Lära sig "meka"

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Lära sig "meka"

 • Detta ämne har 11 svar, 8 deltagare, och uppdaterades senast 2012-08-08 10:03 av .
Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6246
  torbro68
  Deltagare

  Med risk för att blotta strupen rejält inför er alla duktiga mekare undrar jag nu om det finns nybörjar-kvällskurser? Såg att det finns för båtmotorer, men svårt att hitta för bilmotorer.
  Jag har alltid varit bilintresserad, men aldrig lärt mig meka trots innehav av SAAB 95, Volvo PV och en MGB GT. Alla dessa har fungerat för bra 😀
  Någon som har ngt tips hur en nybörjare som jag kan snappa upp mer kunskap?

  #41926
  micke-srs
  Deltagare

  Hej!
  Gör bara som de flesta andra inkl mig själv. Läs på om det området du skall göra t.ex en reparation på, det finns ton vis med information om hur du utför jobbet, ex forumet vhb etc bara att fråga om man är osäker.

  Du behöver inte kunna allt på en gång, bara att ta en sak i taget så får man en helhets bild efterhand.

  Säg bromsarna är dåliga, bara kolla i ex vhb vilka delar i bilen som berör bromsarna, det finns felsöknings guide på hur man upplever problemet samt olika lösningar, dålig huvudcylinder, slita bromsbackar etc

  Hoppas det var till någon hjälp

  #44465
  Jonas Åberg
  Moderator

  Jag ville lära mig växellåda till 99/900. Så jag skaffade Saabs bok på rep va låda pilla i sönder en rasad låda som jag fick.
  Det tar bara lite längre tid på 1:a lådan men skoj. Träffade en på ett annat Saab forum som gjorde samma sak så de blev meck på dagen och tjatta på kvällen. Hur skoj som hälst.
  Skaffa ett objekt så hjälper vi dig.

  Bor du i Skåne så kan jag komma på garage besök.

  Jonas

  #44435
  markus a
  Deltagare

  Hmm. Iof kan jag tänka mig att en kurs för riktiga nybörjare skulle vara bra. Vilka verktyg som finns, vad är åtdragningsmoment, gängtyper och stigningar, hur grundkonstruktionen är på de flesta bilar osv.

  Man kanske skulle starta en studiecirkel. 🙂

  /M

  #46253
  torbro68
  Deltagare

  Bra idé!
  Tror att detta skulle rädda många gamla bilar i vårt land.

  #46286
  Jonathan
  Deltagare

  Ingen dum idé alls detta. Det finns ju en massa kurser för att lära sig laga/underhålla gamla hus, sk. byggnadsvård (kolla t ex http://www.byggnadsvard.se/byggnadskultur/byggnadsv%C3%A5rdsutbildning). Det skulle säkert vara möjligt att arrangera kurser i bilvård på samma sätt, med statligt stöd (t ex via studiecirklar).

  #46288
  torbro68
  Deltagare

  Vore en idé för studieförbunden att plocka upp. Dessutom kulur- och miljövänligt då vi kan rädda gamla bilar som annars skulle ha skrotas.
  Vet tar utmaningen?

  #41997
  ingemargavle
  Deltagare

  @torbro68 wrote:

  Vore en idé för studieförbunden att plocka upp. Dessutom kulur- och miljövänligt då vi kan rädda gamla bilar som annars skulle ha skrotas.
  Vet tar utmaningen?

  Ni behöver inte vänta att något studieförbund ska starta kurser!
  Ta själva kontakt med ett studieförbund som finns i närheten och starta en mekkurs.
  Jag håller själv kurser i personlig utveckling och studieförbunden kan hjälpa med kursmaterial ( tex. en bra verkstadshandbok) och har ni tur kan ni få bidrag till hyra av studielokal ( garage). Det som behövs är en studieledare och en kursplan. Kursplanen kan tex vara hur man lagar rost 10 kvällar med syra, slip, grundning osv…
  Det kan vara ett tipps för er som har tillgång till ett större garage och vill inviga nya saabister i garagemystikens utövande.
  Och det som är viktigt är att startar ni en studiecirkel så skriv om det här på forumet då Saabmek är en konst som behöver spridas till framförallt den yngre generationen.

  #46317
  markus a
  Deltagare

  Jag rekommenderar Björn Bergwiks böcker som studielitteratur.

  Tyvärr finns de nog inte i nytryck, men de är knappast upphovsrättsskyddade längre.

  /M

  #46332
  mats a
  Deltagare

  Jag deltog i en ”kurs” som ett riksdagsparti arrangerade. Vi läste partiprogram och diskuterade, tog upp lokala och nationella frågor och stötte och blötte. Vilket forum använde vi? Jo, Facebook.

  Man kan skapa en grupp dit man söker medlemsskap. Kursledaren lägger ut uppgifter, dels ur eget huvud, dels från deltagarnas frågor. Kursledaren är moderator och håller ordning så att det inte blir för smalt eller bara handlar om en modell etc.

  Kurslitt kan vara VHB. Kursmoment kan vara ”Inför besiktningen” och där diskuterar man och förklarar känsliga delar i tex modellernas kommunikations- eller bromssystem. Hur justerar man en färdbroms/handbroms? Om signalhornet inte fungerar, hur går man tillväga då? Osv, osv.

  Och varför kan man inte skapa sådana kurser här på hemsidan/Anslagstavlan?

  Just sayin’.

  #46334

  Jag skulle vilja ha en kurs i växellådsrenovering!

  #46370
  torbro68
  Deltagare

  Bra idé med kurs via nätet

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng