Inget dragläge

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Inget dragläge

Detta ämne innehåller 19 svar, har 8 deltagare, och uppdaterades senast av 2011-05-05 19:21.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #23976

    berra_bus
    Deltagare

    Ngt hände igår med kopplingen. Slutade fungera helt en stund men började helt plötsligt fungera igen men dragläget är i princip noll. Går från ej drivning till drivning på någon mm eller liknande.
    Riktigt jobbigt vid kökörning.

    Vid besiktningen idag slutade koplingen attt fungera igen. Släppte upp kopplingspedalen och tryckte ner igen och då fungerade den igen.

    Kan det vara huvudcylindern som behöver en omgång?

    #172500

    longjohn61
    Deltagare

    Vad för saab pratar vi om?

    Mvh Nisse

    #172502

    berra_bus
    Deltagare

    Glömde det 🙂 V4

    Å andra sidan, är det inte samma uppbyggnad på alla?

    #172504

    lars2t
    Deltagare

    Börja med att lufta slavcylindern…

    Byt vätskan och lufta slaven, blir det bättre då så kan nästa steg vara att ta isär den och se om det räcker med att byta packningen. Är det för korroderat i loppet så blir det till att skaffa en ny. Eller varför inte ta isär den direkt och kolla loppet.

    Ett tips när du håller på och plockar med delarna är att byta plastslangen mot en i gummi, kan kanske en slangfirma hjälpa dig med. De tar bort plastslangen och sätter dit en ny.

    Funkar inte det här så får du ge dig på huvudcylindern.

    #172506

    longjohn61
    Deltagare
    hasselgren wrote:
    Glömde det 🙂 V4

    Å andra sidan, är det inte samma uppbyggnad på alla?

    Jo det har du nog rätt i,men ändå är typiska modell sjukdomar.
    Kan du pumpa upp trycket? då skulle jag också satsa på slaven
    vet ej hur lätt det går att komma åt på v4an

    Mvh Nisse

    #172509

    Bengt Åkesson
    Deltagare
    longjohn61 wrote:
    vet ej hur lätt det går att komma åt på v4an

    Mvh Nisse

    Sitter mycket lätt åtkomligt.

    /B

    #172511

    lars2t
    Deltagare

    Jo, sätt en ”lång” genomskinlig slang på luftningsnippeln så ser du luftbubblor och om hydraulvätskan är missfärgad av gummipackningen.

    Slangen drar du uppåt i en loop och ner i en behållare, t.ex en 50cl petflaska, så du slipper få bromsvätskan i motorrummet. Du har i slangen en ”backventil” så luftbubblorna inte vandrar tillbaka.

    Sedan behöver du en kamrat eller en luftnings hjälp som du kan köpa på t.ex Biltema.

    #172513

    saabcustom
    Deltagare

    Kanske du behöver en ny returfjäder i huvudcylindern. Inte ovanligt att de går av (utmattning) och då kan man få intressanta beteenden hos kopplingen.

    / Kenth

    #172514

    berra_bus
    Deltagare

    När kopplingen började strula så luftade jag kopplingen. Såg inga bubblor alls.
    Färgen på vätskan är jag inte helt hundra på då det var halvmörkt ute.

    Om denna fjäder går av i huvudcylindern, kan det bli så att dragläget är borta och det är antingen fullt driv eller inget alls? Inga mellanlägen.

    En frågan angående slavcylindern, exakt vad är det som sker då denna packning är dålig eller om det är rost i loppet? Dvs, rent tekniskt, hur påverkar det kopplingen?

    #172561

    berra_bus
    Deltagare

    Har plockat isär slavcylindern och det finns ngn form av beläggning inuti cylindern. Det är brunaktigt men svårt att avgöra om det är rost eller bara skit.
    Hur som helst så är det inte riktigt jämt när jag känner med fingret.
    Går det att försöka skrapa bort detta på ngt sätt utan att repa?

    Är det ngn som har en slavcylinder i bra skick? Är till en -75:a.

    Skall packningen sitta mitt på kolven ungefär? I rephandboken ser det ut som packningen skall sitta mellan kolv och tryckstång.

    #172564

    berra_bus
    Deltagare

    Var bara en beläggning och inte rost.
    Man skall säkert inte göra det men jag tog ett 360 sandpapper och slipade försiktigt bort beläggningen så nu är det jämnt och fint igen i cylindern.

    Nu till nästa problem. Hur sjutton gör jag för att lufta systemet? Slavcylindern och röret har varit helt tomt och jag lyckas inte få igenom vätska genom att enbart trycka på pedalen.

    #172576

    janneh
    Deltagare

    I motsats till bromsarna behöver kopplingen ett övertryck i huvudcylindern, det räcker oftast inte med att pumpa på pedalen. Har läst om de som pressar ner vätskan med en cykelpump med en slang som sticks genom ett hål gjort i ett extralock. Har ej testat. Med tryckluft blir det ännu enklare.

    #172577

    lars2t
    Deltagare

    Köp en luftningshjälp som jag skrev ovan, du trycksätter det med luft från t.ex ett löst hjul, max ca 2 bar.

    Beläggningen som du tog bort var till del den gamla packningen…

    #172580

    berra_bus
    Deltagare

    Denna luftningshjälp passar väl inte på kopplingsburken?

    #172588

    lars2t
    Deltagare

    Nej troligen inte, men det finns lösning på det problemet.

    Du skaffar ett extra lock till kopplingsburken och så går du till däckfirman och köper två ,eller fler, nya ventiler till plåtfälg. (Fler för att det finns risk att de går sönder när du monterar dom)

    Sedan tar du och mäter diametern i spåret på ventilen som hamnar i hålet på plåtfälgen. Borra sedan ett hål mitt i locket med den diametern, möjligtvis något större hål, prova dig fram.

    Du får sedan placera ventilen i hålet i locket och vips så har du skapat dig ett Saabverktyg. Smörj med YES eller motsv.

    Luftningsverktyget kommer att passa på ventilen. Gör samma sak med locket till bromscylindern…

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng