Saab 9000 2,3 200 -97 tappar ork

Forum Modellspecifika forum 9000 Saab 9000 2,3 200 -97 tappar ork

 • Detta ämne har 10 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast 2014-03-14 08:12 av .
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #24109
  bjolle
  Deltagare

  Bilen går bra på tomgång och lugn körning. Står man still och varvar verkar allt normalt. Så fort laddtrycket börjar komma, runt 0,2 bar, så tappar motorn ork och börjar rycka….., någon som har tips om var man börjar….
  Nyligen servad med bl.a bränslefilter.

  #173330
  jacke
  Deltagare

  Det klassiska är att tändkasetten är dålig. Prova byta med en annan.
  Har även sett liknande bekymmer med tändstift som inte varit ordentligt åtdragna. Bytte du dem vid servicen? Dåliga tändstift är för övrigt också ett vanligt bekymmer.

  Hjälper inte det skulle jag börja misstänka bränslepumpen..

  Mvh
  Jakob

  #173333
  bjolle
  Deltagare

  Har nu provat en annan tändkassett, ingen skillnad. Provade också med andra dock använda tändstift (hade inga nya hemma ), gjorde ingen skillnad. Ska beställa nya stift.
  Hm…
  Bränslepump…, ska se om jag kan mäta bränsletrycket.
  Tack för tips så länge!

  #173343
  saabcustom
  Deltagare

  Investera i en
  http://www.kjell.com/sortiment/hus-halsa-fritid/verktyg/matinstrument/obd-2/obd-2-till-bluetooth-adapter-p48500

  för 300 SEK. Väl investerade pengar. Den kopplas in i kontakten som sitter under ratten, mellan dina knän.

  Ladda sen ner gratisappen https://play.google.com/store/apps/details?id=org.prowl.torque&hl=en

  Så har du en bra start att börja felsöka.

  Mycket behändigt, faktiskt. Sen finns det en massa annat roligt man kan göra med den appen tillsammans med Torque. Lockar bl.a. till inspirerad körning :race (men det är en helt annnan femma 😉 )

  / Kenth

  #173357
  jacke
  Deltagare

  Om du inte kan mäta bränsletrycket borde du även kunna tvångsmata pumpen genom att bygla reläet. Om du lossar returröret ska den på 30 sek leverera minst 9 dl soppa (enl Haynes).Inga check engine blinkningar när du vrider på tändningen förresten?

  Mvh
  Jakob

  #173410
  bjolle
  Deltagare

  Har nu bytt stift, testat annan tändkassett, annan magnetventil…men ingen skillnad. Ska idag försöka mäta bränsletryck. Tyvärr så är bilens historia svår att avläsa. Köpte bilen med kass motor (en kylslang sprack så allt vatten rann ut och de märkte inte detta, körde tills den stannade). Jag köpte en motor (block) från en Aero -96 som gick perfekt, ca 19.000 mil , flyttade över all kringutrustning från den havererade motorn. Bilen saknade även bränslepump så den är bytt (beg). Bilen är väldigt fin i karossen så det är värt att försöka få ordning på den. Har även en 9000 A50 -98 2,3 170 som borde ha en del prylar jag kan flytta över och testa med.
  Inga Check engine blink.
  Frågan är bara var man börjar….
  Tack igen för tips!
  Mvh BR

  #173576
  jacke
  Deltagare

  Kan spridare eller bränsleledningar tagit skada av överhettningen? (i och med att du flyttat över dessa delar) Vi hade en gammal VW buss i familjen som läckte kylarvätska och gick så varm att det blev sprickor i bägge topplocken. Efter reparation var det en hel del bränslebekymmer som kom som följdfel av överhettningen, slangar m.m. som satt igen. Kanske kan funka med injection cleaner?

  Andra idéer: Tempgivare på insugsrör och MAP-sensor ok? Vakumslangar ok?

  Mvh
  Jakob

  #173577
  jacke
  Deltagare

  Provbyt gärna med annan pump också, man vet aldrig med begagnade pumpar..

  /Jakob

  #173721
  emul
  Moderator

  Hmm, den där kan inte hjälpa till att leta störiga elfel med va? =)

  #173953
  bjolle
  Deltagare

  Har nu testat lite mer. Motorn tappar bränsletryck vid ökat laddtryck, något bakvänt… Om jag manuellt trycksätter bränsletryckregulatorn med ca 1 bar så får jag ett btr på ca 4,5. Då verkar bilen gå som den ska. Så något fel verkar det vara med trycksättning av btr. Den lilla luftslangen är hel. Ska testa mer.
  Dessutom försvinner bränsletrycket snabbt till noll när jag stänger av. Var sitter backventil som ska hålla trycket kvar? Jag har bytt den vita och svarta bränsleanslutningen på bränslepumpen. (Köpte nya på Mekonomen men de var tomma inuti till skillnad från originalet) så nu sitter original igen.

  #174029
  bjolle
  Deltagare

  …verkar som om det är den vita och svarta ”L” anslutningen på pumpen. De jag köpte på Mekonomen var tomma inuti. Nu sitter original igen, fast omgång två. Har laddtrycksmätare och bränsletrycksmätare anslutna, ska test mer.
  Beiktigad UA i fredags :). 31.000 mil.

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng