Byte av bromsklossar fram

Forum Modellspecifika forum OG900 Byte av bromsklossar fram

 • Detta ämne har 7 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2012-09-01 13:00 av .
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #25960
  lovemollerstrom
  Deltagare

  Tjena.
  Precis som rubriken lyder så behöver jag byta mina bromsklossar fram på min Saab 900 -1985års modell.

  Problemet jag har stött på är att en utav bromklossarna är för bred för att kunna få in. Jag har köpt mig ett specialverktyg för att kunna lossa och få in den ena, vilket inte är något problem alls. Det är dock den bromsklossen som är ”utåt” som inte får plats helt enkelt.

  Bromsklossarna är köpta på Mekonomen och är enligt dem rätt modell av klossar. Men vad jag upplever så känns det som att i alla fall en av klossarna är för breda.

  Något som vet om man på något sätt kan få den andra sidan ännu bredare?

  Tacksam för hjälp!

  #192644
  reino
  Deltagare

  Har du pressat/skruvat in bromskolven till sitt innersta läge?

  #192648
  tjolle62
  Deltagare

  Oket kärvar garanterat i glidspåren så förök att borsta så mycket du bara kommer åt i spåren och sedan knackar försiktigt från insidan av oket utåt då
  kommer utrymmet för yttre bromsklossen att bli bredare och då kommer klossen att få plats och en regel när det kommer till bromsar är att alla kontakt
  och glid ytor ska vara rena och fria från rost.

  #192650
  morsole
  Deltagare

  Det första man gör är att spruta in bromsvätska under dammskyddet på kolvarna; och sen använder man handslägga och stort spett/kofot för att få upp rörelsen i bromsoket.

  Det kanske behövs att demontera hävarmen till handbromsen för att det ska bli riktigt bra; om det strular helt vilt får man räkna med att få plocka ut kolvarna för rengöring/putsning med fin slipduk.

  Gör man det ordentligt så håller det ett tag.

  Tänk på att handbromsen behöver lång vandring för att kunna funka; brukar ta bladmått på ca en halv mm och stoppa in medan jag justerar på skruven vid handbromsspaken; ställer man nåt lämpligt under säger det plupp när man har rätt avstånd och bladmåttet trillar ner. Givetvis får man skruva ut justeringen så hävarmen ligger an mot oket när man påbörjar manövern.

  Lite pyssel, men går oftast att få ordning på; kanske dags att köpa en mont sats till oken; finns lite över allt.

  Mvh Johannes

  Bor i Sjöbo, bra på gamla bromsar bl a!

  #192674
  900lyx-82
  Deltagare

  Sen kan man öppna locket till bromsvätske behållaren.
  Underlättar en del när man pressar/trycker in kolven.

  #192678
  morsole
  Deltagare

  Jag brukar öppna där när jag håller på med bromsarna så det alltid är vätskanivå; men visst kan det spruta upp där om man har för hög nivå.

  Det finns de som fyller på vätska i stället för att kolla/byta klossar; nivån sjunker ju så klart i takt med att klossarna slits.

  Mvh Johannes

  Bor i Sjöbo, bra på gamla bromsar bl a!

  #192680
  tjolle62
  Deltagare

  Absolut så är det att föredra att öppna luftskruvarna dels för att inte trycka upp onödigt smuts i huvudcylindern / koppen och dels för om oturen är framme
  (Murphy) så kan packningarna i huvud cylindern vända sig om man trycker för hårt sen kommer en cylinder renovering som ett brev på posten.

  #192698
  morsole
  Deltagare

  Har väl inte hänt mig att jag förstörd nån cylinder precis; men har man otur så…

  Dock är det absolut inget ovanligt att man får lufta oken när man lekt färdigt; men har man is i magen så försvinner luften ofta efter några dagar. Girlings bromsok är vad de är.

  Man ska ju också passa sig för att inte trampa för hårt på pedalen om man luftar på gamla viset; då kan man också fördärva huvudcylindern.

  Annars är det ok bromsar OM MAN SKÖTER DEM.

  Mvh Johannes

  Bor i Sjöbo, bra på gamla bromsar bl a!

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng