Kopplingsbyte med problem.

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Kopplingsbyte med problem.

 • Detta ämne har 5 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2018-07-28 22:21 av .
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #446795
  Jerker Axelsson
  Deltagare

  Hej. Står mitt o kopplingsbyte och undrar hur mycket man ska behöva rycka och dra för att motorn skall lossna från växellådan vid urtag? Har följt instruktionen för urtagning som finns på forumet och jag har säkerställt så jag inte glömt några bultar. När jag rycker blir det en glipa men den vill inte gå isär.

  Tips någon?

  #446802

  Hej!
  Det hela klämmer det du behöver göra är att ha alla bultar lossade sen hissa motor och låda ca 5 cm (lådan kan alltså sitta med driaxlar i och växellådsfäste fast, därefter lägg en kloss under växellådan sen släpp ner motorn några cm så kommer den att gå loss lätt. Behåll klossen under växellådan vid återmontering och när motorn är på plats så hissar du lite och plocka bort klossen sen är det bara och sänka ner hela härligheten.
  Lycka till /Patrik

  #446804
  gv8
  Deltagare

  Det kan ev sitta en skyddsplåt underst på växellådan i de tre skruvar som du ser på bilden nedan. Den här plåten brukar vara borttagen på de flesta V4’or. Om den är kvar så måste den bort. Kan vara knepigt att få bort den när motorn sitter i bilen.

  I övrigt kan det vara de två styrrören på nedersta bultarna eller så går centrumaxeln trögt i vevaxellagringen.
  20180728_164521

  Bilagor:
  #446817
  Janne Hagnell
  Moderator

  Som sagt, lossa alla skruvar som håller ihop motor och växellåda, lossa motorfästena, hissa upp motorn så växellådan följer med, lägg en kloss under framkanten på lådan, sänk så lådan vilar mot klossen och hissa motorn lite upp och lite ner och jucka på den så känner du när den är i rätt läge och börjar släppa. Sedan är det ju inte säkert det går som varm kniv i smör ändå, grejerna har ju ofta suttit ihop i 40 år.😊

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #446818
  Bengt Åkesson
  Deltagare

  skyddsplat

  Så här ser plåten ut. (Nr 7.)

  /B

  Bilagor:
  #446826
  Jerker Axelsson
  Deltagare

  Tack för fin hjälp. Det gick bra till slut. Nu blir det spännande att plocka ihop och provköra!

  Bilagor:
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng