Saab 900 felkoder

Forum Modellspecifika forum NG900/OG9-3 Saab 900 felkoder

 • Detta ämne har 6 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast 2018-10-05 14:05 av .
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #448975
  Krille
  Deltagare

  Hej!
  Är ny här på forumet och kanske blivande Saabägare för första gången, har alltid kört Volvo, men har möjlighet att få köpa en Saab 900 2,0 ganska förmånligt.
  Bilen är svenskreggad, men ägaren har sommarställe i granngården här i Finland var jag bor så jag får bilen hemlevererad, bara pappersarbetet blir kvar åt mig.
  Årsmodellen är 1996, bilen är medkörd 112000 km (11200 mil), lacken är ganska matt och några mindre skavanker men annars så gott som rostfri.
  Största felen till besiktningen är motorns felkoder och högra framlampans elektriska justering. Andra mindre viktiga men aningen irriterande fel är att lufkonditioneringen är död och fläkten blåser inte mot ansiktet inne i kupén, strömlåset och dörrarna har olika nycklar pga ett misslyckat stöldförsök. Stölden misslyckades pga att damen som ägde bilen alltid tog in batteriet till vintern då hon inte använde bilen, måste ha varit snopet för tjuvarna!
  Nu till stora(?) problemet, felkoderna:
  P1172 Joutokäynnin ohjaus, korkea tyhjäkäynti (fri översättning: Tomgångens justering, hög tomgång)
  P0171 Ilma-polttoaineseoksen adaptointi, liian laiha seos. (Fri översättning: Luft-bränsleblandningens inställning, för klen blandning)

  Kan ni hjälpa mig med tips och råd, var börja söka felen och hur dyra kan dessa fel vara att rätta till? Bilen verkar gå snyggt på tomgång.
  Tips om luftkonditioneringen (manuell), mottages också med stor tacksamhet!
  Vilka är bilen svagheter och styrkor?

  Tack för ett fint forum!
  Mvh. Christian, Borgå, Finland.

  #448977
  Janne Hagnell
  Moderator

  När det gäller att du inte kan rikta om luften så är det troligen vredets arm som hoppat loss eller infästningen som gått av. Märks på att vredet går misstänkt lätt. Länkaget sitter bakom mittkonsollen, på vänster sida om fläktpaketet.
  AC:n får du antingen provtrycka eller så kan du köpa en gör-det-själv påfyllningssats och chansa på att systemet är hyfsat tätt.
  Lycka till!

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #449336
  flaset
  Deltagare

  felkoderna: P1172 Joutokäynnin ohjaus, korkea tyhjäkäynti (fri översättning: Tomgångens justering, hög tomgång) P0171 Ilma-polttoaineseoksen adaptointi, liian laiha seos. (Fri översättning: Luft-bränsleblandningens inställning, för klen blandning)
  Tack för ett fint forum! Mvh. Christian, Borgå, Finland.

  Hej och välkommen!

  Felkoderna, pekar med allra största sannolikhet på luftläckage någonstans i insugssystemet, alternativt felaktig lambdasond/läckage mellan motor och lambdasond.

  Mvh

  9³ Aero SS -03, 9³ Aero Coupé -02, 900T16 Cab -89 & 900T8 -85 på garaget.org || Tech 2

  #449590
  Krille
  Deltagare

  Tack för era svar! Lite som jag själv misstänkte med felkoderna, att det kan va nåt läckage. En montör pratade om ilmamassamittari, luftmängdsmätare/ -sensorn (rätt ord på svenska?). Kan det möjligen vara den också som har problem?
  Det blev problem på vägen då ägaren till bilen tyckte det blir för mycket jobb för henne att avregga bilen för export till Finland, så hon bestämde sig för att ta hem bilen till Sverige, men jag pratade idag med henne och lyckades få henne övertalad att lämna kvar den i Finland.
  Jag har ännu inte lyckats komma åt bilen ännu då ägaren själv är hemma i Sverige för tillfället, men hon kommer över i början av oktober så skall vi sköta pappersarbetet och sen får felsökningen börja!

  #449599
  Janne Hagnell
  Moderator

  Luftmassemängdmätare (tom längre än på finska!), stämmer bra. Känns som ett klassisk felkälla, ihop med tex tändkassett och vevaxelgivare.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #449984
  flaset
  Deltagare

  Luftmassemängdmätare (tom längre än på finska!), stämmer bra. Känns som ett klassisk felkälla, ihop med tex tändkassett och vevaxelgivare.

  Ja.
  Förrutom att på en Saab 900 förekommer aldrig LMM och tändkassett samtidigt.

  LMM = Motronic = Konv. tändning.
  Tändkassett = Trionic 5 = ingen LMM

  Mvh
  Andreas

  9³ Aero SS -03, 9³ Aero Coupé -02, 900T16 Cab -89 & 900T8 -85 på garaget.org || Tech 2

  #450076
  Krille
  Deltagare

  Tack för alla svar, nu har skönheten(?!) kommit hem till vänner av svenska bilar! Börjar med att kolla upp ev luftläckage och fortsätter med lmm:n, lambdan och tändningen.
  Har uppkommit lite till frågor, vill byta växellådsoljan, finns det urtappningspropp i bottnet eller måste oljan sugas ut? Gör det någon nytta att ”spola” lådan, dvs köra brännolja/diesel igenom lådan innan man fyller på ny? Läste någonstans att man ska använda mineralmotorolja, annanstans atf olja, vad har ni för åsikter? Det är en 5v manual, motor 2,0.
  Kommer säkert flera idiotiska frågor, men är som sagt ny på saabfronten, så hoppas ni har tålamod!
  Tack! 🙂

  Bilagor:
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng