förgasarsmällar

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT förgasarsmällar

Detta ämne innehåller 9 svar, har 4 deltagare, och uppdaterades senast av 2007-05-18 21:48.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16042

  piin
  Deltagare

  hej, jag har ett litet problem med att det smäller till i förgasaren på tvåtaktaren ibland, inte så mycket då den är kall men om man kör den varm så kommer dom med ca en minuts mellanrum. vad kan detta bero på?

  motorn är en standard 64a, förgasaren standard med 135 huvudmunstycke. tänddelarna är nya utom spolen, även nya stift som bara gått kanske en halvtimma totalt på tomgång och dom är kritvita.

  tacksam för svar 🙂

  #106568

  saab-jonte
  Deltagare

  stiften på en TT ska vara ljust bruna/mjölkchokladbruna, om du har en vit beläggning så har du en alldeles för mager blandning, tändningen kanske står lite fel även?

  #106581

  piin
  Deltagare

  hur går man till väga för att ställa upp blandningen? är det bara att byta munstycken som gäller eller finns det ett ställbart? kör på Aspen bensin, kanske det är därför stiften är vita?

  #106587

  Dicst
  Deltagare

  Aspen – vaddå? Vilket bränsle menar du? Viktigt att veta i det här fallet innan jag ger dig nått tips.

  #106588

  piin
  Deltagare
  #106589

  Det finns inga ställbara munstycken.

  Har ingen erfarenhet av Aspen miljöbensin. Kör själv på Statoil 98 och Castrol Super TT Oil. Den bensinen har mindre inblandning av diverse konstigheter än deras 95. Därutav mindre knackningsrisk.

  Om du har väldigt ljusa stift med normalbestyckad förgasare (huvudmunstycke 135), kan det tyda på att förgasaren behöver en genomgång. Bränsle/luft-blandningen är helt klart för mager.

  TIPS:
  Du måste nog gå igenom ”fuggen” och göra rent allting. Du bör även ta isär bränslepumpens in- och utledningar och rensa de små filter som sitter där.
  Kolla sedan att du får ett bra flöde från pump till flottör!

  Hjälper inte detta; öka till huvudmunstycke 145-150 och prova.

  Stiften ska som sagt vara chokladbruna.

  Lycka till 🙂

  #106591

  Dicst
  Deltagare

  Aha! Ok, det var precis som jag misstänkte; miljöbensin. Aspen har nämligen en racingsoppa också i sortimentet.

  Jag citerar mig själv från en liten bok jag håller på att skriva:
  ” Alkylatbränsle, eller miljöbränsle som det kallas, ger en flackare profil på moment/lambdakurvan (det brinner långsammare) => Det har lätt att magra ut för mycket vid förgasarjusteringar. Bränslet lämpar sig inte för bilanvändning, utan är mer avsett för båtmotorer och handhållna maskiner.”

  M a o vad det står här lite förenklat är att det är lättare att hitta rätt i förgasarinställningen med vanlig bensin. På en bil har man massor av olika lastfall, alltifrån tomgång upp till fullgas och en massa olika dellaster däremellan. En röjsåg eller en båtmotor jobbar inte på detta sätt, utan är konstruerad för att arbeta på bestämda varvtal med känd last. Tändinställningen och förgasartekniken är därför anpassad för detta, och då kan man köra med miljöbränslen.
  Mitt tips är: kör på vanlig bensin så funkar motorn som den ska med den tändning- och förgasarteknik du har.

  #106614

  saab-jonte
  Deltagare

  piin: om du vill att din TT ska överleva en längre stund?! avbryt försöket med Aspen-bensinen, som Dicst skriver så den vanliga miljöbensinen är inte bra för din bil, bränslet är alldeles för magert och oljan bildar knappt hinnor och är därmed ej rekomenderat till bilen, samt att priset är oerhört dyrt per liter! med riktigt blandad 98-oktan och fin 2t olja så blir det nog bättre med det mesta, blanda noggrant din soppa så du får rätt mängd olja/bensin. prova igen och återkom med mer frågor om det mot förmodan inte skulle bli bättre

  #106617

  piin
  Deltagare

  att aspen kanske inte smörjer lika bra funderade jag oxo över, utan vi kollade mest som ett experiment, men jag har svårt att tro att det är bensinen som orsakar puffarna? eller är det som dick säger att det brinner långsammare och att det därför blir en helt annan hetta på stiften? kanske bränsle luft blandningen antänder av sig själv bara av värmen?

  men som sagt, får återkomma då jag prövat med annan bensin.

  #106625

  Gör du så!
  Tanka vanlig 98 och blanda med en bra TT-olja; så ska du se att det fixar sig!
  Om inte; gå igenom ”fuggen”!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng