Enkrets huvudbromscylinder och V4 skivbromsar

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Enkrets huvudbromscylinder och V4 skivbromsar

 • Detta ämne har 4 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast 2016-11-04 23:11 av .
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #403798
  emlo
  Deltagare

  Hej,

  Jag har monterat V4:ans skivbromsar på min 96 -62 och håller på att renovera huvudbromscylindern (original enkrets). I botten av cylindern (närmast anslutningarna för bromsrören) sitter en liten backventil (SAAB art. nr. 716824) som jag blev nyfiken på hur den fungerade.
  Tydligen var ventiltypen vanlig på många varianter av huvudcylindrar till bilar med trumbroms och den har flera funktioner:

  – Att undvika att trycket i bromssystemet faller för fort när fjädrarna till bromsbackarna pressar in kolvarna i hjulcylindrarna (när man släppt bromsen), vilket skulle kunna leda till att luft sugs in i systemet.

  – Att ge ett grundtryck i bromssystemet så att backarna hålls nära trumman och pedalvägen blir kortare.

  – Att möjliggöra för föraren att pumpa upp ett visst bromstryck vid ”low pedal condition”.

  Det är säkert bra, även om jag är osäker på hur stor skillnad det gör i praktiken. Framförallt funderar jag på om jag bör ha kvar ventilen nu när jag monterat skivor. Om ventilen ger ett förhöjt grundtryck i bromssystemet finns det ju en risk för anliggande broms eftersom bromskolvarna i oken inte trycks tillbaka ordentligt när de inte har någon returfjäder (till skillnad från backarna).

  Är det någon här som testat samma kombination som jag? I så fall med eller utan backventil? Andra tankar och idéer om ovanstående?

  //Emil

  #403799
  Janne Hagnell
  Moderator

  Det var någon här på forumet som fick ett h-e med låsande frambroms på ett trumbromssystem som hade fått skivor fram. Om jag minns rätt försvann problemen när ventilen plockats bort.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #403948
  emlo
  Deltagare

  Tack för svar Janne! Då var jag kanske inne på rätt spår.

  Det vore intressant att höra om fler erfarenheter om sådana finns..

  Mvh,
  Emil

  #405108
  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Sten-Arvid i Perstorp byggde om sin 93a till skivbroms mm. Se hans sida http://www.perstorp.seths.se/bil/piggy.html

  /B

  #419902
  tofser
  Deltagare

  DEt var jag som skrev en uppsats om problemet. Jag googlade lite och kom fram till att den ventilen är till för att hålla ett ständigt ”partialtryck” för att hålla läpparna på tätningarna ordentligt ansatta och bromsbackarna nära anliggande. Jag borrade hål i ventilen efter googling vilket inte gjorde annat än att väsentligt försvåra luftningen. Problemet visade sig vara ett igensatt hål i h cyl som när jag rensat det löste hela problemet.

  Alltså. Du behöver inte röra ventilen alls då du fortf kör med trummor back där det lilla spelat som finns där tillåter skivbromsarna att släppa tillräckligt för att inte ligga på. Hade man haft skivor i bak också hade ventilen snabbt byggt upp ett tryck som satt an skivorna jämt.

  Mitt bromssystem är inte nytt men ganska väl underhållet men med ett total svarvat-nybyggt system så är det möjligt att ventilen kan orsaka problem om man inte har ngt spel alls men jag tror inte det.

  Pga av min borrade ventil får jag nu göra en extra pumpning ibland för att ansätta både skivor och backar, men då är skivorna rätt gropiga, trummorna rätt slitna med nya belägg runt om. Jag upplevde ända bromsarna som fullt tilräckliga och med en felfri stol lätt att låsa alla däcken.

  Skönt att nån annan märkt av detta 🙂

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng