Smygsänkt CO-gräns på bes – artikel i "Klassiker"

Forum Övrigt Allmänt Smygsänkt CO-gräns på bes – artikel i "Klassiker"

 • Detta ämne har 7 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast 2008-10-03 18:13 av .
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #18729
  William
  Deltagare

  I senaste nummret av Klassiker, nr 8 08, så finns en artikel om hårdare CO-krav på besiktingen. Denna säger att bilar fram till 1985 får ha max 4,5 i CO-värde, vilket ifjol ska ha sänkts från 5,5. Det jag tycker är konstigt är att min -77 V4 och diverse ngåot nyare Saabar i familjen (dock alla äldre än -85) ”alltid” haft 4,5 som maxvärde. Jag förstår inte vari sänkningen är? eller finns det fler årsmodellgränser? (1975?)

  nån som kan reda ut?

  #128188
  kaparn
  Deltagare

  Eftersom det är mer sprit i bensinen nu än det var förr så är det ju ingen big deal (som Mc Donalds säger efter att ha höjt priset 15%) om man har en co halt som ligger över 4,5 idag så är det ju något som bör fixas i alla fall. Såvida man inte åker TT som sagt.

  #128190
  christer a
  Deltagare

  Många tankar ju E85 innan bes för att klara avgaskraven. Vilka avgasvärden gäller för TT?

  #128191
  stefan w
  Deltagare

  Dom gånger dom ens kollat co på min 2T så har den legat runt, 2-2,5%. Jag har aldrig upplevt att besiktningsmännen är särskilt hårda med detta.

  #128230
  le20 thomas
  Deltagare

  Spännande att en bilprovare ens vill kolla CO på en TT eftersom avgaserna från en sådan mer eller mindre innebär total rengöring och kalibrering av mätutrustningen. (enligt en stationschef på bilprovningen)
  :racesmile:

  Sen håller jag med william, det vete hundan om inte det vart 4,5% i flera år ju :confused:

  #128270
  William
  Deltagare

  tror inte det är någon fara för våra Saabar iaf, brukar inte ha speciellt höga värden på CO. Men tydligen ska vissa bilmärken ha fått dispens för att få ha högre än detta.

  men som sagt, det konsiga fann jag i sänkningen som skulle skett förra året. jag har iaf ”4,5” ner till 1999 i gamla besiktningspapper på Saabarna.

  #128277
  stefan
  Deltagare

  den där dispensen verkar vara helt tagen ur luften eftersom märkesklubbarna har fått säga sitt och av de svaren som kommit in så var äldre bilar med mekanisk insprutning typ Lucas undantagna men det verkar inte bero på insprutningen i sig utan att få andra klubbar svarade………..Själv begriper jag inte varför just dessa skulle gå bättre med mer co halt än andra, det kanske är mer så att bilar med sådan insprutning står och häckar mer i garage än andra bilar och beckar igen och därför går dåligt och behöver mer sås för att gå jämt men det verkar ingen tänka på……….Jag har en del egen erfarenhet av Lucas insprutningen och jag kan inte ens minnas att det någongång var problem med nån co halt.
  Tror därför att saabägarna knappast behöver oroa sig överhuvudtaget.

  #128282
  per lundkvist
  Deltagare

  Enligt senaste besiktningsprotokoll från maj i år för min TT: 2,4 Gränsvärde sägs vara 5,5

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng