Kylfläkten startar inte…

Forum Modellspecifika forum OG900 Kylfläkten startar inte…

 • Detta ämne har 8 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast 2018-08-30 11:10 av .
Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #447963
  olof
  Deltagare

  Kylfläkten vill inte vara med längre på min T8 special, har bytt kylare, termokontakt och börjar lura på om det kan vara reläet som styr kylfläkten som bråkar med mig. Känner mig talanglös som inte riktigt hittar detta – var sitter det? Har inget relä i säkringsboxen där det rimligtvis skulle kunna sitta men å andra sidan så har jag aldrig haft något relä där och den har ju funktionerat tidigare. Kikade i Haynes och googlat men blir dessvärre inte klokare. Sitter ju ett par relä under baksätet men det var till innerbelysningen och något till men det såg inte ut som det speedparts hänvisade till… Sitter väl också en del reläer under instrumentpanelen…?

  #447966
  Janne Hagnell
  Moderator

  Går fläkten om du kortsluter kontakten?

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #447967
  Janne Hagnell
  Moderator

  Givaren i kylaren, alltså.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #447996
  olof
  Deltagare

  Hej tack för tipset. Jag skall villigt erkänna att jag inte är så duktig på motorer men jag tycker att det är kul och till slut så lär man väl sig något. Jag testade detta igår och så fort jag la på batteripolerna så drog fläkten mycket riktigt igång. Då kan man ju tänka sig att det är termokontakten som är sönder. Kruxet är att jag bytte kylare (en begagnad) och bytte först inte termokontakten (kylfläkten startade när kylaren satt monterad på bilen tidigare) men då min kylfläkt inte stratade så började jag ju med att byta tillbaka till min gamla termokontakt som fungerade. Därav anledningen till att jag började fundera på reläet till kylfläkten. Jag har inte testat att varmköra motorn nu när jag vet att kylfläkten verkligen fungerar så jag får testa det under helgen och så får vi se vad som händer – startar den inte då bör det väl vara reläet? var sitter det i så fall? Om fläkten startar så har det väl varit dålig kontakt någonstans och det blir ju alltid lika roligt att identifiera…

  tack än en gång.

  #447999
  Janne Hagnell
  Moderator

  Om den startar när du kortsluter termokontakten är antingen den trasig eller så är det något fel, eller luft, i kylaren så vattnet inte når den ordentligt.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #448002
  olof
  Deltagare

  När jag tänker efter så när jag bytte termokontakten så blev jag förvånad över hur lite vatten som rann ut, kanske det helt enkelt är så att det är luft i kylaren. Det trodde jag löste sig per automatik – hur luftar man kylaren då?

  #448138
  flaset
  Deltagare

  Hej!
  Det kommer ske per automatik bara motorn bilr nog varm och ternostaten öppnar.
  Du märker att detta skett när nivån i expansionskärlet plötsligt sjunker drastiskt.
  Ibland kan vara tvungen att ”hjälpa till” lite genom att öppna luftnippeln som sitter i termostathustrakten.

  Lycka till!!

  (( Äldre modeller har jag för mig kör kraftjorden direkt genom termostatkontakten och fläkten är konstantmatad med plus, alltså inget relä ))

  Mvh
  Andreas

  9³ Aero SS -03, 9³ Aero Coupé -02, 900T16 Cab -89 & 900T8 -85 på garaget.org || Tech 2

  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #448175
  olof
  Deltagare

  Ni är ju grymma. Funkade ju kanon…Nu steg bilen ytterligare på skalan. Mina kanske dumma frågor, till följd av min okunnighet, så uppskattar jag verkligen att ni tar er tid och svarar och kommer med funderingar och lösningar.

  Förmodligen kommer det fler konstiga frågor framöver… 🙂

  #448182
  Janne Hagnell
  Moderator

  Finns bara två sätt att lära sig: trial’n’error och dumma frågor!👌🏻

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng