Högtalare till V4a

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Högtalare till V4a

 • Detta ämne har 19 svar, 10 deltagare, och uppdaterades senast 2007-06-13 14:14 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16076
  Karl Ask
  Moderator

  Hej
  Tänkte skaffa bättre högtalare till min V4a och sätta de i dörrarna och jag undrar var det är bäst att sätta de och vilken storlek är den maximala för högtalarna?

  MVSH

  #106788
  Molte
  Deltagare

  I min bil sitter det galler nere i främre hörnet på dörrarna. Ser ut att vara till 4″.are eller närliggande.
  Vet inte hur din bil är men tror att 4″are får ansträngas rätt ordentligt om man ska mer än kunna ana sig till vad man lyssnar på.
  Jag föreslår en låda i bagaget med 6*9 eller något i den stilen så gör man inte åverkan på bilen. Plats har du ju ändån i din kombi 😉

  MVH

  - 9-3 Aero 2,8T XWD TX Edition, Hirsch Performance -10
  - 9000 CC 2,3 Turbo 16 Sport -91 när det är sommar
  - 96 GL V4 Super -79 när vägen svänger
  - 90 T16 -87 när jag ska överraska

  #106804
  phermansson
  Deltagare

  För ganska många år sedan byggde jag en rätt tuff stereo i min 95’a. En låda med en 12″ i bagagaget, kompletterat med 5″ och diskanter i smala små högtalarlådor placerade på skärmen där papperskorgarna sitter. Tog sedan ur dynorna till extrasätet och monterade dit en redig förstärkare. Minimal åverkan på bilen och gott dunk 🙂
  Var alltid kul att tuffa genom stan i en gammal 95a och spela hårdrock 🙂

  #106809
  Karl Ask
  Moderator

  Jag funderar på att sätta in en bas där bak, men när bakluckan inte går att stänga så blir det ett problem… får se om jag har pengar till det.

  #106812
  noise
  Deltagare

  borde man inte kunna ha små basar under baksätet eller i hålrummen vid sidan av baksätet?
  Tänkte själv testa lite olika lösningar när min v4 är klar 🙂

  #106820
  phermansson
  Deltagare

  Visst går det. Såg Backe’s V4 för längesen, riktigt cool! Bilen stod med dörrar och bagage öppet och spelade riktigt bra. Grejen var bara att man inte såg röken av några högtalare 🙂
  Han hade byggt en låda under baksätet, för att få lite storlek på den hade han mätt upp bit för bit och gjort en helt måttanpassad låda.

  #106825
  Lustgasen
  Moderator
  Karl wrote:
  Jag funderar på att sätta in en bas där bak, men när bakluckan inte går att stänga så blir det ett problem… får se om jag har pengar till det.

  Jag kan försöka hjälpa dig med bakluckan, om inte annars så får vi försöka hitta en ny som har den där spärren på båda sidorna.

  mvh

  Saab 900 TurboS Cabriolet -91

  Sekreterare i Svenska Saabklubben

  #106826
  vee-eight
  Deltagare

  Såhär har jag gjort:

  Enkla GAS Alpha 4″ koaxialhögtalare monterat på tunnaste plywood. Hålrummet bakom är inte så värst rymligt, så en distans i MDF (22mm har jag för mig) sågades ut. Är man lite pysslig kan distansen vinklas/snedsågas så att man får en större invinkling. Resultatet blir att man inte gör ngn åverkan på inredningen. Det är efter monteringen bra åtkomst till pryttelboxarna fram.

  #106827
  Karl Ask
  Moderator

  Det är ett lätt problem… Det är de gjutna fästerna som har gått sönder på själva karrossen och de sitter med två eller tre skruvar. Har försökt att få tag i några men inte lyckats. Är det någon som har???

  MVSH

  #106846
  William
  Deltagare

  Någon hade redan sågat hål i mina dörrsidor, så jag satte 5,25″ i dörrarna med små diskanter jag fäste med dubbelhäftande tejp längst fram uppe vid sidorutan. ville undivka att såga hål i hatthyllan, så jag hittade två 70-tals box-högtalarlådor som jag bytte ut elementen mot nya högtalare. låter jättefint! slutsteget rymms under baksätet och en liten baslåda i bagaget sköter de lägre frekvenserna.

  Detta är dock för tillfället ersatt av en Blaupunkt Stereobandare från 1978 i originalradiohållaren, med mono-högtalare fram riktad ungeför mot smalbenet och boxhögtalarna bak. tidenligt och chamrigt, men låter förj***a dåligt 😛

  #106847
  Karl Ask
  Moderator

  Ja monoradio är värdelöst, har en i tvåtaktaren och dessutom är den från 60-talet så ljud JA, men bra Nej. Och i högre farter så hör man inget, inte av radion iaf. 🙂

  #107259
  v4_petter
  Deltagare

  Vee-Eight,

  Hur stora/små är dina lådor du satt på sidan?
  Jag har funderat på att bygga en sådan konstruktion men tänkte att lådan nog blir för liten hur man än gör.
  Men jag vill bara ha några diskanter fram som komplettar 6″x9″orna i hatthyllan.

  Låter lådorna fram bra för dig?
  Du råkar inte ha en ritning eller så? 😉

  /petter

  #107264
  gammsaaben
  Deltagare

  Jag är inne på Moltes linje, har en idé om att bygga en bred måttanpassad baslåda att sätta bak i min kombi, med ca 20-25 cm djup. Planen är en eller två basar riktade bakåt och två 6×9:or i toppen vinklade uppåt/något framåt. På så sätt blir det ingen åverkan alls på bilen och dugligt ljud, dessutom kan man bara lyfta ut lådan när man vill lasta eller ha helt original.

  Blir kanske klent med diskant i framsätet, men huvudsaken för mig är att det är lätt att återställa.

  #107282
  vee-eight
  Deltagare

  V4_petter:

  Ritning å ritning… jag måttade ut ungefär vart jag kunde ha elementen, sen sågade jag, och ritade samma motsvarande hål på andra sidan. Skivorna är ju likadana på höger och vänster sida. Tvärr så finns ingen ritning. Eftersom elementen är såpass små (5 1/4″) så en lådkontstruktion har ingen betydelse.

  Effektiviteten är inte så värst bra, dvs per instoppad watt blir det inte så mkt decibel. Har ett par större Blaupunktlådor på hatthyllan sedan innan, och de låter bra mkt mer. Men ”fejdar” man ljudet till de främre högtalarna så blir det faktiskt inte så pjåkigt ljud. Skall i framtiden installera ngn slags baslåda, då skall iaf elementen fram få sig ett HP-filter, delat runt 120 Hz så att de blir lite mer effekttåliga. Hittade lite bilder;

  #107318
  Molte
  Deltagare

  De där va en snygg lösning! Har tyvärr inte några högtalare jag skulle kunna göra så med och budgeten på mitt ljudbygge var 700:- så inte kan jag skaffa några heller.
  Själv har jag löst problemet med framsystemet på ett högst provisoriskt vis 😉
  Men som ”gammsaaben” säger: ”men huvudsaken för mig är att det är lätt att återställa.”

  MVH

  - 9-3 Aero 2,8T XWD TX Edition, Hirsch Performance -10
  - 9000 CC 2,3 Turbo 16 Sport -91 när det är sommar
  - 96 GL V4 Super -79 när vägen svänger
  - 90 T16 -87 när jag ska överraska

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng