Väldigt trögt tändningslås, startläget

Forum / Modellspecifika forum / 90/99 / Väldigt trögt tändningslås, startläget

Forum / Modellspecifika forum / 90/99 / Väldigt trögt tändningslås, startläget

  • Författare
    Inlägg
    • juni 15, 2015 at 21:09 #375515

      Hej gott folk!!!

      Jag har en Saab 99 från 1970 och det är väldigt trögt att vrida nyckeln till startläget. Jag tog isär tändningscylindern (om det heter så?), alltså inte själva låscylindern utan den runda klump som all el är kopplad till. I botten hittade jag den fjäder som gör att nyckeln fjädrar tillbaka från startläget. Den såg hel och frisk ut men är förskräckligt spänd. Det känns som om nyckeln ska gå av när man kommer till startläget.

      Känner någon igen det här? Var det svårt att få i startläget från början eller har fjädern stelnat med åren?
      Någon som har en ide på vad jag kan göra?

      Mvh/
      Jonatan

        juni 16, 2015 at 06:17 #375530

        Hummm…
        Den har nog inte stelnat till…däremot så kan fettet som är i den elektriska brytaren stelna till å bli trögt. Lättast är nog stt lossa spakatället för att kunna ta loss brytsren å se om det är lika trögt då. Kanske saknas det smörj. På min 70a är det oxå kraftigt motstånd så jag har varit tvungen att fixa en ny nyckel så jag inte vrider av orginalet den har nämligen en spricka där den är som smalast…

          juni 16, 2015 at 20:39 #375585

          Tack för svar!!

          Jag har faktiskt ett reservspakställ som jag redan har undersökt (Samma motstånd i det). Jag skruvade isär brytaren i smådelar, det fanns inte mycket fett och det som fanns var ganska mjukt. I brytaren sitter en stor platt fjäder som man spänner åt när man vrider nyckeln från on till startläget. Den som sitter där nu är ganska grov ståltråd snurrad två-tre varv. Får väl se om jag kan hitta något liknande eller rent utav göra en egen.

        • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.