vitt… Ju längre bogsering ju större risk för skador.

  En källa är inte mycket att bygga på. Därför; Synpunkter? Eller ännu hellre erfarenheter?? :confused:

  Vid bogsering skall väljarspaken stå i läge N. Växellådan måste ha rätt oljenivå. Högsta tillåtna bogserhastighet är 40 km/h (obs. på svenska vägar är högsta tillåtna bogserhastighet 20 km/h). Längsta tillåtna bogsersträcka är 40-50 km. Måste vagnen bogseras längre skall framhjulen lyftas upp.

  #118337
  stefan
  Deltagare

  det där borde vara en generell text? Jag vill minnas att oljepumpen sitter bakom convertern i saaben och dessutom då ganska högt så man lär knappast få nån smörjning därifrån om man nu inte kan ha motorn igång.
  De automatare som går bra att bogsera är ju de som har oljepumpen på utgående axel så den snurrar av drivaxelvarvet.

  Nu skär ju inte en automatlåda på en gång som sagt men hur ska man veta när oljan sinar i nåt glidlager inne i lådan………..

  #118338
  97sonett
  Deltagare

  har bogserat 2st mercor automat i 50-60km/h ena gången 5-6mil, inga probs

  #118339
  enor
  Deltagare

  Mercedes ingår i och för sig i den skara som har pump på utgående axel – i alla fall om vi talar om lite äldre mercor.

  4-5 mil brukar vara standardsträckan som anges som max för att bogsera en automat. På vissa lådor – till exempel på ng900/og 9-3 – ska man fylla på extra mycket ATF innan bogseringen. Allt detta står förstås i respektive instruktionsbok.

  #120067
  Martin
  Deltagare

  Jag antar att skrönan om att man inte får att bogsera automater, utgår från det faktum att det normalt inte går att bogsera igång automatbilar.
  Jag läste instruktionsboken noggrannare, och det var OK att bogsera upp till 50 km och sakta. Det rekommenderades att toppa med transmissionsolja. (Som sagt)

  #120994
  jean
  Deltagare

  Nu vill jag minnas att vissa mercedesmodeller med autlådor som ju bevisligen har oljepumpen på utgående axel GÅR att bogsera igång, det står t.o.m med i instruktionsboken hur man bör göra.

  #120995
  marcus lonn
  Deltagare

  I instruktionsboken till Saab 9-5 står det att växelväljaren ska vara i läge N (automatlåda), parkeringsljuset tänt. Kör försiktigt och överskrid aldrig högsta tillåtna bogseringshastighet. Längsta tillåtna bogseringsträcka 30km. 🙂

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.