Saabs bilmuseum

Forum Övrigt Allmänt Saabs bilmuseum

 • Detta ämne har 7 svar, 4 deltagare, och uppdaterades senast 2011-12-22 09:54 av .
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5071
  t nilsson
  Deltagare

  Vad kommer att hända med saabs bilmuseum nu när kronofogden klargjort att dom kommer att sälja till högstbjudande och inte ta hänsyn till att museumet ska kunna behållas intakt? Visst det är deras jobb men finns det ingen lag som kan skydda denna samling?

  #36337
  Jonathan
  Deltagare
  #36412
  t nilsson
  Deltagare

  Oj, den tråden missade jag. Men vad jag vill ta upp här är om man kan hävda att museet inte får splittras eller säljas utomlands med hänvisning till att museet innerhåller svensk industrihistoria, svensk designhistoria och svensk folkhemshistoria (då många hem hade en SAAB)?
  Detta är kanske till att dra det långt men om det blir så att kronofogden får i uppdrag att verkställa utmätningen av museet så kommer de att följa lagen till 110 % då media kommer ha ögonen på dem.
  Men om de kan stötta sig på någon lag som förespråkar det jag frågade om här ovan så kanske det är lättare att bevara museet som det är idag.

  #36414
  900jubileum
  Deltagare

  Oavsett om rekonstruktionen lyckas eller ej är det bra att göra klart att inget kan göras med bilsamlingen så länge rekonstruktionen fortgår. Sedan tycker jag ändå det vore bäst om samlingen köptes loss komplett så att den kommer under annan förvaltning för att förhindra att samligen splittras oavsett vad som händer med Saab som företag. Om det finns någon lag om detta har jag dock ingen aning om men man kan ju ändå tycka att det är ytterst tveksamt att auktionera ut ett unikt industriellt kulturarv utan att några myndigheter reagerar.

  #36642
  killur
  Deltagare

  Medlemmarna kan kanske köpa in sig och bli delägare så att muséet bevaras??

  #36699
  t nilsson
  Deltagare

  Om jag förstått rätt så är inte kommunen längre intresserade av att köpa museet på grund av driftkostnaderna. Jag förstår deras beslut att vård och skola kommer före nu när skatteintäkterna troligtvis minskar.
  Men om kommunen ger museet en chans att drivas vidare med kommunen som ägare i 1 eller 2 år och försöker få hjälp med driftkostnaden under denna tiden av mindre bidrag från saabfantaster som vill stödja, större bidrag från övriga bolag under namnet SAAB och kanske också scania. Slutligen ännu större bidrag från staten för museeveksamheten.
  Sedan sätta sig ned om 1 eller 2 år när vi vet hur allt blev och gå igenom vad driftkostnaden blev, vad ägarna (Trollhättans kommuninvånare) anser museet är värt för dem,troligt vis mer om inte SAAB lever vidare. slutligen vad som kom in i entreavgifter och om det finns möjlighet till fortsatt stöd för driften.

  Om alla svar blev negativa så kan ju kommunen sälja till den dom finner lämpligast och troligtvis få pengarna tillbaka.
  Men jag tror det finns en god chans att det inte blir så negativa svar, vad tror ni?

  #36716
  900jubileum
  Deltagare

  Enligt vad jag har fått erfara är kommunen fortfarande mycket måna om att hålla museet intakt även i framtiden trots att man deklarerat att driftkostnaderna är för höga. Så jag tror absolut inte att kommunen kommer sitta helt handfallna om en försäljning blir av.

  #36717
  t nilsson
  Deltagare

  Låter bra! :AP

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng