Saabklubbens fotoskola?

Forum Övrigt Allmänt Saabklubbens fotoskola?

 • Detta ämne har 25 svar, 15 deltagare, och uppdaterades senast 2008-06-27 17:18 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 26 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #17101
  mats a
  Deltagare

  Jag har tänkt på en sak efter att ha sett så många annonser på olika säljfora där man knappt kunnat urskilja bilen. Å andra sidan finns det lärorika exempel, om än en smula överarbetade (Vi har diskuterat en Peugeot, fotograferad med polariserande filter här förut).

  Min tanke är att vi kunde sprida goda exempel på lyckade fotografier. Det kan handla om komposition, ljussättning eller dramatik. Bilden, inte bilen, är det viktiga.

  Jag tänkte börja med några exempel. Först det alltför vanliga misstaget: Att man står upp och knäpper bilen i färdriktningen. Här ett exempel från en bilfirma:

  Saab 99 till salu

  Hur gör då proffsen? Här är en länk till ett exempel. Fotografen står på knä och tar bilden med vid vinkel, så vid att bilen förvrängs. På så sätt får bilden rörelse. Diagonaler är alltid undergörande. När man tar bilder bakifrån vtycks man alltid vrida framhjulet en smula, kanske för att bryta linjerna som försvinner i fjärran. Så här.

  Jag gjorde ett tappert försök själv att ta en bild som skulle hjälpa till att sälja en 9-3 jag ägde en gång. Jag träffade uppenbarligen en viss målgrupp för jag blev erbjuden att byta mot en V 70-R och en superhoj från Honda. Knep: Vrid framhjulet, mycket diagonaler (bilen i medlut), utnyttja snett kvällsljus för att visa linjerna. Det bakifrån kommande ljuset är medvetet sökt men jag ser först nu lövruskan som skuggar huvens framkant. Synd. Annonsen_fungerade_inte…

  Har du andra exempel på bra bilbilder (bildrullar?) som vi kan lära oss av?

  #115283
  hammars95a
  Deltagare

  Intressant tråd – jag tror det är precis som du indikerar, nämligen att bilden är otroligt viktig vid försäljning. Jag kastade ut min passat och fick många som ringde trots ett icke lågt pris. Den var iofs i fint skick, men jag är övertygad om att bilden hjälpte till att understyka det.

  //Theo

  http://www.geting.se/viewimage.php?image=73455 … 030517.jpg

  PS
  Apropå bilder, hade det inte varit ett sånt obegripligt bök att lägga in och skala ned bilder hade vi nog haft ca dubbelt så många bilder på detta forum…

  #115288
  emul
  Moderator

  Ett sånt obegripligt bök är det väl ändå inte, tipset till dig med denna editering är, som jag sagt till många användare många gånger att INTE har mellanslag i bildnamnen. Det fungerar inte (om man inte byter ut varje mellanslag mot %20 som jag gjort nu, men det är ju onödigt krångel..)! Men visst det vore gött att kunna välja ”ladda upp bild” på ett smidigt sätt och hoppa över geting, men nu är det som det är, och det finns tyvärr inte något bra sätt att lösa det på i nuläget.

  Bra initiativ Mats!!

  Något som är väldigt enkelt som lyfter en bild det är att tänka på bildkompositionen, alltså gyllene snittet.

  Det hela är så enkelt som att man delar in bildytan i 9 rutor, enligt bilden nedan.

  Det är inget perfekt exempel, men ändå. Som ni ser har jag i stort sett utnyttjat 4 av de 9 rutorna, men det viktiga är att försöka placera fokus för objektet där linjerna skär varandra. Det kanske blir tydligast i ett porträttkort, som nedan.

  Man ser att ansiktet ligger i en av brytpunkterna, och resten följer sedan linjen. Det blir en komposition som ögat gillar helt enkelt!

  Sen så kan man ju tillägga att det är effektivt att som Mats säger sätta sig på knä, eller att sätta sig själv på samma nivå som det objekt man har i fokus. När jag tog porträttkortet låg jag ner bland löven, och bilkortet togs sittande på marken..

  Hoppas det ger något!

  #115292
  mats a
  Deltagare

  Ja, tittar man närmare på passat-bilden innehåller den fantastiskt mycket att lära sig av.
  1) Bakgrunden antyder ett sjönära liv, det antyder exklusivitet. Bilden domineras av natur, ingen gata i ett regnvått, trångt villaområde här inte. Natur associerar till rörelsefrihet och harmoni.
  2) Har du själv tänkt på den mörka linjen från framskärmskanten som ringlar sig bakåt? Den är ju en reflektion från skogskanten på andra sidan vattnet, och är så läcker!
  3) Ljuset över huven tonar och markerar fronten. Snyggt!
  4) En bil med ljus lack hade inte alls gjort sig här.

  Har vi exempel på bra fotografier på bilar med en ljus lack?

  #115293
  William
  Deltagare

  Jag har kommit fram till att bra bild/bilder gör en enorm skillnad i annonser, både när jag sålt någonting men även när jag själv kollar annonser på tex blocket. Speciellt om man vill fånga någons intresse för ett impulsköp eller liknande (typ tradera) men även om man har en bil som är ”en i mängden” och kan få den att sticka ut (tex på blocket).

  Kombinationen välskriven text och bra bilder på rätt saker framställer bilen och annonsen som seriösa och kanske lite mer exklusiv än en bil i en hopraffsad annons med en bild på bilen översnöad och i mörker, även om båda bilarna säkerligen kan vara i lika bra skick.

  Jag är inget proffs alls, men har noterat några punkter som jag tycker gör en bild på en bil bättre.

  • Angreppsvinkel
   Bilen ser maffigare ut och proportioner samt linjerna blir oftast bättre om man kan ta bilden med kameran så plant som möjligt, eller möjligen nerifrån och upp (alltså man går ner på knä, eller ännu närmare marken. bör dock inte överdrivas i annonsbild tex.)
  • Bakgrund
   Kan vara bra att hitta en bakgrund där det är en bit till närliggande föremål, detta i kombination med att fylla så mycket av bilden som möjligt med bilen gör att man inte distraheras av annat. (för annonser alltså, i övrigt kan det ju vara fint att kombinera en vy med en bil tex)
  • Annonser
   Till annonser tycker jag man ska undvika att ta bilder rakt framifrån/bakifrån/från sidan, då detta mycket sällan visar upp bilens former på ett snyggt sätt. Istället tex snett framifrån, snett bakifrån (på motsatt sida) och en interiörbild på förarplatsen. (själv tycker jag interörbilder blir finast i lite skymmande ljus med motorn på tomgång så man ser instrumenteringen upplyst, vilket jag tycker ger en mysig och inbjudande atmosfär åt bilden. Varför inte även göra en motortvätt och ta en bild på ett motorrum som ser ut som nytt.

  Exempel:


  Jag står upp, vilket gör att man ”tittar ner på bilen” och kameran med fel inställning gör färgerna lite livlösa och bilden är inte bra.


  Jag hukar mig istället, vilket direkt ger lite mer liv och stake i bilens utstrålning.


  För att få lite mer effekt kan man ju luta kameran lite också.

  De här bilarna är svarta vilket jag tycker är svårt att få till bra bilder med, har någon bra tips för sånt?, vilken typ av bakgrund som passar osv?

  #115294
  Martin
  Deltagare

  Kan bara i stort instämma med de föregående talarna.
  Jag rekommenderar starkt ett polariseringsfilter. Många störande reflexer i rutor och lack går att minimera och färgmättnaden blir avsevärt bättre

  #115295
  William
  Deltagare
  Martin wrote:
  Kan bara i stort instämma med de föregående talarna.
  Jag rekommenderar starkt ett polariseringsfilter. Många störande reflexer i rutor och lack går att minimera och färgmättnaden blir avsevärt bättre

  Precis, sånna filter gör en jäkla skillnad. Har man en systemkamera så finns det mycket man kan göra med extern blixt också för att framhäva bilen. Detta är något jag ska experimentera med när pengar finns över 😉

  #115296
  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Ett av mina tappra försök att plåta bilar i rörelse på lite avstånd. Ring Knutstorp 2007. Använde en digital systemkamera med 300 mm objektiv i autoläge.

  /B

  #115297
  john asplund
  Deltagare

  Bengt fuskar ju lite, trubbisar blir ju alltid bra på bild 😀

  Stötfångarna ligger fint i linje med varandra, det tycker jag ger bilden karaktär

  #115298
  phermansson
  Deltagare

  Jo ett polariseringsfilter hade inte vart fel, får bli ett när jag köper en riktig kamera till våren 🙂
  Kollade lite i bildsamlingen men hittade ingen som jag var riktigt nöjd med. Högsommarsol och vit nyputsad bil gör det lite besvärligt, men jag tycker miljön känns rätt 🙂

  #115299
  mats a
  Deltagare

  Bengts bild är dessutom medvetet(?) uppkäftigt beskuren. Föraren i bil nr 55 befinner sig mitt i bilden. Det gör att bilden får en väldig tyngd åt höger. Det uppvägs av rörelsen åt vänster. Denna rörelse förstärks av den vita opeln som är på väg åt andra hållet. På så vis förstår man bansträckningen och känslan av G-kraft blir påtaglig.

  Apropå komposition: Ligger fronten på bil 55 i gyllene snittet? Läs mer om GS här! Det ger ytterligare dynamik åt rörelsen. Fast i en sådan här bild är kanske det mer en lyckträff än planerat.

  Patrik: Vitt i solljus är alltid vanskligt. Det är som att fota snö. Vita bilar ska nog alltid fotograferas i mulet väder eller konstgjort ljus. Titta bara på den vita kortnosen till höger, den med röda fälgar.

  #115302
  Lustgasen
  Moderator

  God eftermiddag!

  Lägger mig väl i lite då, alltid kul å ta foto och exprimentera lite, trots man är ganska novis på det (jag blir bättre, går fotokurs ;))

  Lite generellt är ju att ta bilden så att hela bilen syns, finns massor som glömmer det

  Här är ett exmpel på en sådan bild, jag som tagit bilden och har inte tänkt till riktigt…


  Bilden är tagen i bra skärpa, bra ljus och ett fint motiv, men ack, som synes är det för mkt ”luft” på vänster sida av bilden och då blir det att bilden lutar åt höger…

  Ett annat tips för att få lite mer liv i bilderna, som sagt tidigare, en lugn bakgrund är prio 1 , men att för tillexempel ta en bild för Blocket, så kan man ha igång ljusen. Det ger mycket mer liv i bilden tycker jag.

  Exempel:


  Bilen blev i fokus och inget i bakgrunden som stör

  Som sagt, sand, snö och vit himmel är mycket svårt, här är en (tror det heter) överexponerad bild..

  Personligen mycket fin bild som jag tagit men sanden blev för ljus..

  En skarp bild är A och O.


  Här är en bild med bra motiv ,men bilden är inte i skärpa och bilden får inget liv.


  Här har jag lyckats halvägs, bilden är i fokus delvis, men på fel ställe, den skall vara vid greningen och sedan suddas ut längre bort..


  Här är en bild med bra fokus och skärpa, dock något som stör i sidan av bilden..


  Här är en helt ”perfekt” bild 🙂 , mkt liv och nästan lite 3d över bilden!

  Åhh, kan hålla på hur länge som helst, har mest tagit och expreminterat med bilder och det är faktist kul så länge man är lite nybörjare..

  Här kom til slut en expriment bild som jag tog en gång efter Wheels Bilshow i Umeå

  Hoppas något hjälpte. 🙂
  God helg!

  Saab 99 Van -77

  Sekreterare och redaktör i Svenska Saabklubben

  #115303

  En bild som jag givetvis gillar. Tagen av Mattias Andreasson vid Saabfestivalen 2005.
  Här finns också drag av gyllene snittet. Fokus på min Sonett 😀

  #115304
  hotrodder
  Deltagare
  Sten-Arvid Larsson wrote:
  En bild som jag givetvis gillar. Tagen an Mattias Andreasson vid Saabfestivalen 2005.
  Här finns också drag av gyllene snittet. Fokus på min Sonett 😀

  Intressant tråd då jag oxå gillar att fotografera men känner att kunskapen/utrustningen inte räcker till. Sonettbilden Sten-Arvid utstrålar fart men tycker det är dåligt med skärpan och det är nåt som jag alltid har svårt att få till. Har en vettig digitalkamera men förlitar mej för ofta till ”sikta å tryck” Ibland blir det bra iblad rent uselt :blush:

  På skoterirrfärderna vintertid när Yngwie är med brukar även kameran finnas i fickan. Vit snö och svart hund är inte det mest optimala men den här bilden som jag tog förra veckan tycker jag själv blev bra. Förutom stängseltråden dårå som verkar gå rätt genom Yngwies skalle. Dessutom krävde bilden lite ljusmodd i photoshop.

  I övrigt så spelar bilden helt klart in hur en annons upplevs. En kamrat som fotar proffersionellt fotade min Firebird för massor av år sedan inför en annons. Han använde olika filter och sköt ett par rullar på bilen för att sedan välja ut ett par tre olika kort. Det här var före internets tid och när väl annonsen kom så fick jag en extra stor bild och folk ringde som tokiga. Trots ett riktigt högt pris och helt fel säsong för att sälja en amerikansk muskelbil så gick den iväg helt oprutad och många spekulanter sa att den såg så bra ut på bilden.

  #115305
  emul
  Moderator

  Hotrodder – Nu är det inte så lätt på objekt som rör sig, men man kan tänka att det vore värt att tänka på gyllene snittet, som sagt något av det enklaste att ta med i huvudet när man fotograferar. Vovven är nu placerad precis i mitten, skjut iväg honom en bit åt höger (testa håll för lite av bilden så får du en känsla även om det blir avskuret och smalt) så tror jag att du blir mer nöjd! Särskilt om han tittar åt vänster, då vill du ha mer yta till vänster än till höger om honom i bilden.

  S-A – Helt rätt, båda bilarna har hittat varsin brytningspunkt i GS!

  Anton – Bilden på 900an, det är helt rätt tänkt att gå ner, men även här skulle en tanke på GS göra skillnad! Kan bli såhär! Vred först bilden en endaste grad åt vänster, och sen skalade jag bilden lite, särskilt till vänster och under. Skulle ev må bra av en grads vridning till, men jag orkade inte.. 😉 Lamporna är helt rätt! Hjulen hade jag vridit åt andra hållet istället, nu ser det ut som bilen är på väg bort från dig istället för det lite ”farligare” mot.

  Vad gäller korten på bilarna där så försök placera dem längre ner i bilden istället. Det är nästan alltid vettigt sikta på att ha ”luften” i bilden ovanför och i bilens färdriktning.

  William – Säger samma sak till dig, snittet! Bilden där du satt dig ner hade gjort sig bättre med mer luft i bilens färdriktning, men är bra nu! Precis som du säger är det svårt med svart, men jag tror det som gäller är att hitta en ganska enhetlig bakgrund som låter det svarta ta över lite. Hade du väntat lite till ser det ut som om himlen hade tagit en lite mer rosa ton också, inte för att jag gillar rosa, men det hade nog funkat! =)

  EDIT: Jo, jag borde vridit 900an en grad till.. 😉

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 26 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng