Rengöring av aluminiumdetaljer!

Forum / Övrigt / Allmänt / Rengöring av aluminiumdetaljer!

Forum / Övrigt / Allmänt / Rengöring av aluminiumdetaljer!

  • Författare
    Inlägg
    • december 3, 2009 at 21:55 #21221

      Hej!
      Flera av er har säkert testat elektrolys för rostborttagning. Jag har dock inte kunnat hitta något bra sätt att rengöra föremål tillverkade av aluminium och zink (-legeringar) t ex förgasare förrän nu. (Dock har jag förstört en Weber DCOE genom att experimentera med starka baser i kombination med sagda förgasare..)
      Jag hittade dock denna länk i kväll.
      http://www.aircooledtech.com/tools-on-the-cheap/soda_blaster/
      Verkar mycket intressant. Jag kommer att testa metoden så snart jag hinner men om någon medlem på forumet redan testat är jag mycket intresserad av att höra hur det fungerat.

      Mvh,
      Emil

        december 4, 2009 at 21:18 #149074

        I ett några år gammalt nr av Classic Motor använde Jim i “Jims Mekarhörna” Mr Muscle ugnsrengöring. På den flaskan stod det att man inte skulle använda det på aluminium, men det provade han och det blev jättebra resultat!

          december 4, 2009 at 22:37 #149081

          Det beste til å rengjøre forgassere, er ultralydbad…men det er vel ikke så mange “hempulare” som har slikt utstyr…
          Til utvendig rengjøring så er jo glassblåsing en fin metode…

            december 5, 2009 at 10:46 #149095

            Hej och tack för era kommentarer.
            Den starka bas som jag nämner i mitt inlägg är just ugnsrengöring. Resultatet blev i mitt tycke inte alls bra. De vita avlagringar som ofta finns i förgasare löstes nästan inte alls och ytan på ut- och insidan blev mörkgrå, nästan svart. Det går kanske att polera/slipa bort men knappast någon besparing i tid att använda denna kemikalie.
            När det gäller glasblästring så är ju risken att det kommer in partiklar i de smala kanalerna i förgasaren och dessutom blir ytan (om man tänker sig kraftigt förstorat) något ojämn. Min erfarenhet är att denna yta är mer benägen att bli smutsig än en gjuten yta. Jag har hört från bilkompisar i USA att man där använder krossade valnötsskal eller Guyson’s Honite som blästermedium för att bibehålla ytan på gjutna aludetaljer. Vet inte var man hittar dessa i Sverige dock.
            Annars håller jag med Arild att ett ultraljudsbad är mycket bra men om man jämför kostnaden för ett sådant med en låda bakpulver och lite plastslang så kan den här metoden i alla fall vara värd att testa..
            /Emil

              december 5, 2009 at 11:20 #149096

              till blästerskåp finns alla möjliga medier att tillgå och alla ger olika resultat. Fördelen med sodan i inlägget ovan är just att man kan blästra med det och sen lösa upp resterna med vatten, det blir alltså inget som fastnar nånstans.
              Glasblästring ger rena resultat med ack så tråkigt om det bygger fast i nån svårtillgänglig kanal……….

                december 5, 2009 at 12:23 #149098

                Intressant. Kanske den oanvända fotogensprutan med 1 lit behållare kan användas. Borde ge bättre “sugeffekt” om man fyller bakpulver runt sugröret. Skall provas i alla fall, så småningom.

              • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.