hur laga kylaren?

Forum Övrigt Allmänt hur laga kylaren?

Detta ämne innehåller 5 svar, har 6 deltagare, och uppdaterades senast av 2007-07-08 21:19.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16324

  gonzo
  Deltagare

  Röret ovanpå kylaren som slangen från expansionskärlet går till har släppt i kanten, hur lagar man detta? Jag funderade på att försöka löda det, jag har bara sån lödkolv man löder elektronik med.. tror ni det kan funka?
  Det gör väl kanske inte så mkt om det läcker där, borde inte påverka kylningen men det är ju lite smådrygt att behöva fylla upp med vatten hela tiden.

  #108782

  Per-Erik
  Deltagare

  hårdlödning med gaslåga och silverlod bör funka… lödkolv tror jag inte på. I värsta fall kan man väl plasta ihop det…

  #108784

  alfamats
  Deltagare

  Jag kör med gasol och lödtenn med flussmedel i när jag lagar mina kylare.Men var försiktig att inte värma för mycket omkring.Om du har otur så löder du loss stumpen locket sitter fast på.Värmen sprider sig hanska fort i mässingen.
  Eller så åker du till en kylarreparatör och får det lagat,det handlar nog inte om så mycket pengar att få det lagat. Mvh Mats

  #108788

  stefan
  Deltagare
  Per-Erik wrote:
  hårdlödning med gaslåga och silverlod bör funka… lödkolv tror jag inte på. I värsta fall kan man väl plasta ihop det…

  det går INTE att hårdlöda en kylare……….mässingen smälter förmodligen samtidigt som silverlodet så det går nog inget bra. Man får nöja sig med gasolbrännare eller kraftig lödkolv och tennlödning (mjuklödning)
  Dock brukar man få värma loss det som läcker så man kan göra rent fogen, att bara kladda på mer tenn blir bara pannkaka eftersom fogen är smutsig och tennet inte fäster.

  #108789

  Lustgasen
  Moderator

  Eller om man är lat, kemisk metall. det håller.

  #108790

  Ett annat tips om du vet ungefär var läckan finns! (gäller mindre läcka och om den är åtkomlig).

  Detta gäller också att du kan komma åt med en lödkolv. Liten elmekanikkolv-dito duger inte!

  Ta kökspapper och torka rent ordentligt där det läcker. Ta nytt kökspapper och håll om stället. På så vis kan du lokaisera läckan. Markera på något sätt.

  Töm ut kylsystemet. Låt det stå någon dag och riktigt torka ut. Gör riktigt rent runt läckan. Rengör ordentligt runt om först med något fettlösande. Sedan putsar du så gott du kommer åt runt läckan med fin smärgelduk (fint sandpapper) så att du får plåtrent. Återigen avfettar du. Sedan strycker du på lite lödpasta (alt. lödsyra) på det skadade stället. Nu ska du ha den större lödkolven uppvärmd ordentligt. Se till att du har tenn på lödspetsen. Pressa lödspetsen mot det ”taskiga området” en liten stund och för sedan dit en lättflytande tennlegerig. Radiotenn på rulle kan rekommenderas.

  Funkar inte detta, blir det att avlägsna kylaren och lämna den till proffs, om du inte hittar ersättning på skroten.

  Lycka till 🙂

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng