Har du beställt nya 9-3 SC?

Forum Övrigt Allmänt Har du beställt nya 9-3 SC?

Detta ämne innehåller 9 svar, har 6 deltagare, och uppdaterades senast av 2005-07-05 06:01.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #12746

  mats a
  Deltagare

  Det har jag… och limbiska systemet i hjärnan (det där som har med belöningar att göra och som drar igång när du är snask- eller röksugen) är i full gång och skickar ut endorfiner (eller nå’t sån’t) i kroppen. Jag tordes! Nu väntar vi till i september!

  Har du tordats?

  #87234

  robin t
  Deltagare

  Trevligt trevligt! Vilken färg?

  #87235

  bluesman
  Deltagare

  Passade du på blev en certified driver med en dag på Kinnekulle ring? Är själv riktigt sugen men har inte bestämt mig ännu och färgval är svårt utan o se den på bilen men den som visats mest är ju fin.
  Lycka till!

  Mvh

  #87236

  enor
  Deltagare

  Och vilken motor??

  #87237

  mats a
  Deltagare

  Jag valde Parchment. Egentligen hade jag bestämt mig för Fusion, men såg en SS i hallen som var Parchment och eftersom jag en gång haft en champagnefärgad 900 bytte jag direkt. Dessutom är även klädseln parchment. Eftersom den innehåller hälften mörkt skinn kan kontrasten bryta upp vad som annars hade blivit alltför ljust.

  Konfigurationen blir vector med 1,8. Jag resonerar sålunda att varför betala 10-12′ mer för 2,0 när jag kan chippa upp till mer än 175 hk för mindre än de pengarna. Månadskostnaden blir 2200 vilket måste anses uthärdligt när nu när huset är betalt.

  Säljaren berättade för övrigt att det enda man säljer nu är just SC och 9-5 Biopower. Läget måste vara som hösten 1966 när V4:an var på gång.

  Kinnekulle blir det! Ses vi där?

  #87238

  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Parchment, Fusion, vector, Biopower, certified driver…. Är de det som kallas Nysvenska eller?

  /B

  #87239

  mats a
  Deltagare

  Tjaa, se det så här: Iom kristnandet har vi lånat in en hel del ord, mest därför att vi kom i kontakt med nya företeelser och behövde nya ord. En kort historik över inlånade ord: år 1000 – 1500: Latin, grekiska (vetenskap: ex. filosofi, astronomi, samvete, kor etc), tyska (handel, hantverk: ex. borgmästare, skomakare, murare). 1500 – 1800: franska (militaria, mat, mode, inredning: ex. kompani, general, sås, garderob, gobeläng), 1800 – idag: eng (ekonomi, teknik, sport, mode: ex. management, transistor, vajer, tejp, tennis, manchester (som engelsmännen iofs kallar corderoy), ulster)

  Skillnaden är att vi idag i många fall inte längre försvenskar orden utan bibehåller dem i sin ursprungsform. Tänk på vajer och tejp av engelskans wire och tape som inte är böjbara i svensk form (”jag har skaffat två wirar och tapat fast dem på väggen”). Du gör inte en missanplass utan behåller det franska mis-en-place. Du åker inte rullbräda eller skejtbård utan skateboard. Vem har använt plywood istället för plajvodd? Många människor försörjer sig på att göra geschäft av vår bilhobby. Och när vi kör rally, får du då en vägbok? Näeh, en roadbook är väl det vanliga.

  Och läkarna späckar sitt språk med latin och grekiska, nödtorftigt försvenskat för att bli exakta. Skada blir trauma, bröstkorg blir thorax och det som rör ryggraden blir spinalt. Och så vidare.

  Lånord har vi sysslat med sedan hedenhös. Och om du tycker språket förflackas idag, tag då del av debatten som fördes i början av förra seklet när pluraländelserna på verben skulle tas bort, dvs ”Jag springer” och ”Vi springa” samt ”Jag sprang” men ”Vi sprungo”.

  Mig veterligen har vi avsatt tre moderna låneord i engelska ordet: (ombudsman, smorgasbord och bradgard, dvs fyrkanttecknet på telefonen). Sedan är ju engelskan fylld av urgamla svenska lånord (queen = kvinna, qwern = kvarn (handkvarn), thorpe = torp, window = vindöga (fönster) och så vidare).

  Snacka om att vi hamnade off topic här (sic!)

  #87240

  enor
  Deltagare

  Jag har aldrig hört någon engelsspråkig kalla fyrkantstecknet för ”bradgard”! Det brukar kallas ”number sign” eller ”pound sign” på engelska.

  Däremot har jag ett till exempel på svenska ord som accepterats in i engelska språket: Orienteering. Ja, det är en sport om nån undrar…

  #87241

  mats a
  Deltagare

  Ja, nu blev det 9-3SC-åkning på Kinnekulle den 26 september. Fast, någon fri åkning blir det ju inte, det preliminära programmet talar om säkerhetskörning i stationssystem. Nå, det blir en kul grej även om restiden vida överstiger tiden för själva eventet…

  #87242

  porsche944
  Deltagare

  Hej.

  Min beställning blir förmodligen lagd nu i veckan, om handlaren står till sitt mellanpris.
  Då blir det en laser röd med 1,9 TID 150 hk, den 9-3:an som får en 1.8 eller 2.0 t att framstå som lite ”sävliga” TID har högst vrid samt är snabbast i den gren som SAAB alltid värnat om, nämligen acc på högsta växel 60-80 samt 80-120. Bara V6:an är kvickare.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng