Lufta koppling ?

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Lufta koppling ?

 • Detta ämne har 6 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast 2016-02-28 08:50 av .
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #386026
  Patrick
  Deltagare

  Hej köpte mig en V4 75’a i December som är välaktad och rullat 12000 mil
  Men märker ibland att när man lägger in backen så vill det ibland göra ett skorrande ljud från kuggarna ungefär som att koplingen inte är helt nertryckt .
  Har försökt att lufta koplingen genom att en kompis satt i bilen och pumpade upp trycket och höll kvar den medans jag öppnade luftskruven .
  Upprepade detta moment ca 5 gånger .
  Tycker väll inte att det gjorde någon skillnad .
  Finns det något effektivare sätt att lufta koplingen .
  Haft andra liknade bilar där man borrat ett litet hål på locket till bromsvätske behållaren och sedan tryckt försiktigt med tryckluft i hålet medans luftskruven nere på koplingen är öppen , kan det vara något att ta efter på en Saab V4 ?

  #386027
  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Kan ju vara justering av kopplingen som behövs. Bilderna kan kanske ge dig lite tips. Källa: Verkstadshandbok V4.

  justering
  Justering

  luftning
  Luftning

  /B

  Bilagor:
  #386031
  Janne Hagnell
  Moderator

  Samma sak hände mig. Då hade justeringsskruven (den som nämns i Justering av kopplingsspel) lossat och gängat ur sig. Bara att dra i igen och köra!
  🙂

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #386034

  Utöver luft i hyrauliken kan slitna tätningar i huvudcylindern och en utmattad slang bidra till svampig känsla i kopplingspedalen och en för kort slaglängd i slavcylindern.

  Jag misstänker dessa problem i Spökplumpen där kopplingen jävlats i alla år jag haft bilen, men detta räcker inte som förklaring. Om jag justerar stoppskruven till kopplingsarmen så snävt att urtrampningslagret snuddar mot kopplingen kommer kopplingsarmen skrubba mot den roterande tryckplattan när jag trampar ner min ganska svampiga pedal i botten. Ändå räcker inte denna rörelse för att helt koppla ur. Nödlösningen blev att klippa ut tre rektangulära shimsbrickor av karossplåt och klämma in dessa mellan svänhjulet och tryckplattans skruvar. Detta flyttar ut ”kopplingsläget” i samma grad men minskar också lamelltrycket. Jag har därför en periodvis slirande koppling, skorrande ljud när backen slås i och ett otäckt skrubbande ljud när pedalen trampas lite för djupt. Någonting är tveklöst fel, men vad?

  Mitt urträmpningslager morrar något, men inte kan de väl nötas ner i sådan grad att de blir märkbart kortare utan att de havererar fullständigt? Jag blir inte klok på detta och eftersom det innebär mycket jobb att meka koppling och bilen behövs i vardagen är problemet under ständig prokrastination… Min slutsats är i vilket fall att problemet skulle försvinna om urtrampningslagret stack ut några millimeter mer än det gör. Mina misstankar går därför till den ganska nya tryckplattan från Sachs, vilka det ju sägs vara en del problem med.

  #386036
  Patrick
  Deltagare

  Justerade kopplingen , Nu är den som ny 🙂 tack för hjälpen !

  #386037
  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Bra!

  tillstand

  /B

  Bilagor:
  #387290
  Patrick
  Deltagare

  Det var inte lätt att ta sig uppför källarbacken för test tur , men nu gick den fint . Tack för hjälpen 🙂

  • Det här svaret redigerades för 3 år, 11 månader sedan av .
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.