rit program för konstruktioner?

Forum Övrigt Off Topic rit program för konstruktioner?

 • Detta ämne har 6 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast 2013-02-16 19:54 av .
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #7174
  ingemargavle
  Deltagare

  Jag skissar ibland på div konstruktioner typ dörrgångjärn och framvagnar där jag behöver ”se” hur konstruktionen beter sig när man tex vrider på ratten o.dyl.
  Vilket ritprogram kan vara lämpligt för mig som bara ritat i paint tidigare?
  Vad jag förstår finns det olika 3d ritprogram men de jag blivit förevisade har varit för avancerade (användarovänliga) för mig som 3d analfabet… med stora luckor i engelska språket.

  #52365
  saabcustom
  Deltagare

  Jag har ju lite sådana ”övningar” för mej och jag håller fast vid ett gammalt enkelt 2D-program (AutoSketch 2.0). Jo, det är nog 20 år gammalt men det har hjälpt mej. Har testat lite mer kompetenta program men tröskeln är lite för hög för att det ska vara värt jobbet att lära sig det.
  Med Autosketch är det enkelt att rita upp saker som klammor, avgassystem fästvinklar etc.

  Man kan rita i fler layers så det går att rita t.ex. bärarmarnas position i olika lägen för att t.ex. se hur saker rör sig och hur mycket plats det kommer ta. Sen kan man definiera grupper av detaljer och låta dem röra sig (ex.vis röra sig längs radien på en cirkel som man ritar in som hjälp-linje) typ denna http://www.garaget.org/mypage/gallery_image.php?user=166583&image=1869670 Kan bli lite rörigt men om man håller tungan i rätt mun så…

  Annars kan du ju testa Google Sketchup (3D). Jag tänkte ge det ännu en chans när köket härhemma skall renoveras men förra gången kom vi inte överens så jag fortsatte med mitt gamla 2D-program…och på den vägen är det.

  Hursom så är min erfarenhet att det underlättar att bygga vissa saker i datorn först….och rata inte 2D-programmen, med lite uppfinningsrikedom kan de hjälpa dej en bra bit på vägen…

  / Kenth

  #52372
  William
  Deltagare

  Vill du testa ett modernt 3D CAD så har Autodesk 30 dagar gratis testlicens till sitt Inventor. (Autodesk är dem som även gör AutoCad som är 2D, Inventor är deras 3D)

  http://www.autodesk.se/adsk/servlet/download/item?siteID=440386&id=16757215

  Tyvärr är det ju engelska, men finns mycket tips och ”tutorials” både hos Autodesk och på Youtube allt från nybörjarguider och uppåt.

  #52375
  vidar
  Deltagare

  Jag har använt sketchup rätt mycket, framför allt till husritningar. Det har sina begränsningar men jag uppfattar det som väldigt intutivt och smidigt.
  Brukar använda det på jobbet också för att visa elever hur ngt kan byggas. För det mesta gör dom ju inte mer komplexa saker än att man kan rita upp det på nån minut.

  #52380
  enor
  Deltagare

  Plussar på angående SketchUp. Mycket enkelt och dessutom gratis!

  #52383

  Jag har också använt sketchup där jag jobbade tidigare. Enkelt och bra. Finns många bra plugins tex ”law of gravity” som gör att animationer av saker man ritat fungerar som det ska!

  #52405
  ankan
  Deltagare

  Ett alternativ till Autocad är också draftsight. Funkar bra som 2d program i alla fall, dock om det funkar bra till det önskade ändamålet är jag osäker…

  http://www.3ds.com/se/products/draftsight/free-cad-software/

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng