Förstärkningar av kaross!?

Forum Övrigt SSR Förstärkningar av kaross!?

Detta ämne innehåller 17 svar, har 10 deltagare, och uppdaterades senast av 2009-11-15 20:32.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21057

  v4ever
  Deltagare

  Är det nån som har info om hur och var förstärkningar av karossen på 96 V4 gjordes!? Har sett att det florerar sådan satser på Tradera, men det borde väl finnas ritningar på dom förstärkningsplåtarna och även förstärkningarna av vissa infästningar!? Även intresserad om det finns info om de sk. ”Mexico-fästena” som var vanliga på tävlingsbilarna!!

  #147714

  Molte
  Deltagare

  Ett par bilder som kanske är till lite hjälp

  - 9-3 Aero 2,8T XWD TX Edition, Hirsch Performance -10
  - 9000 CC 2,3 Turbo 16 Sport -91 när det är sommar
  - 96 GL V4 Super -79 när vägen svänger
  - 90 T16 -87 när jag ska överraska

  #147717

  ingvar k
  Deltagare

  Jo, det är naturligtvis till viss hjälp, men det saknas uppgifter om materialtjocklekar mm.
  De här förstärkningarna togs väl fram av SAABs tävlingsavdelning en gång i tiden, det borde alltså finnas ritningar. Jag misstänker att då dyker frågan om upphovsrätt upp. Fabriken/GM eller ?? borde väl inte lägga några hinder i vägen när det gäller så pass gamla produkter. Men det krävs troligen ett formellt godkännande och vem har de kontakterna idag?

  Om jag inte minns fel så tog XP Niklas fram något liknande!?

  #147719

  v4ever
  Deltagare

  Jo, man tackar och bugar för informationen!!
  Och det är nog sant, det handlar mycket om vem som har rätt att ge ut information nu för tiden, även gamla grejer som det verkar 🙁

  Men det är bara grejt att det finns lite info här på forumet!!

  #147732

  96GT
  Deltagare

  Om du inte prompt vill fixa själv, kolla med Fredrik, han brukar ha förstärkningssatser att sälja.

  #147940

  v4sandro
  Deltagare

  jag funderar på om man får skära ut en uppsättning förstärknings sats…utan att bli ”stämd” för det är så att där jag jobbar så har vi en laserskärare och jag har möjlighet att göra ett X antal satser.

  #147944

  ingvar k
  Deltagare

  V4sandro. Troligen så gör du dig skyldig till brott mot Lagen om upphovsrätt, men det bör en jurist uttala sig om. Finns någon sådan på forumet?

  Antagligen så händer ingenting, i bästa fall en juridisk gråzon. Frågan är väl om de som säljer idag har gjort klart med upphovsrättsinnehavaren. Missförstå mig inte, jag tycker att det är bra att det finns möjlighet att köpa.

  Låter som en fråga för SSKs styrelse.

  Jag är intresserad av en sats om ca 6-9 månader.

  #147945

  v4sandro
  Deltagare

  för om det är så att man inte gör ett lag brott så har jag ju som sagt möjlighet till att skära ut ett obegränsat antal satser….det enda tråkiga med lasern är att driftskostnaderna är på ca 1000kr i timmen men är det många som är intresserade så kan jag ju kolla upp vad c:a priset kommer att bli och kommer även kolla upp om om jag får tillverka utan att bryta mot Lagen om upphovsrätt..

  #147949

  nkro
  Deltagare

  Jag tycker det verkar konstigt att göra ett lagbrott.

  Saab slutade sälja satserna -81. Jag tror inte att saab har tänkt sälja satserna i sitt reservdels sortiment. Tror inte riktigt att plåtbitarna har ngt lagligt skydd heller.
  Eftersom det såldes kopior av insug och grenrör på den tiden. Utan rätsliga åtgärder.
  Alla vill nog bara fortsätta att uppmuntra till att saab används i rallyskogen.

  Om du är osäker kanske du ska fråga Peter Bäckström om han kan se ngt hinder att tillverka och sälja plåtbitaran.

  Niklas

  #147954

  ingvar k
  Deltagare

  Jag inte helt säker, men jag tror att rent juridiskt så blir det ett brott mot upphovsrätten.

  Nu tror jag att SAAB/GM har andra viktigare frågor att ägna sig åt än att jaga SAAB-entusiaster, som tillverkar kopior av några plåtbitar.

  Det finns säkert andra frågor som berör upphovsrätten. Därför vore det bra om SSKs styrelse kan ta ett samlat grepp och kanske få till stånd en ö-kommelse/tillstånd att tillverka eller använda teknik som är äldre än, säg 25 år. Ett sådant generellt tillstånd skulle kanske kunna delegeras till de medlemmar, som är intresserade av att tillverka och sälja. Det borde vara enklare än att enskilda medlemmar tar den här kontakten.

  Tycker jag.

  #147956

  v4sandro
  Deltagare

  okej men om det nu inte är et lagbrott så har jag fortfarande ett problem…jag har inga ritningar eller nått att gå efter för att göra ett program..

  #147959

  bertil
  Deltagare

  godkväll
  jag har en hel del frst till 96,+att det finns en hel del ny tillverkad att köpa såg det på saab träffen i trollhättan,jag har 90% av frst, har gjort verktyg till den biten som saknas
  men tiden verkar inte räcka till för att färdigställa verktyget,pga avdet finns nya projekt att köpa+dom gamla som står i garaget för att jobba med
  om någon är intresserad av frst pma till mig så löser jag med det jag har,detgamla lagret från sportrally,har även ritningar till det mesta till 96+99rally

  bertil

  #147963

  stefan
  Deltagare

  om det vore en fråga om upphovsrätt så skulle man väl isåfall få slå igen all reservdelshantering förutom originalhandeln då?

  #147964

  ingvar k
  Deltagare

  Nja Stefan, om grejorna skall tillverkas med fabrikens ritningar som underlag, så är vi nog inne på upphovsrätt. Kopior gjorda efter förlagor blir väl lite annorlunda. Men jag har haft fel förr.

  Efterlyser fortfarande en jurist som kan ge ett korrekt svar.

  #147976

  kjellboget
  Deltagare

  Nu är ni väll verkligen ute o sne seglar. Är övertygad om att du kan ställa dig utanför Saabs huvudkontor o annonsera att du säljer förstärkningssattsen som är kopierad utan någon respons. Reaktionen blir nog att det är jätte kul.
  Sätt igång o tillvera till en vettig peng o hoppas att det går ihop. Tyvärr så är bitarna mycket enkla att tillverka själv, förutom ersättningen för muttrarna till övre länkarmen som inte kan vara i vanligt blötjärn utan härdat för att gängerna inte går åt helsike. Vet av egen erfarenhet.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng