Nya toppar på gammal motor?

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Nya toppar på gammal motor?

 • Detta ämne har 2 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast 2008-05-23 14:23 av .
Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #17941
  westergren
  Deltagare

  Hej!
  För en tid sedan gick en toppackning på min 68:a med silvermotor och nyrenoverade toppar. När jag tog av den vänstra toppen upptäckte jag att renoveraren satt en högerpackning där som inte stämde särskilt bra med kylkanalerna. Inte så konstigt att den gick redan efter några tiotal mil.
  Men vad värre var: jag upptäckte att toppen har långa tändstiftsgängor och inte korta som den borde på en silvermotor! Kan jag ha kört runt med ”fel” toppar i 9 år och 7000 mil? Alternativet är väl att motorrenoveraren strulat till det ordentligt och helt enkelt satt dit fel toppar!? :crazy:
  Att det inte fungerar med silvertoppar på en senare motor har jag förstått då jag sökt bland gamla trådar, men hur är det med tvärtom, dvs nyare toppar på en tidig motor? Kan jag fortsätta köra med denna kombination?

  / Anders

  #122090
  westergren
  Deltagare

  Nu har jag plockat av även den högra toppen och den var också av senare modell. Dock sitter kylkanalerna i bakkant på den så det bör väl innebära att jag har två vänstertoppar!? Fast det kanske inte spelar någon roll?

  Anledningen till att vänsterpackningen gick var att en topplocksbult (bakre vänstra) inte var dragen till rätt moment.
  Nu är jag lite villrådig :crazy:: Ska jag montera ihop allt som det är och hoppas att det fungerar eller ska jag leta upp ett par silvertoppar (som jag då troligen måste renovera igen…)?

  / Anders

  #122101
  sabbe
  Deltagare

  Båda topplocken är lika och passar på båda sidor.
  Det är topppackningarna som suttit på fel sidor.
  Packningen med en extra tunga i kanten skall sitta på höger/generator sidan med tungan uppåt/framåt.

  Då hamnar vattengenomsläppet i framkant på båda topparna. På vänstersidan är det de 2 närliggande hålen i framkant och på höger sida 1 av dessa hål + ett hål som som sitter innanför fästvårtan för generatorstaget.

  Kylvätskeflödet blir då följande: Vattenpumpen suger från kylet och trycker kylvätskan genom det grova röret som ansluter på båda sidor i bakkant på blocket. Flödet går förbi båda cylidrarna i blocket och upp i framkant till topplocken. I topplocken strömmar kylvätskan bakåt till de två bakre kanalerna i insugningsröret, där vänder det igen och går fram till termostathuset och upp genom termostaten till kylaren. I termostathuset finns en liten bypassanslutning som leden en mindre mängd kylvätska tillbaka till pumpen innan termostaten har öppnat.

  Felvända packningar ger konstigt flöde med stillastående kylvätska i topparna vilka riskerar att bli överhettade. Vattnet går ju rätt upp i bakkant på blocket till topparna och vidare ut via insugningsröret till kylaren.

  Sabbe

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng