Vässa tvåtaktarn

Forum Övrigt Projekt / Min bil Vässa tvåtaktarn

 • Detta ämne har 10 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2012-02-10 10:14 av .
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5480
  errorflynn
  Deltagare

  Hej

  Har två motorer, den som inte är originalmotorn har jag en våt dröm om att vässa.

  Planen är att porta motorn och plana toppen. Sätta i trippelförgasare från snöskoter och
  även knöka in trippelpiporna från en Thundercat 900 eller zrt 800, med stingers som går ner under motorn.

  På thundercat 900 sitter det 38 mm förgasare men det känns lite overkill då den ligger på 164 hk.
  Kanske skulle 36 mm räcka eller kanske tom 34mm.

  Är det någon som trimmat sin tvåtaktare som kan ge mig lite av sina erfarenheter ?

  #38068
  benny
  Deltagare

  Tips, sök på kolla gamla forumet.
  http://forum.saabklubben.nu/ubbthreads.php?ubb=cfrm

  Fila på!

  #37926

  Vet inte om du har kollat här: http://www.classicsaabracing.com/

  #37950
  errorflynn
  Deltagare

  Jo, hittade dom sidorna. Men det krävs en del fräsande för att få dit en förgasarbrygga. Och sen att fräsa upp extra kanaler kändes lite för mycket. Kanske sätta i en rotax 800 trippel ? Har på att dessa är kortare än thundercat-motorn som jag såg exempel på.

  #37964
  Dicst
  Deltagare

  Ja, trångt blir det med en skotertrippel. Det är oftast spolportarnas placering som gör motorn för lång.
  Om du ska experimentera med sådant rekommenderar jag starkt en tvåcylindrig. Då löser det sig fint med avgassystemet oxå, eftersom man får 180 grader mellan cylindrarna och du kan använda en kombinerad pipa i stället för tre. Problemet är väl att skotermotorerna inte lämpar sig rakt av för bilbruk med varvtal och effektuttag. Det finns en frän långnos med skotertrippel från Uppsalatrakten som brukar synas på strippen och vissa backtävlingar. Den har en hel del unika lösningar som inte är framtrollade i ett nafs, bl.a. en helt specialgjord växellåda för att få det hela att funka. Variomatic kanske skulle vara nått?

  #37966
  benny
  Deltagare

  Att mekka dit en förgasare anläggning måste va betydligt lättare än att göra adapter kåpa för en ny motor, hållare för svänghjul o koppling osv.

  Tips, börja o fila till en 55-60hk motor, den fungerar även till vardags, o det blir rätt roligt, o det behöver inte kosta många kronor.

  #38390
  bertil karlsson
  Deltagare

  Så här i vintertider pågår hos entusiastiska och kunniga motormän en outtröttlig jakt efter varenda liten hästkraft som kan finnas gömd i det lilla motorblocket från 60-talet. SAAB-motorns akilleshäl sägs ju vara att den bara har två överströmningskanaler, då gäller det att finna nya lösningar och modifieringar, t.ex att öka antalet överströmningskanaler till fyra. Då kan det se ut på det här viset

  #38391
  benny
  Deltagare

  Såja :AP

  Vevhusmatad 850:i

  #38395
  Dicst
  Deltagare

  Ooooh, Lectron förgasare! För de rejsiga killarna…
  Är det ditt bygge Bertil? Har du nån mer bild? Vill du inte posta offentligt så skicka ett PM.

  Med vänlig hälsning,
  /D

  #39193
  bertil karlsson
  Deltagare

  Dicst: Dessvärre tillhör jag inte kategorin ”kunniga motormän” så motorbygget med vevhusmatning och 4 överströmningskanaler är således inte mitt. Tyckte bara att bilden på det pågående och avancerade motorbygget skulle kunna fungera som en inspirationskälla till signaturen ErrorFlynn som skriver att han har våta drömmar om att vässa tvåtaktare.
  För övrigt ser man att det nu den senaste tiden varit en hel del skriverier kring ämnet tvåtaktstrimning här på forumet, mycket intressant läsning som kan framkalla drömmar hos de flesta av oss som gillar ylandet från tvåtaktsmotorer på högvarv. Bl.a. signaturen Kälkan har bidragit med några härliga bilder på rejält filade motorer, hoppas trådarna kring detta ämne hålls vid liv så att vi kan få njuta av ännu mer bilder och få oss ännu mer gamla skrönor och sanningar till livs, kulturgärningar när de är som bäst!

  #39431
  bertil karlsson
  Deltagare

  Lägger in en bild på 2 motorer, den ena vässas efter modernt tänkande medan den andre filas efter mer klassiska tankesätt d.v.s. sänkning av insugsport, höjning av avgasport och överströmmare samt upptagning av överströmningskanaler.

  Efter att ha följt trimningstrådarna här på forumet under många år samt även ha läst en del litteratur i ämnet förstår man att teorierna kring filningen av tvåtaktsmotorer är många. Tävlingsavdelningen delade under 60- och 70-talet frikostigt med sig av trimningsråden till gasglada människor med tävlingsambitioner. Men delade man verkligen med sig av allt kunnande, vad behöll SAAB för sig själva? Vad fanns dokumenterat hos SAAB och var finns den dokumentationen idag?
  När man tittar på invärtesbilder på motorer med höga effektsiffror är de ju ofta otroligt mycket mer filade än vad som framgår av trimningsanvisningarna…

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.