SAAB 96 TT -63 (Bus & Brôt)

Forum Övrigt Projekt / Min bil SAAB 96 TT -63 (Bus & Brôt)

 • Detta ämne har 16 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2011-12-11 20:43 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4592
  pelle s
  Deltagare

  Tittut!

  Här slutade historien 2010:
  Bus & brôtprojektet

  En viss besvikelse dröjde sej kvar efter att en omfilning inte givit önskat resultat. Bromsningen som gjordes på SAABfestivalen 2010 gav vissa indikationer på att tändningen inte hängde med på högre varv så jag har försökt minska tidskonstanterna i mitt tändsystem med lägre resistanser och bortplockad skyddsdiod. Skillnaden blev markant bättre kraft på högre varv.

  Jag har bytt bakfjädrarna från TT framfjädrar till V4:ans framfjädrar som är kapade ca 3 varv. Jag har också passat på att fintrimma chassi och däcktryck när jag kört konbana på försommaren. Bästa resultatet fick jag med mina AVO-stötdämpare ställda på 12 klick (från det mjukaste läget) fram och 4 klick bak, och med ett däcktryck på 1,9 kg fram och 1,7 bak, det gjorde bilen snabb och lätt att kontrollera både in i, men framförallt igenom kurvorna, med hårdare dämpare bak släppte baken plötsligt och jag var flera gånger nära att snurra. Det kändes ganska bra att vara snabbare än en Nissan Skyline GTR!


  Jag har också skruvat på min 7mm planade topp och en Solex 40 PII-4 från Porsche 356 och 912, den används också ofta som trimförgasare på folkor så de är ganska lätta att hitta och passar på saabs PII-insug. Vad effekten av det blev återstår dock att se men det verkar lovande…

  Pelle

  #30634
  2takt_nicke
  Deltagare

  Häftigt!! vill ju se vad den ger på rullen med den senaste trimningen =)

  #29221
  pelle s
  Deltagare

  Jag hoppas att jag kan få till en körning på 201 m innan säsongen är slut. Men jag har inte lyckats få motorn att går rent än med PII:an.

  Lite allmän fakta om bilen efter att jag kört konbana ett par gånger i sommar och labbat med väghållningen:

  Väghållning:
  Stötdämpare: AVO ställbara, ställda på 12 klick fram och 4 klick bak (räknat från mjukaste)
  Fjädrar fram: 900 bakfjädrar kapade ca 1,5 varv
  Fjädrar bak: V4 framfjädrar kapade ca 3,5 varv
  4,5″ sonettfälgar med Khumo 175/65 – 15 däck
  Däcktryck fram: 1,9 bar
  Däcktryck bak: 1,7 bar
  Orginal trummor bak, V4 skivor fram

  Växellåda:
  7:38 spec 1 låda utan diffbroms

  Motor:
  Avgasporten 44mm från topplanet
  Överströmningsporten 56mm
  insugsporten 99mm
  toppen planad 7mm
  Solex 40 PII-4 med K/N (liknande) filter
  Mekonomen blå bränslepump och filter king trygregulator
  XP-kona och SSK 2″

  Sailor

  #31689
  pelle s
  Deltagare

  Att bestycka en Solex 40 PII kan vara ett litet äventyr…

  Från början satt det två stycken 57,5 lågfartsmunstycken, två stycken 145 huvudmunstycken och två 180 luftmunstycken i förgaseriet. Bilen startade direkt med den bestyckningen och jag började med att ställa tomgångsblandningen, med båda skuvarna ute 3 varv (istället för 8 på ena och ett halvt på den andra…) gick den snällt och fint men spikade lite mellan 3′ till 4′ rpm. Sedan satte jag i två 150 huvudmunstycken men hade fortfarande lite spikningar vid 4000 varv och halvgas på fyran. Bestyckade upp till 2×155 men problemet var kvar. Då lödde jag igen luftemulsionsmunstyckena och borrade upp dem med ett 1,3mm borr. Spikningarna minskade men var kvar så jag bytte till 2×160 huvudmunstycken. jag tyckte att jag fortfarande kunde ana tendenser till knack och lite tvekan vid gaspådrag så jag bytte till lågfartsmunstycken 65 och allt knack var borta men bilen fyrtaktade ordentligt på höga varv. Huvudmunstyckena minskades sedan till 145 tills avgastemperaturen kom upp till ca 550 grader men motorn fyrtaktade fortfarande över 5′ rpm. Nästa steg blev att plugga power enrichment munstyckena med en M6x5 stoppskruv istället för munstycken, power enrichment är en väg för extra bränsle som fetar upp vid maxlast och är specifik för fyrtaktsmotorer, och öka huvudmunstyckena till 155. Nu verkar motorn dra jämt över hela registret men fortfarande är en del fintrimning kvara att göra för att hitta maxeffekten.


  Pelle

  #31692
  Lollo
  Deltagare

  Kul att det börjar arta sig.

  #31695
  benny
  Deltagare

  hmm min har magrat ut betydligt trots varmt ute, undrar om du tjuvstartat med 10% alkohol…

  Kul att du kommit igång igen!

  #31698
  pelle s
  Deltagare

  @Benny wrote:

  undrar om du tjuvstartat med 10% alkohol…

  Kul att du kommit igång igen!

  Nä, inte tjuvstartat, men nu är jag igång, 12% blev det… :CH 😉

  P

  #31796
  pelle s
  Deltagare

  Lite mått och viktuppgifter, så att jag kommer ihåg det själv.

  920kg med halv tank, förare, reservhjul och verktyg men inget baksäte, det borde ge 900 utan reservhjul, verktyg och passagerarstol, kanske 890 med kvarts tank.
  Av 920 kg är 540kg på framhjulen och 380kg bak.
  Vikterna kommer från fordonsvågen vid Stolpen, E18 väster om Kristinehamn.

  Höjden från marken till centrum på undre bärarmen är 185mm, ca 130mm fråm tröskelns undersida.

  Pelle

  #33314
  benny
  Deltagare

  @Pelle S wrote:

  Bromsningen som gjordes på SAABfestivalen 2010 gav vissa indikationer på att tändningen inte hängde med på högre varv så jag har försökt minska tidskonstanterna i mitt tändsystem med lägre resistanser och bortplockad skyddsdiod. Skillnaden blev markant bättre kraft på högre varv.

  Vid vilka varv blev skillnaden?

  lite nyfiken då min kompis skulle göra en kopia på eran , men ändrade några grejor han inte trivdes med…
  kommer däremot inte ihåg vad han ändrade.
  Min har funkat bra i flera år nu, men visst, lite bättre snärt över 5000 hade inte skadat.

  #33452
  pelle s
  Deltagare

  Halloj!

  Jag sänkte resistanserna en tiopotens och plockade bort dioden och kondensatorn. Man kan säkert hitta en bättre lämpad transistor också men jag tog en jag hade hemma.
  Skillnaden kommer över 5000 rpm. Tror att 0-100 sänktes med i storleksordningen en halv sekund. Toppvarvet ökade också från knappt 6000 till drygt 6500.

  Pelle

  #34237
  2takt_nicke
  Deltagare

  Att du inte plockar bort P11 fuggen om den är så klurig att justera in?

  #34259
  pelle s
  Deltagare

  Ibland kan jag bli lite envis…

  #34283
  2takt_nicke
  Deltagare

  De kan löna sig o vara envis, hoppas du får ordning på grejerna! 😛

  #31172
  pelle s
  Deltagare

  Tillräcklig ordning för att rinna igenom besiktningen utan anmärkning igår!

  Men det skall alltid jävlas lite inför besiktningen… Sent kvällen innan skulle jag bara koppla in batteriladdaren och upptäckte att jag inte hade något baksäte i bilen, så det fick jag rota fram och kasta i. Fast kasta i är svårare än vad det låter med fast monterad förarstol… och sedan vände jag mig om och insåg att jag inte hade någon fungerande tutknapp i ratten. Hittade naturligtvis ingen tutknapp i mitt nystädade garage förutom en tutring till en -63/64:a… Så jag mekade i en bakelitratt men den var till en äldre bil så ringen passade givetvis inte…. Rotade runt som en galning och hittade tillslut en komplett tutknapp, skruvade i en träratt istället men tutan fungerade fortfarande inte. Så jag fick fixa en ny jordning av rattstången innan jag kunde vackla till sängs.
  Klockan ringde tidigt och efter en macka och en kopp kaffe va det dags att åka till besiktningen. Nu skulle det ju passa historien bra om bilen inte startade. Så det gjorde den självklart inte… Den tände med startgas men villen inte gå självmant. Mitt ansikte blev rödare ju närmare sju klockan gick och batteriet tappade märkbart orken efter tio minuters fruktlösa startförsök. Men plötsligt gick den som den aldrigt gjort annat och en stressad och svettig bilägare dök upp på SBP med en minut till godo (bara för att som första kund få vänta ytterligare tio minuter på att kaffet skulle drickas och morgonmötet avslutas). Resten av morgonen var ren formalia.

  Nu kör vi som f-n själv i två år till!

  Pelle

  #33431
  pelle s
  Deltagare

  Motor och låda har lämnat bilen….

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng