Saabons "wellit"??

Detta ämne innehåller 5 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av 2010-10-12 17:33.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #22886

  saabisti
  Deltagare

  [color:#3333FF]Har någon som läser detta öppnat eller reparerat väggkonstruktionen och golvet?

  Pappet som laminerats med armerad plast på båda sidorna hurudan är det egentligen? Är det fråga om en horisontell wellpapp mellan två släta ytskikt dvs av typ ”honeycomb” eller är det fråga om en vertikalt liggande pappkonstruktion icke olikt en wellpapp förpacknings uppbyggnad? Eller är det någonting annat?

  Hur har man klarat hörnen med en rigid pappkonstruktion?

  Hurudan är golvkonstruktionen? Samma som väggarna eller har man för att förstärka fundamentet laminerat in tex. en fanerskiva eller dyligt?

  Många frågor som jag gärna skulle få svar på för att kunna sköta om Saabon på bästa sätt.

  [/color]

  #163140

  phermansson
  Deltagare

  Hmm har visst glömt att svara på ditt PM… sorry
  Tyvärr har jag inte full koll på hur det ser ut inuti väggarna, men lite i alla fall. Det är två ytskikt av plast/glasfiber. Mellan dessa skikt ligger welliten, som har ett bikakemönster. Om man skalar av ett ytskikt ser man alltså en kartongstruktur med ett bikakemönster. Med jämna mellanrum är det kompaktare, har för mig det var lodrätt, så jag kan tänka mig att Welliten legat på en rulle av en viss bredd.
  Vad jag vet är det bara Wellit i väggarna, konstruktionen blir ju väldigt stark. Är Welliten frisk är den ju stenhård.
  I golvet finns en träskiva överst, hur det ser ut under vet jag inte (men tror att det är samma som väggarna).

  Här ersätts Welliten av Ecoprim:

  #163178

  saabisti
  Deltagare

  [color:#3333FF]Tack Patrik för en utförlig redogörelse, vilket hjälper mig en hel del att förstå min Saabons själsliv. :light:
  [/color]

  #163316

  phermansson
  Deltagare

  🙂 Ja det är alltid intressant att lära sig mer. Nu när jag tittar på bilderna slår det mig dessutom att jag minns att det ligger en träribba där golv och vägg möts. Så någon form av uppstyvning finns det.
  Från Wikipedia: ”Wellit, en sorts tjock wellpapp avsedd för väggisolering i hus och kylskåp. Wellpappen lades i lager upp till decimetertjocka block vilka sedan doppades i en tjärblandning. Wellit fanns tillgänglig i början av 1940-talet och fram till 1969 eller 1970 då tillverkningen vid Frånö fabrik upphörde till förmån för cellplasttillverkningen. Fabriken tillhörde vid tillfället Gullfiberkoncernen.”.
  Hittar även ett dokument där det beskrivs som ”Asfaltsimpregnerad wellpapp”.

  #163492

  saabisti
  Deltagare

  [color:#000099]Ser man på! Har i alla fall för mig att kärnmaterialet dvs Wellit-pappet inte i Saabon kan vara impregnerat med tjära eller bitumen då vidhäftningen med polyesterimpregnerad glasfiber skulle bli väldigt dålig jämförd med en ren pappyta.[/color]

  #163574

  phermansson
  Deltagare

  Njao, den är trots allt stenhård och har vassa kanter, så det är inte bara papp.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng