UMEÅ, AKUT HJÄLP MED BROMSOK!

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 UMEÅ, AKUT HJÄLP MED BROMSOK!

 • Detta ämne har 19 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2015-10-07 12:27 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #374964
  tofser
  Deltagare

  Har ett dilemma då jag på söndag har 80 mil framför mig med min 62a med V4 skivbromskonvertiering. Bytt belägg runt om och smort upp cylindrar plus ok, även ny huvudcylinder. Skivbromsarna ligger på och trycket försvinner inte vilket tillslut gör framfart svår..

  Är de ngn i Umeå trakten som har ett par kompletta ok liggande i bra skick eller ett par cylindrar fram??

  Mottager givetvis gärna mektips också om jag kan ha missat nåt!

  Kolvarna och oken ifram är inte jättevackra och när de ny blev inpressade längst in av nya belägg kanske det stör? Kan jag ha gjort ngt fel med huvudcylindern? Den verkar hålla trycket väl och skall väl inte släppa tillbaka trycket vid ngt tillfälle?

  Måhända dumma frågor men nöden e stor och stressen större än logiken i hjärnan just nu.

  Ytterst tacksam för all hjälp som kan ges!

  Mvh Jens 0702202406

  #374966
  Janne Hagnell
  Moderator

  Det kan vara bromsslangen. Om den är gammal kan den funka som en envägsventil: Bromsvätskan går att trycka fram men den åker inte tillbaka.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #374968
  tofser
  Deltagare

  Ja det har ja ju aldrig varit med om… Kanske skulle kolla på de. Annars måste det väl vara cylindern?? Det är väl bara den som kan skapa tryck, dessutom blir även bakbromsarna ngt varma de med så att hela systemet blir trycksatt, om de va slangarna borde det väl bara påverka skivbromsarna medans bakre delen borde fungera som vanligt?

  #374979
  Janne Hagnell
  Moderator

  Ja, det har du rätt i. Då låter det mer som att bromsvätskan från hela kretsen har svårt att komma tillbaka. Kan något ha blivit fel när ny huvudcylinder monterades?

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #374981
  tofser
  Deltagare

  Jag ”baklängesmonterade” den så gott jag kunde, bakre tätningen kan ju bara sitta på ett vettigt sätt, det måste vara vid främre tätningen och de tre små genomströmingshålen som ngt blivit fel. Efter att bilen stått en stund sjunker trycket och bromsarna släpper så det sipprar tillbaka på ngt sätt. Skall montera min gamla piratcylinder imorn och demontera den nya. Om möjligt skall jag lägga upp en bild på hur jag monterat de.

  #374982
  tofser
  Deltagare

  Läst på lite nu och har förstått att den främre ventilen i orginacylindern mest är till för trumbromsar, med hälften skivbromsar orsakar detta problem då ett litet tryck hålls kvar i systemet för att erhålla full tätning och effekt i ett trumbromssystem.

  Har någon på forumet erfarenhet av detta?? Monterat nytt renoveringskit med plastventil i gammal cylinder i bra skick. Borde jag demontera denna ventil eller modifiera den på ngt sätt?

  Vet inte hur min föregående cylinder var uppbyggd men med denna har jag aldrig haft ett liknande problem, visst har frambromsarna legat på men de avhjälptes med demontering av ok och cylindrar vilket inte hjälpt här. Detta rimmar ju väl med att skivbromsarna blir glödheta medans trummorna i bak endast är ljumna på sin höjd.

  Demontera? Borra upp? Vad göra med ventilen.

  #375003
  stefan
  Deltagare

  man kan som sagt inte ha cylinder med sån ventil om man kör skivbroms, det är bara ta bort ventilen helt och testa. Att de blir glödheta är väl bara en kedjereaktion på att det är varmt antar jag för även om ventilen sitter där så ska ju bromsen släppa efter ett tag. Men blir det varmt så bygger det väl bara på antar jag

  #375007
  Janne Hagnell
  Moderator

  Ja, det är inte lätt att tänka på allt när man bygger om! Att du inte hade problem med din gamla cylinder kanske beror på att den är pirat och inte har lika effektiv ventil, om alls någon.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #375043
  tofser
  Deltagare

  Ja nu verkar det som om allt funkar,

  Borrade ur ventilen med den effekten att jag inte kunde få tryck längst bak förbi reduceringsventilen, slutade med att jag helt sonika tog bort den och skarvade rören rakt av. Utan hinder fick jag ut all luft ur hela systemet och bromsarna verkar ta mkt bra.

  Rev isär den gamla cylindern som också hade en sån ventil men funktionen på den och resterande tätningar har länge varit tveksam och tillät säkert en viss tillbakaströmning.

  Om bilen rullar vidare imorn utan läckage är jag så nöjd jag vågar va.

  Tack för alla svar,

  Tycer det är lite lustigt att jag aldrig hört om liknande problem här då dessa konverteringar görs frekvent.

  #375066
  stefan
  Deltagare

  pratar du om ventilen under baksätet? Det är ingen reducering i den bemärkelsen. Vid normal körning ska den vara helt öppen och ska således inte begränsa nån luftning. Den stänger bromskretsen helt bak om du panikbromsar bara. Under normal körning reducerar den ingenting.

  #375071
  tofser
  Deltagare

  Ok… Hm de va ju den jag menade, trodde den minskade bromstrycket bakåt för att undvika låsning. Där ser man, hur som så måste en utgjort ngt typ av motstånd då det gick direkt när den monterades bort, kan ju iofs varit den lilla luften i röret bakåt till ventilen som var boven och den försvann när jag pumpade fram olja med ventilen väck. Kanske gått att återmontera och lufta då vem vet.

  Bra brosmar idag med så för väl vara nöjd för tillfället.

  #376414
  tofser
  Deltagare

  Efter mkt blod svett ok tårar och en lång paus… Boven i dramat var ett igensatt evakueringshål i cylindern…. fick göra ett verktyg av ståltråd och en fil och peta rent det sen v de bara att skruva ihop och lufta!

  Ytterliggare något man aldrig förutsett.

  #376420
  Janne Hagnell
  Moderator

  Evakueringshål i cylindern? Vilken cylinder menar du?

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #376591
  tofser
  Deltagare

  Lilla hålet framför kolven i huvudcylindern genom vilket bromsvätskan kan cirkulera tillbaka upp till behållaren vid uppsläppt pedal. DEt heter troligtvis inte evakueringshål alls.

  #376611
  Janne Hagnell
  Moderator

  Du menar de hål som förbinder cylindern med behållaren? Vilken åm på cylinder har du, är det som på bilden jag bifogar (V4 första utförande)? Där finns ett par genomströmningshål (3 o 6) förutom påfyllningshålet (4). Men du kanske har ett äldre enkretssystem i grunden?
  Funderar på om jag möjligen har något motsvarande problem då jag har haft problem med att få höger bromsok att släppa ordentligt, trots renovering av oket. En möjlig förklaring, iaf.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  Bilagor:
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng