Bottenplugg i bensintanken? (saab 96 -72)

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Bottenplugg i bensintanken? (saab 96 -72)

Detta ämne innehåller 5 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av 2005-05-20 21:17.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #12644

  anonymous
  Deltagare

  Vad är problemet med bottenpluggen i tanken på saaben!?
  Hackade bort nån hård massa så bottenpluggen blev synlig. Den satt inte hårt alls, snurrade hur lätt som helst direkt, skumt tänkte jag, var den inte mer åtdragen än såhär!?
  Nu har jag snurrat pluggan sisådär 20 varv utan att den kommer ut, den liksom bara snurrar runt-runt.

  Har jag nåt fel på min plugg eller vad är tricket att få loss den?
  Sitter det en mutter från ovansidan? Alltså så att jag måste skruva bort tankmätaren och sticka ner ett spärrskaft uppifrån samtidigt som jag ligger under och skruvar på pluggen? Verkar ju högst ologiskt. Eller har nån dragit min plugg rund och helt enkelt dragit på plastic padding runt (det hårda jag ahackade bort!?)?

  Tacksam för snabbt svar.

  #86889

  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Det skall bara finnas en plugg och tätningsbricka samt en gummiring mellan karossen och tanken. Det lutar nog åt Padding . Om det bara är gängan i pluggen som är skadad så försök att dra i pluggen med en tång samtidigt som du gängar ur. Den kanske tar gäng och kommer.

  Det är ju alltid lite lurigt att jobba med bränsletankar speciellt när de är ”tomma” med just den rätta mängden luft och bränsle för att åstadkomma en rejäl explosion om det blir en gnista.

  En lösning om tanken i övrigt är bra är att tömma den om du lyckas få ur pluggen alt pumpa ut genom påfyllningsröret. Demontera tanken och töm den ordentligt.

  Nu bör du fylla den med vatten för att försäkra dig mot att allt brännbart, speciellt bränsle-luftblandning är borta. Ta bort bottenpluggen om du inte lyckats få bort den tidigare. Skaffa en ny plugg och Helicoilgänga i rätt dimension. Kanske kan du låna Helicoilverktyg av någon för detta enstaka jobb.

  Borra upp – gänga – montera Helicoilgängan. Under tiden tanken torkar (en sköljning med en skvätt karburatorsprit som tar åt sig fukt kan vara bra men tänk på explosionsrisken med sprit-luftblandning) kan du ju inspektera läget för tanken i bilen och kanske åtgärda ev rost mm där.

  När tanken är torr (och kanske nymålad) så montera tillbaks, dit med ny plugg och tätningsbricka och tanka lite grann. Kolla så att det är tätt.

  Ett ganska omständigt jobb kanske men billigt om man inte räknar den egna arbetstiden.

  /B

  #86890

  anonymous
  Deltagare

  Ok, var just ute och provade lite till (tokregnade tidagare, inte sugen på att ligga på marken då).
  Just nu känns det som att det bästa alternativet vore att helt enkelt kasta in en tändsticka under bilen (där det numera droppar bensin) och beskåda vad som händer. För mer svordomar har jag nog inte kastat ur mig det senaste halvåret.

  Provade med mutterdragaren. snurrar som tusan, men det enda resultatet av det var en bensindroppe som flög rakt i ögat, svider fint. Provade klämma fast en sån där ”svetstång” och försökte dra och skruva samtidigt. Gick inte alls, slant och klämde mig var det enda resultatet av det, förutom bensin fulla handen (jo, jag är överkänslig mot bensin också, varför jag nu har en underbart svidande hand)…

  Så det enda jag kan göra är alltså att ta loss tanken (försökte det på en v4 jag skrotade en gång, gick f-n inte att få ut, trots våld) och försöka då? Bara för att nåt klatter har dragit gängpaj just på den bil jag har!! Så klart ska vi även ha barn om 5 veckor och innan dess ska huset vara målat, badrummet färdigrenoverat och saabjä-eln gå. Precis nu jag behöver såna här grejer som tar otroligt mycket tid i onödan

  Nåväl, tack för hjälpen, då vet jag att det inte är som det ska på min bil…

  #86891

  tigerhonda_0
  Deltagare

  Bytt tank!!! Mindre jobb !!! Tankene pleier og være bra. Skulle være greit å få tak i en bra tank til en rimelig kostnad.

  #86892

  anonymous
  Deltagare

  Det är ju alltid lite lurigt att jobba med bränsletankar speciellt när de är ”tomma” med just den rätta mängden luft och bränsle för att åstadkomma en rejäl explosion om det blir en gnista.

  /B

  Då är det inget att rekomendera att göra som jag och svetsa i tanken…

  /Ola

  #86893

  anonymous
  Deltagare

  Jag har plockat ur tanken och sågade av bultskallen (bulten är av mässing el. liknande) med en bågfil, sen tryckte jag loss bulten in i tanken.
  Ska ta med den till jobbet på måndag (där finns det verkstad med utrustning), så ordnar det sig.

  Svetsa i en tom tank är inte att rekommendera, det är ångorna som brinner och inte bensinen.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng