Tidigareställa tändningen?

Forum Modellspecifika forum OG900 Tidigareställa tändningen?

 • Detta ämne har 4 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast 2007-01-16 16:40 av .
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15404
  og900i
  Deltagare

  Jag har en og900i -88 8v med kat, orginalinställningen för tändningen är 20 grader FÖD. Då ska den klara bränslen från 91 oktan men om man som jag kör på 95 oktan borde man ju kunna tidigareställa tändningen en aning utan att det spikar. Frågan är bara hur mycket, är det nån som provat och ger det nån effekt?

  Den stod tidigare på 15 grader och var då betydligt slöare än nu.

  #102007
  og900i
  Deltagare

  60 visningar men inget svar. Är det ingen som provat detta förr?

  #102017
  wibbe60
  Deltagare

  Det finns ingen anledning att ställa tändningen tidigare än orginal. Du kommer inte att märka någonting i effekt. På en otrimmad vanlig insprutare är det bäst att serva och ställa in efter verkstadshandboken, då går den bäst och billigast.

  #102031
  og900i
  Deltagare

  Nja lite borde man tjäna både i effekt och bränsleförbrukning eftersom bränslet tas tillvara bättre ju närmare ”knackpunkten” man ligger utan att det knackar. Moderna bilar har ju knacksensorer som känner av när det knackar och ställer tändningen automatiskt så aggressivt som möjligt. På gamla bilar som min är det ju en stor säkerhetsmarginal i fabriksinställningen som man borde kunna minska när man kör på soppa med högre oktan.

  #102053
  og900i
  Deltagare

  Nu har jag ställt upp den till uppskattningsvis 23 grader (hade ingen lampa men visste hur många mm 5 grader motsvarade sen tidigare) och bilen går helt klart bättre. För det första så blev tomgången helt jämn (ej högre) och bilen accellererar fortare. Ska bli skoj att se om förbrukningen minskar men lite borde det göra för man behöver inte gasa lika mycket för att hålla farten nu. Man kan kanske ställa den ännu tidigare för den knackar inte men risken finns ju att den gör det till sommaren så jag vågar inte mer nu, kanske blir finjustering nån varm dag i sommar istället.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng