Laddningslampa tänd & startproblem i -75 LE Cc Automat

Forum Modellspecifika forum 90/99 Laddningslampa tänd & startproblem i -75 LE Cc Automat

Detta ämne innehåller 3 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av 2015-07-20 12:43.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #376787

  anders g
  Deltagare

  Hej,

  Jag varvade upp motorn och laddningslampan tändes och har varit tänd därefter när motorn går s a s.
  Batteriet var litet dåligt så det har jag bytt, lampan lyser fortfarande.
  Kollade upp generatorn hos Frej bilelektriska, den levererar ok även under maxbelastning, satt tillbaka den, lampan lyser fortfarande, jag har 14,5V över batteriet när motorn går.

  Generatorn är från saab 99/900 ca 1980 och har funkat bra.

  Någon som har någon idé om vad felet kan vara ?

  Jag har ett annat fel, startmotorn går inte runt när motorn är varm, när jag åkt en längre tur, stannar bilen och provar och starta den så går det inte, väntar jag någon halvtimme-timme så kan jag starta den igen.
  Jag har bytt växellägeskontakten på växellådan till en ny, startproblemfelet kvarstår…

  Kan dålig tändlåskontakt eller relä vara orsaken till något eller båda felen eller är det något annat ?

  MVH / Anders

  #376822

  Janne Hagnell
  Moderator

  Kolla att batteriets jordning är okej.

  #376873

  saabgunnar
  Deltagare

  Hej!

  Laddlampan är på ena sidan ansluten till batteriet via tändlåsrelået och på andra sidan till generatorns D+, dvs utgående från generatorns magnetiseringsdioder.
  Om lampan lyser är det alltså spänningen på ena sidan och jord på den andra.
  Eftersom generatorn laddar så bör det finnas spänning ut från magnetiseringsdioderna. Även provet borde ha visat om så inte var fallet.
  Om inte tändlåsreläet slagit till så jordas lampan via andra förbrukare anslutna till tändlåsrelät när motorn går men då lyser inte laddlampan med tändningen på slagen (och motorn av).
  Om inte reläet slår till så fungerar inte vissa andra saker, typ fläkt, vindrutetorkare etc. Kolla om dessa fungerar.
  Du har inte original generator utan en med inbyggd elektronisk regulator. Det innebär att ledningsdragningen gjorts om. Kan det vara något fel där så lampan är ansluten till jord? I så fall borde den inte lysa på tändningen.
  Vad gäller startmotorn så startas den via tillslagsmagneten som i sin tur får sin spänningen direkt från tändningslåset (på aut via växelväljarkontakten). När startmotorn inte vill, ta loss tråden till solenoiden (sannolikt en gul 1,5 mm2) och se om den ger spänning när startnyckeln vrids till startläge. Om inte så har du fel i ledningen på vägen dit eller i tändningslåset. Om spänning finns, så är det sannolikt tillslagskontakterna i manövermagneten som är brända. Magneten kan bytas. Kontakterna kan också filas rena om man löder upp bakänden på magneten .

  Lycka till!/Gunnar

  #377016

  anders g
  Deltagare

  Hej Janne & SaabGunnar,

  Tack för tipsen.

  Det var 0 ohm mellan batteriets minuspol och generatorchassit, så hela den kedjan borde vara ok.

  Kupefläkt och vindrutetorkare gick inte, provade och byta tändlåsrelä, bosch 0332204109 mot ett Cartier 03318 och det löste problemen. Tog isär boschrelät och det var ena änden på den lindade kopparråden som vittrat sönder.

  Jag bytte tändlåskontakt mot en ny, gick på en timme, hoppas den startar varm nu…bilen är avställd så det får jag testa vid annat tillfälle. Kvarstår det felet så får jag kolla vidare med SaabGunnars förslag. Tidigare så koppplade jag en kabel med strömbrytare från solenoiden till batteriet och då gick startmotorn runt, bilen kunde startas när motorn var varm och trilskades och inte kunde startas via tändlåsnyckeln s a s. Det kanske är startspärrrelät som är dåligt också, får ta isär det och kolla det också.

  MVH / Anders

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng