Fastrostad bakbroms på 96:a

Forum Övrigt Allmänt Fastrostad bakbroms på 96:a

Detta ämne innehåller 9 svar, har 5 deltagare, och uppdaterades senast av 2007-03-20 20:30.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15749

  mabr006
  Deltagare

  Hej!
  Har ett verkligt problem: ena bakbromsen har rostat fast såpass hårt att det inte ens släpper när jag kör, hjulet är stenhårt fastlåst. Och detta bara på några veckor. Har läst lite tips på forumet om hur man ev. får loss bromstrumman utan avdragare, men är det ens någon ide att försöka när backarna är fastrostade?
  Lyckades ta mig in till vägkanten med släpande hjul, men på onsdag kommer lapplisan. Snyft! Är det någon som har något förslag? En dynamitladdning, eller…?

  #104444

  stefan w
  Deltagare

  Att dra av bromstrumman med fastrostade bromsbackar är dömt att bli katastrof. Prova att skruva ur nån/några hjulbultar, hjulet behöver inte lyftas, ta inte hjulbultar som är runt längst upp/ner på bultcirkeln för där sitter justering och hjulcylinder, ta en dorn in genom hjulbultshålen och mot bromsbackarna. Knacka med hammare med dornen mot backarna men se till att det verkligen är backen du knackar på.

  Det har funkat för mig i alla fall när detta hänt mig.

  (Jag hade skrivit ”bromsskiva” istället för bromstrumma :blush:. Ändrat nu.)

  #104445

  mabr006
  Deltagare

  Tack!
  Ska prova imorgon.

  #104447

  kaparn
  Deltagare

  Du kan prova att slå lätt med slägga på hjulmuttrarna det brukar funka. Man kan dock deformera bultarna så att dom blir svåra att skruva loss, men är det panik så är det.

  #104450

  jacke
  Deltagare

  Kanske låter som en dum idé men har du provat att backa med bilen? Om du först testar backa sen köra framåt kan bromsen (med lite tur) lossna. Funkade iaf för mig med en Golf II där bakbromsen låst sig rejält.

  #104454

  mabr006
  Deltagare

  Provade detta gång på gång, fram och tillbaka, men det sitter som berg…

  #104459

  matthias r
  Deltagare

  Provat att hjälpa handbromshävarmen bakåt? Lägg dig under bilen, blicka mot baksidan av bromstrumman/skölden, där ser du handbromshävarmen i änden på handbromswiren. Ta tag i hävarmen precis där den går in i skölden och dra den bakåt. Det kan räcka med handkraft, men ofta får du ta till grövre våld för att få den att röra sig. Saabs original fälgnyckel är ypperlig att sätta under hävarmen och rycka till. Hjälper inte det får du ta hjälp av en kofot, men akta så inte bromsröret skadas när du tar spjärn.

  #104460

  mabr006
  Deltagare

  Tack för alla svar, imorgon ska jag kavla upp ärmarna och sätta igång…..

  #104470

  mabr006
  Deltagare

  TACK! :worshippy:
  Problemet är löst och lapplisan får gå hem med lång näsa.
  Jag drog tillbaka och smorde den fastkärvade handbromshävarmen och knackade sedan på bromsbackarna genom bulthålen och till slut släppte det.

  #104476

  jacke
  Deltagare

  Skönt att det löste sig! Du kanske får göra en översyn av bromsarna, och sen komma ihåg att bromsa ordentligt emellanåt (kolla i backspegeln först bara) så ska det nog funka fint i fortsättningen 🙂

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng