Rallymotor GR2 kortnos

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Rallymotor GR2 kortnos

 • Detta ämne har 7 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2014-11-11 21:00 av .
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #24135

  Hej
  Kunde inte hålla mig från att börja riva i den sportkortnos rally GR2-motor som jag ska budgetrenovera. Här kommer en tidig lägesrapport.

  Motorn satt i en långnos som kompisen köpte i Järna i mitten på 80-talet, BDO 575. Har någon information om bilen och motorns historia vore det kul att ta del av det i denna tråd. Bilderna på bilen är från Saab-träffen 1987. Eftersom motorn är sport kortnos satt det fästen för vattenpump till långnosen. Blocket är nedtaget X mm för att spara topplockspackningen, halsringarna demonterade, munstycken 170/180/170, avgassystemet var sport/monte carlo med dubbla pipor utan slutdämpare. Kompisen upplevde att bilen saknade ork och det där lilla extra som han hade i sin tidigare Evert Karlsson-byggda rally 940 cc.

  Bilen skrotades på tävling och jag lånade motorn i min standard 96:a. Efter ett tag bytte vi avgassystem till ett Evert Karlsson-byggt RAC-system och nu började motorn andas! Nu gick den riktigt riktigt bra och nu blev jag livstidsfrälst på trimmade SAAB-tvåtaktare. Tyvärr tog standardkopplingen slut rätt fort och efter några veckor värmenöp motorn i stadstrafik. Innan nypet hade jag och Peter Bäckström fått uppleva att 96:an är byggd som en flygplansvinge: vi kom farande med gasen och hastighetsmätaren i bott över Stallbackabron när vi på toppen träffade lyftvinkeln som fick hela karossen att lyfta sig och stötdämparna drogs ut maximalt. Bilen blev vinglig och instabil innan den sjönk tillbaka. Mycket häftig upplevelse!

  Det jag direkt kan se behöver fixas är
  – plana och slipa om kalotterna på toppen, i bästa fall kan jag kompensera planing/slipning med ny tjockare kopparpackning
  – byta en kolv, jag har räddat en kolv från kasserad sportmotor ÖD 0.5 mm. Befintliga kolvar är ÖD 0.5 så har jag tur räcker det med att bara byta kolv
  – plocka isär motorn, rengöra och byta alla packningar

  Då jag har liten erfarenhet av sportmotorer skulle jag bli glad om någon kunde svara på följande
  – bild 10 visar de förgasare som finns monterade på GR2-motorn stämplad -62. Vad skiljer dessa från bild 11 som sitter på sportmotor stämplad -64? Beteckningar?
  – bild 12 visar topplocket GR2-motorn som inte har samma beteckning som 64:a-motorn bild 13. Skillnader?

  /mikael

  #199523

  Nu blev det spännande! Eller inte?

  Visade sig att kolvarna är std, tror jag. Visserligen är de tjocka i botten men nedre ringen är lika tjock som dom övriga. Någon som vet vad det är för fabrikat och typ? Det spännande är att kolvarna är jackade med ett par mm på insugsidan. Tyvärr har batterierna i skjutmåttet tagit slut så måtten får jag återkomma till.
  Insugsidan är uppfräst med maskin och insuget är upptaget och anpassat.

  Nu blir det ett stopp i arbetet och nya funderingar måste till: tydliga repor som troligen kräver borrning. Kanske lika bra att borra för nya kolvar och ska dom då jackas eller ska man sätta dit std? Dessutom har jag fått kommentarer på toppen om att det kan bli svårt att åtgärda den, utan bättre att skaffa en ny. Dessutom skulle det vara synd att köra sönder veven vilken även den troligen bör renoveras.

  Ska den bli stående i ytterligare 27 år till? Den ligger på is nu i alla fall.

  /mikael

  #199533
  Bellman
  Deltagare

  Rolig tråd!

  Vad är det för tändstift som sitter i den förstörda cylindern?

  //Jonas

  #199536
  sabbe
  Deltagare

  Ser ut som AE kolvar.

  ”The AE brand was established in 1968. Since its inception more than 35 years ago, AE has developed the widest range of engine components available from any single source.

  AE provides absolute excellence in advanced engine components, which meet and often exceed the exacting high standards set by vehicle and engine manufacturers. AE is recognized throughout the world as a leading brand of quality engine replacement parts.

  The AE Engine Solution product line includes pistons, piston rings, bearings, valves, camtrain and ancillary products, and belts and timing kits.

  Our aftermarket customers benefit from our proven expertise in engineering and manufacturing original equipment (OE) components and sub-systems for the world’s major automotive manufacturers. We’re a global producer of engine and sealing products, so we understand the importance of OE fit and form replacement parts. We know our parts adhere to the industry’s toughest standards — and to yours.”

  När är motorn byggd?

  Sabbe

  #199539
  stefan
  Deltagare

  AE är detsamma som tidigare Hepolite innan de försvann helt som eget varumärke.

  #199548

  Hej igen

  Svar på några frågor i tråden
  – den ena sporttoppen har en extra 9:a på slutet. Den är märkt v.33 1966 vilket tyder på att den är eftertillverkad kanske som reservdel
  – motorn från -64 har sportförgasare. På GR2-motorn sitter Monte Carlo/std 66-förgasare
  – tändstiftet som syns är Bosch MG300T31. Värstingstiftet hette MGV260T31S och dae variabel tändledare dvs den kunde rejält trimmade motorer både starta och köra på då stiftets hårdhet varierade med tändstiftets temperatur. Ofta fick fick man på rejält trimmade motorer starta på mjuka stift för att byta till hårdare när motorn var varm, allt för att inte sura ned motorn
  – jag hoppas att någon vet bilen och motorns historia, vi får vänta och se längre fram. troligtvis är motorn från första höften av 80-talet men den skulle lika gärna vara tidigare

  Jag återkommer med bilder då det strular med uppladdningen just nu

  /mikael

  #199549

  Bilder på Bosch tändstift

  Till vänster MG300T31 till höger standard M240T1

  /mikael

  #199551
  rally
  Deltagare

  240 motsvarar NGK A8

  Std på en Saab är M225

  /Fredrik

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng