Gasfjäder

Forum Övrigt Off Topic Gasfjäder

Detta ämne innehåller 6 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av 2005-11-28 18:00.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13402

  Martin Sigge
  Deltagare

  Hej alla tekniska snillen,

  jag har en tung lucka hemma som skulle bli mycket lättare att öppna om den fick hjälp av en gasfjäder. På Biltema finns en massa olika gasfjädrar som reservdel för 149:-, men det framgår inte hur starka de är. Jag har förstått att kraften kan skilja ganska mycket mellan sådana med samma diameter.

  Är det någon som vet vilken bilmodell som har den starkaste gasfjädern slaglängd x kraft (Lika med tyngst baklucka?) I första hand ska den vara så lång som möjligt.

  mvh
  Martin O

  #90220

  noclaf
  Deltagare

  På vissa av våra bussar är motorluckan väldigt tunga men gasfjädrarna orkar lyfta dem. Jag kollar vad fabrikatet är och var vi köper dem och hör av mig sen.

  #90221

  Martin Sigge
  Deltagare

  Tack saabanders och noclaF,

  jag kollar Toyota Hiace och ser fram emot info från noclaF

  /MO

  #90222

  noclaf
  Deltagare

  POLYM, AB
  Lertagsg. 10, 694 34 HALLSBERG Växel 0582-146 65
  Fax 0582-61 17 33
  Jag frågade hur lång den längsta som de hade var,den var 650mm utskjuten. Kraften var 12-1500 Newton.
  Mer vet jag inte.

  #90223

  Martin Sigge
  Deltagare

  Tack för hjälpen Boys,

  jag har upptäckt att det faktiskt står tryckt på Biltemas gasfjädrar vilken kraft de har (fast det står inte i katalogen), så jag testade med en på 700N som var den starkaste jag kunde hitta med hyggligt långt slag, men den var för stark, så luckan skevar och nyper när jag har den monterad. Får åka och byta till en svagare.

  Trevlig Helg!

  MO

  #90224

  Tomas Rosendahl
  Deltagare

  Köpte gasfjädrar på Biltema till en lucka på båten. Kollade bara längden i hoptryckt resp. utdraget läge. Kollade aldrig hur stark fjädern var. Allting passade perfekt rent mekaniskt men det var helt omöjligt att få ner luckan i stängt läge, även om man hängde sig på den. Tillbaka på Biltema så visade det sig att gasfjädrarna var till motorhuven till en Saab 9000. Man lär sig av misstagen.

  Just det, fick tag på fjädrar från Lesjöfors

  Lesjöfors AB
  Produktblad

  #90225

  Martin Sigge
  Deltagare

  Hej igen,

  nu är det klart. Det blev en fjäder med 410 N och 380 mm slag. Funkar perfekt efter att jag förstärkte luckan som annars inte gillade en lyftkraft på över 40 kg nära gångjärnet (för att inte tala om de c:a 70 kg som den första fjädern gav ännu närmare gångjärnet). Kommer nog att sätta dit ett extra gångjärn också för att skona det befintliga lite. Total kostnad 149 för fjädern + en tia för beslagsplåtarna (båda från Feltema) + 38 för kulleden från Clas-Olle. Tack för visat intresse och hjälpsamhet. Bifogar bilder.

  Häpp/MO

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng