Morr i radion?

Forum Övrigt Off Topic Morr i radion?

 • Detta ämne har 5 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast 2008-10-29 08:54 av .
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #18892
  mats a
  Deltagare

  Jag har provkopplat en gammal bilradio för att kolla funktionen. Jag får in stationer etc men oberoende av volym och stationer hörs där ett högt morr. Ett spänningsbrum, eller?

  Kan någon vänlig elektrik-kunnig berätta vad det där kan bero på? Är radion skrot?

  #129537
  stefan
  Deltagare

  jag är inte mer än normalt kunnig men på gamla radioapparater brukar man prata om att elektrolytkondensatorer som är felande brukar orsaka brum. Är de riktigt gamla apparater man pratar om så byter man dem regelmässigt innan man ens drar igång dem då de har egenheten att explodera om de har jäst rejält.
  Sen beror det ju på hur du provkör den? i bilen eller mot batteri eller batteriladdare?

  #129554
  mats a
  Deltagare

  Jag gjorde en klassisk köksbordsuppkoppling med batteriladdare.

  #129557
  stefan
  Deltagare

  då beror det på hur modern laddare du har, en äldre av trafo typ behöver ett batteri som stabilisering och kör man den enkom som strömtrafo kan spänningen stiga upp till otrevliga nivåer så att testa bilstereos och annat med en sådan är mycket olämpligt. Moderna laddare reglerar sig själva så där är det ingen fara.

  #129558
  phermansson
  Deltagare

  Spänningen i en batteriladdare är heller inte särskilt ’ren’, så det är säkert rester av växelspänningen från vägguttaget du hör. Annars brukar det vara jordproblem som ger brum i stereoprylar.

  #129562
  saabcustom
  Deltagare

  Moderna batteriladdare kan oxo vara så ”intelligenta” att de inte ger ut någon vettig spänning om det inte är ett batteri tillkopplat. Typ, dom (försöker) känna när det är dax att underhållsladda.

  Föreslår att du testar med bilbatteri, eller tar en gammal batteriladdare och bygger till en stabilisering (det går bara åt en handfull komponenter) för att inte det ska bli som Stefan skriver (ohälsosamt hög spänning och brum). För den ”late” känns bibatteri som den optimalaste lösningen.

  / Kenth

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng