Hur bygger man……

Forum Övrigt Off Topic Hur bygger man……

 • Detta ämne har 3 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast 2013-02-25 08:07 av .
Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6991
  mas1
  Deltagare

  ett avgassystem till en v6:a för att det ska låta ”rätt” ?
  Två rör hela vägen med var sin dämpare?
  Två rör med dämpare som går ihop till ett rör?
  Två rör som går ihop och där efter en dämpare?
  Eller har det ingen betydelse? :wrench :wrench :wrench

  #50598
  reino
  Deltagare

  Det lilla jag läst om att bygga till V8or är iaf att man ska ha ett sk. X-rör. Så om du drar två rör, leder ihop dom med ett X-rör och sedan leder ut dom till varsin ljuddämpare + slutrör av lämplig storlek.

  Så skulle nog jag gjort iallafall. :wrench

  #52737
  saabcustom
  Deltagare

  Det beror på vad du tycker låter rätt. Om det är en colognemotor du tänker på så har den ju redan ett ”handikapp” från början eftersom du bara har 2 avgasportar på 3 cylindrar. OM du gillar det lite mer ”stötiga” ljudet så ska du inte blanda ihop höger och vänster sidas avgaser. Med en låg tomgång (500rpm eller nåt) vilket du kan ha på en V6a så får man lite mer stereoeffekt på avgassljudet. Avgaspuffar omväxlande höger-vänster. Kan låta rätt ball.

  Alternativt så satsar du på monostuket med ett x-rör före (första) ljuddämparen. Blir ett mer mullrande ljud men samma ljud ur båda piporna bak. Observera att om det ska vara nån idé så ska det vara just ett x-rör i hopkopplingen. Man ser ibland bilar med i princip separata avgassystem för höger och vänster och sen är de ihopkopplade med ett rör vinkelrätt (som ett ”H”). Det är mycket tveksamt om detta röret bidrar till nåt nyttigt, nån utjämning lär det inte hinna bli eftersom avgaserna tar enklaste vägen ut och det är rakt fram. Möjligen får man nån ejektorverkan i röret till tveksam nytta.

  Jag kör ju lite V6 på sommaren. Har faktiskt fått många positiva kommentarer om mitt avgasljud och det är byggt enligt alternativ 2, med X-rör. Allt i 2″-rör. Pillrigt men det var värt det. Sen byggde jag oxo ett par passande ljuddämpare av lite 3″-rör, galler och ljuddämpningsull från den lokala MC-hökaren.

  X-rörslösningen, rätt dimensionerad, är nog bäst ur prestandasynpunkt också.

  Lycka till / Kenth

  #52740
  mas1
  Deltagare

  Mycket intressant, mer komplicerat än man kan tro.
  Det viktigaste är ljudet inte effekten.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng