Vilken kompressor ska jag ha?

Forum / Övrigt / Off Topic / Vilken kompressor ska jag ha?

Forum / Övrigt / Off Topic / Vilken kompressor ska jag ha?

  • Författare
    Inlägg
    • maj 29, 2011 at 12:34 #4144

      Investerade idag i en Nilfisk industridammsugare (suger tydligen 4200l luft/minut, låter fint det) men den suger ju i sig luft. Jag vill ha nåt som spottar ut luft också, en kompressor! :mrgreen:

      Frågan är – vad ska jag ha? De större som man kan hålla på och blästra med också kostar en ordentlig slant. Jula säljer just nu en variant för 1500:- isället för ordinarie pris 2000:-..

      http://www.jula.se/luftkompressor-24-l-200064

      En brytfråga är – olja eller inte olja? Finns en på Lantmännen som jag inte vet vad det var för märke som verkade fin för 2500:- också, utan olja. Bra eller dåligt? Ska åka förbi och kolla övriga siffror för jämförelsens skull!

      Användningsområdet är såklart intressant om man ska kunna uttala sig – jag tänker främst att jag vill ha den för att kunna lacka endel enkla saker, blåsa rent, fylla däck osv. Men samtidigt så funderar man ju på om man inte skulle fundera över hur mkt som krävs för att kunna använda mutterdragare och minivinkelslip/kap och sånt också. Vad krävs för specifikationer för att kunna göra sånt enstaka gånger?

        maj 29, 2011 at 19:51 #28319

        Hur du än bär dig åt nu, så kommer du att köpa för liten kompressor. Kom ihåg det.
        Du kommer bara att bli förbannad över att du köpt fel. Ta i så det vränger plånbokslädret ut och in, för det är alltid lättare att gråta en gång när man köpt dyrt, än att gråta varje gång man använder grejerna!

        /E. R. Farén

          maj 29, 2011 at 20:06 #28320

          Hur är det med begagnat? Värt att köpa?

            maj 29, 2011 at 20:41 #28328

            Det är lite som “när man inte vet vad man har… vet man inte vad man går miste om heller…” Alltså köp INTE en för liten kompressor för när den väl finns så förstår man inte hur man kunnat klara sig utan en tidigare.
            Råa fakta;
            1, Minst 150L stor tank
            2, Minst 400L/minut fri angiven luftmängd
            3, Arbetstryck 8-10Bar
            Det låter våldsamt men lovar dig att du blir bara förbannad eftersom du kommer få vänta ideligen på att kompressorn skall ladda luft när du tex. börjat slipa eller borra. En mutterdragare är en lufttjyv av stora mått, slipmaskiner är ännu värre.


            Bara den här lilla rackaren gör av med 300L/minut, en ocillerande slipmaskin drar minst 400L/minut. Fördelarna är att luftverktyg är rätt billiga om man håller sig till “kinafabrikat” vilket innebär att kompressorns förhållandevis höga inköpspris ändå kan “räknas hem” med tanke på vertygspriser och arbetet de utför.

            Länk med bla. en bra tabell på verktyg och luftförbrukning; http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:-bet3RQ2pAIJ:www.nasstrommaskin.se/dokument/bibliotek/File/Tryckluft001a.pdf+genomlupen+luftm%C3%A4ngd&hl=sv&gl=se&pid=bl&srcid=ADGEESiLufxXIrixUOlCKhR4vCqHHXWgPyeMsbxCBpKuY3Km8UdteOZkcPGelryOtA9MrVA7dYrgIbGRzl5aCVZnqhcTW_575lMtpMKyE_sbPCbDcJG55O76x5iTsL1r5a8yvIvm4Tgd&sig=AHIEtbTFvYfRpzEiqkU5yVDTDxxs–a1LQ

              maj 30, 2011 at 10:15 #28348

              Ah, ni har nog helt rätt. Jag har dubblat min budget och ska runt och kolla igen så får vi se om jag får öppna på lädret ytterligare..jag vill ju kunna köra liten vinkelkap på luft och jag jag vill ju kunna använda mutterdragare också…

                maj 30, 2011 at 12:47 #28352

                sen får man tänka på att även om man oftast planerar att byta bort en del elverktyg mot luft dito när man ändå har en kompressor stående så kommer man aldrig ifrån fördelarna med eldrivna vinkelslipar tex.
                Då är det bättre att sålla lite mer och titta på vilka verktyg man verkligen kommer att använda istället för att dimensionera kompressorn efter nå våldsamma kapmaskiner man kanske använder enstaka ggr.
                Visst är det bra med luft men man klarar sig ganska långt med moderata grejer också om det handlar om hobbyskruvning. Även om en mutterdragare tar mycket luft så är man oftast inte vid mer än ett hjul i taget iallafall……….

                  maj 31, 2011 at 10:33 #28390

                  Jag har köpt en liknande billig kompressor från Jula. Har den som extra (lätt att ta med sig).
                  Den duger bara till att pumpa upp däck med.
                  Den låter så mycket att man måste ha hörselskydd på då det även tar mycket lång tid att återfylla tanken.

                  Går absolut inte att ha som “huvudkompressor”.

                  Mvh Sabbe

                    maj 31, 2011 at 11:07 #28391

                    Jo, har nu tittat runt på endel..och det är klart att jag vill ha en rejäl. Men jag ska nog köpa mig en liten nu till sånadär saker som däck och renblåsning och fortsätta spara pengar till hus. Alla tusenlappar är intressanta tusenlappar när man förhandlar med banken!

                  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.