Etanol / E85

Forum / Övrigt / Allmänt / Etanol / E85

Forum / Övrigt / Allmänt / Etanol / E85

  • Författare
    Inlägg
    • december 15, 2007 at 13:57 #17183

      Det har varit ganska mycket diskussion om miljö och eventuell etanolkonvertering av bilar här på senare tid. Det är i mina ögon lysande att folk i allmänhet verkar ha fått upp ögonen för miljöproblematiken igen.

      Det alternativ som man ofta hör är just etanol. Har sett flera trådar där det skrivits uttalanden som “..då jag tänker på miljön..” “..eftersom jag vill göra något jag också så funderar jag på etanolkonvertering..” och liknande.

      Jag har inte haft siffror i närheten på vad som behövs för produktion av etanol, så jag har inte lagt mig i. Idag såg jag en artikel på DN som berör detta och som jag tycker att alla borde läsa och begrunda.

      Artikeln finns här – Länk till DN

      Min åsikt om etanol? Ett förkastligt alternativ!!

        december 15, 2007 at 14:38 #115927

        Jag har hört även tidigare siffror på att det går åt motsvarande 7-8 dl etanol för att framställa en liter etanol, det kan väl inte vara försvarbart rent ekonomiskt?
        RME (rapsmetylester) kostar mindre att framställa men skattas istället ihjäl av myndigheterna så att det inte lönar sig för dom bönder som försökt sig på att producera det. Konstigt.

          december 15, 2007 at 15:11 #115929

          Under den tid jag läste DN tyckte jag att Lasse Swärd skrev bra artiklar MEN jag är nog ganska tveksam till den Emil har länkat till. Det verkar som om Lasse från början är emot Etanol och försöker bevisa detta om och om igen. Varför nämns det inte en enda gång att ett av huvudsyftena, är att Etanol är ett förnyelsebart bränsle! Tanken är ju att när vetet eller sockret växer så förbrukar de koldioxid. Det kanske också hade varit på sin plats att påpeka att en annan anledning till att vete priset går upp är att det bränns mer och mer vete/jordbruksprodukter i värmekraftverk. Jag har för få kunskaper i detta ämne men balansen är väl lite skev i artikeln. Se även Små skalig etanol framställning

          Tillbaks till den viktiga frågan är Etanol ett bra bränsle :confused:
          Jag resonerar så här (alltså inte fakta underbyggt mera magkänsla)
          För nya bilar med anpassade motorer: Ja och det är viktigt att fler och fler väljer alternativa bränslen för att påskynda utvecklingen. Om 5år är säkert en etanolbil 20-40% effektivare pga att det finns ett marknadstryck.

          För gamla bilar med 60-70tals motorer: Tveksamt mest beroende på att man inte vet vad som händer med motorn (för det är väl ändå så att vi vill skydda våra gammelbilar och inte göra dem till försökskaniner). Etanol är ju mycket mer “rostbringande” än bensin och enligt mitt tycke tveksamt att änvända särskilt i och med att våra bilar står still så mycket. Se även Vägverket om etanol konvertering

          Mitt recept på miljötänkande är enkelt. Gammel bilen rullar max 500mil/år medans bruksbilen rullar minst 2000 och många 3000 eller mer. Satsa där det gör mest effekt våga köpa en bil med mindre motor nästa gång och gärna med miljö bränsle. Se även Gröna bilister: bästa miljöbil 2007

          En annan sak som skulle va kul att få reda på är om bensin och disel är miljömässigt jämnbördiga om man räknar på totaleffekterna, bensin raffineras ju i många fler steg och är väl allmänt knepigare att hantera i transporter.

          Jag tänker fortsätta att köra TT med blårök (när den blir klar) men har nog också insett att det blir aldrig någon 9-5 2009/2010 när den nya kommer. Det går helt enkelt inte att motivera när man tänker på sina barn.

          Förväntar mig mothugg 😉

        • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.