Rollcentrum Saab 96

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Rollcentrum Saab 96

 • Detta ämne har 17 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast 2010-10-16 21:09 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #22881
  staberg
  Deltagare

  Undrar om nån där ute vet höjden (från marken) på rollcentrum på en Saab 96. SFRO vill veta det på mitt bygge så jag tänkte att det var enklast att slänga ut frågan här först….

  #163111
  Martin
  Deltagare

  Låter som en fråga för ”Fuling” här på Anslagstavlan

  #163115
  staberg
  Deltagare

  Då kanske ”fuling” även vet Hur mycket camber gain 96:an har fram…

  #163134
  fuling
  Deltagare

  rc höjden kan jag inte svara på då den är en funktion på bilens höjd.

  Camberkompensationen är ca 0,3 till 0,5grader per grad kränging på bilen.

  #163139
  staberg
  Deltagare

  Tack för det svaret. Jag har ju också funderat en del på detta med rc men inte kommit fram till nåt givet svar. Det är ju inte helt lätt att ge ett bra svar till SFRO innan bilen är helt klar. Ännu svårare blir det ju eftersom jag ska ha coilovers… Vet heller inte med säkerhet var jag kommer ha för ET på fälgarna. En liten ändring av ET ger ju en ganska stor skillnad på rc…

  Vet du vad rc är på en original 96:a?

  #163141
  fuling
  Deltagare

  Vad som är rätt o fel vad gäller rc tvistar de lärda. Vad SFRO vill veta är att det inte spåra ur fullständigt. Lägger man rc en bit åvanför markplanet är man hemma.

  Vad har rc med coilover att göra?
  I min värd så ger ändring av ET, hmm om vi nu håller oss inom rimliga gränser, ingen ändring av rc.

  Därimot åker skrubbradien linjärt med ET-måttet med indetisk rullningdiameter på däcken.

  rc på en std 96a har jag ingen koll på. Men kan nog lura rätt på det. Till vilken nytta?

  Ett tips, läs på om hjulupphängingsgeometri mm INNAN du bygger.

  #163147
  staberg
  Deltagare

  Jag är inget snille när det gäller det här med rc och camber gain mm, men när jag har tittat i litteraturen så ser det ut som om det blir skillnad på rollcentrum och camber gain beroende på hur högt man ställer bilen med fjädrarna och vilket ET man har på fälgarna. Men har jag fel är det ju bara bra…

  Nyttan med det är endast för att tillfredställa SFRO.

  Tycker dessutom att jag inte ska behöva bli ingenjör i byggnation av hjulupphängningar för att bygga då jag använder mig av VÄLKÄNDA hjulupphängningar som är erkänt bra…
  Hade det varit så att jag skulle tillverka ett rörramschassie vore det ju en helt annan sak!

  #163158
  fuling
  Deltagare

  Hmm, jag hjälper gärna till OM finns intrese av att lära sig något. Men jag tänker inte bara svara på fakta frågor om vedebörnade inte lägger manken till att vilja lära sig något. Du bestämmer hur du vill ha det.

  Ta en riäl funderara på VARFÖR SFRO ställer dessa frågor?

  #163167
  staberg
  Deltagare

  Då kan du skita i att svara. Behöver definitivt ingen översittarattityd. Du ska inte inbilla dig att jag är nån idiot som inte har koll på det där med bilbyggeri. Har byggt bilar i 15 år och vet betydligt mer om motorer, bilelektronik och bilars konstruktion än du tycks tro. Bygger dessutom brandbilar på arbetstid och behärskar många områden inom metallbearbetning och billackering.

  Mitt teoretiska kunnande kring detta med hjulvinklarna har dock sin begränsning, men är dock ödmjuk nog att fråga om hjälp när det uppstår frågetecken. Därför tänker jag inte ta skit från någon som uppför sig som om han vore frälsare, gud och bödel på en och samma gång. Sånt uppträdande kan du ha i sandlådan.

  Jag kan därför ge dig ett tips också: Tagga ner den taskiga attityden.

  #163173
  Martin
  Deltagare

  VÄNLIGEN tagga ned denna diskussion omedelbart.

  Jag tror att ni skulle kunna få mycket utbyte av varandras kunskaper,
  så låt inte denna skriftväxling ange tonen för ett ett eventuellt framtida ömsesidigt utbyte.

  Martin, moderator

  #163174
  Dicst
  Deltagare

  Hehe, som vanligt lyckas Fuling reta upp folk med sitt sätt att uttrycka sig, även om jag tror att ni menar väl bägge två.

  Fuling: Sumpa nu inte chansen att få jobba tillsammans med någon som ÄNTLIGEN VILL göra nåt kul med en gammal Saab, nåt jag VET att Du har efterlyst lääääänge.

  Här är en bra länk Staberg;

  http://rejsa.nu/vaghallningsboken/info.asp

  Om Du inte har den, så börja gärna i den här änden. Det har jag gjort och jag har nytta av den varje gång jag börjar fundera på detta med hjul och vinklar och elände. Det är ruskigt komplext, jag blir snurrig varje gång. Sen har jag nån halvgammal engelsk grej i pdf som handlar om racingbilars chassiekonstruktion nånstans tror jag.

  #163184
  fuling
  Deltagare

  Ja, läs Göran M bok. Jä… bra grund att stå på.

  #163187
  staberg
  Deltagare

  Nu börjar vi komma nån vart. Ska köpa den boken och läsa på lite, men eftersom jag kommer använda hjulupphängningar som redan är ”färdiga” så blir det väl mest i förebyggande syfte. Vill ju använda Saabens framvagn och audins bakvagn av den anledningen att jag inte har hela kunskapen om hur det fungerar.

  Visst kan man tycka att det är att göra det lätt för sig men bygget blir avancerat nog ändå och jag vill ha kvar så mycket av gammelsaaben som möjligt…

  #163188
  Dicst
  Deltagare

  Man upptäcker när man läser (ja, nu ska jag inte förta intrycket för dig) att saab tt hade en väldigt modern framvagn. Lite korta A-armar nedtill om man ska sänka bilen hårt, för då kan hjulet vika sig in under bilen med konstiga styrfenomen och andra otäcka egenskaper som följd. Men det problemet smiter du ju kanske elegant förbi genom att lyfta hela tornet där framvagnen är infäst!??

  #163190
  fuling
  Deltagare

  Hoppas jag retat någon tillräcligt så den kan köra ner fakta i halsen på mig 🙂

  staberg, utan att vara elak/stydig ta dig en riäl funderare på VARFÖR SFRO ställer de frågor de gör.
  Tror du de gör det för att jä… med dig?

  Tyvärr har jag sätt allt för många jä.. snygga byggen som är felbyggda som med lite mer grundkunskap skulle vara fa… så mycket bättre. Jag ser det som en gammal strippa, snygg med kläder o smink mm men är en total erokikdödare avklädd .-)

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng