94 Sonett replica

Forum Modellspecifika forum Sonett 94 Sonett replica

Detta ämne innehåller 16 svar, har 12 deltagare, och uppdaterades senast av 2006-12-18 23:09.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15219

  anders
  Deltagare

  Hej

  Det måste vara minst sex sju år sedan som Teknikens Värld skrev om den hembyggda 94 Sonett replican på 96 2t chassi. Enligt artikeln var fler exemplar på gång, men jag kan inte minnas att jag sett varken bilen från tidningen eller någon mer Sonett vare sig ”live” eller i nån annan tidning. (lyckades inte söka på forumet, kan inte minnas att dom diskuterats här på senare tid heller) Har någon mer bil färdigställts, är någon / några fler på gång? Kanske byggherren besöker detta forum ibland….?

  Anders

  #100714

  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Du kan ju ta en titt på min First Sonetts sida. Där finns ett par bilder på de två replikorna.

  /B

  #100720

  Dicst
  Deltagare

  Den fanns med på festivalen ifjol. Vi förde en tråd på forumet i samband med detta och led tillsammans av ryktet att gjutformarna skulle förstöras efter att man tillverkat två stycken. Vad det blivit av detta vet jag dock inte, men visst skulle vi vara många som kunde tänka oss att bygga en Kit-Car av en Sonett I med 96:a prylar….

  #100759

  Jonathan
  Deltagare

  Rätt egoistiskt att förstöra formarna.

  #100762

  lsoderlund
  Deltagare

  Ja, det tycker jag med… Den dagen då en äkta Saab Sonett blir till Salu, så tycker jag att ngn från Sverige skall köpa den, vi kanske borde skramla ihop till en allesammans??? Jag tycker att det är förskräckligt att en/två finns i tyskland..

  http://saab99tt.blogspot.se/

  Saab 99, Saab 900 och förhoppningsvis snart en TT

  #100770

  christian
  Deltagare

  Det var ju i alla fall tur för replikabyggarna att dom som ställde upp med en originalkaross för uppmätning till en ny plugg inte var lika egoistiska 😡

  #100794

  johan josefsson
  Deltagare

  Jag förstår inte problemet. Den som har betalat pengar för att tillverka en form eller plugg gör väl vad han vill med den?
  Det är väl kul att folk vill lägga ner så mycket tid på att föra hobbyn vidare.

  Och det har ju även varit en Sonett I till salu nyligen.
  Nu är det ju inte bara att vilja ha en som gäller.
  Oavsett hur fin 99:a man har så ligger Sonett I i en annan prisklass.

  #100795

  Molte
  Deltagare

  De jag tycker är tråkigt är att det inte ges möjlighet för andra att använda formerna om de vill bygga en replika.
  Själv har jag svårt att se något härligare än att åka i en Sonett I en varm sommardag på kurviga vägar och se folks undrande blickar…
  Men sen kan man o andra sidan se de ur byggarnas ögon. De vill förmodligen inte se hur många repliker som hellst. Det är ju alltid kul att vara unik.

  MVH Magnus

  - 9-3 Aero 2,8T XWD TX Edition, Hirsch Performance -10
  - 9000 CC 2,3 Turbo 16 Sport -91 när det är sommar
  - 96 GL V4 Super -79 när vägen svänger
  - 90 T16 -87 när jag ska överraska

  #100845

  anders
  Deltagare

  Bengt: Tack för bildlänken

  Det var t o m 10 år sedan Teknikens Värld skrev om replican, tror det var nr 16/96 jag letade fram häromdagen. Det stod där att man gjutit tre karosser, kanske kan det bli ytterligare en bil.

  Om det är så att byggarna inte vill släppa några karosser till någon annan kan man kanske tänka sig att dom vill kunna kontrollera nivån på bilarna som blir färdiga, inga busbyggen eller extrema byggen med 24tums fälgar och 350 med kompressor….. men skulle inte det vara *lite* häftigt med en sådan Sonett ändå???

  #100851

  enor
  Deltagare

  Var det inte tillverkning på gång i Holland?? Ryktena talade för en tid sedan om att icke namngivna holländare till och med fått tillgång till Saabmuséets originaldokumentation om Sonett SS, tack vare lobbyverksamhet från självaste mäster E?

  #100860

  roger akerblad
  Deltagare

  På Trollhättesektionens familjerally i höstas var 3st 94or närvarade 1 äkta 2 replikor. Har tur som bor inärheten av Trollhättan 🙂

  Mvh Roger

  #100862

  Jag är så gammal att jag såg presentationen av 94:an i Linköping 1956. Min far jobbade då på SAAB i Lkpg. Det var då jag bestämde mig för att jag skulle ha en Sonett. Det tog dock många år; ty först till min 50-årsdag köpte jag Kermit.

  Jag såg också premiärvisningen av Catherina och MFI 13.

  I slutet på 50-talet skissade jag på hur ”min Sonett” skulle se ut (TT-motor bak). Men det blev ju inget av det. (skisserna finns kvar).

  När jag blev medveten om att det byggdes replikor på 94:an blev jag återigen intresserad att göra likadant. Men då jag fick höra att ”pluggen” till #7 o #8 skulle förstöras tappade jag lusten. Jag hade i min enfald trott att dessa pluggar skulle kunna ”hyras ut ”, för att andra ”Saabidioter” skulle få tillfälle att uppnå ”sina drömmars mål”.

  Man får tycka vad man vill om detta.
  Jag kan förstå att ”byggherrarna” inte vill ha så många kopior ute på vägarna.
  Men jag kan inte förstå hur museet kunde tillåta detta? Vad blev priset; vilken överenskommelse gjordes? Gjordes mätningarna ”i smyg”? I så fall är det väl plagiat. Vad säger upphovsmannen?

  Vore intressant att höra vad museet säger Peter B.?

  ”Så nätt”!

  #100864

  anders
  Deltagare

  Det stod i tidningsartikeln att de som byggde replican hade arbetat med en bilutställning där en äkta Sonett hade varit med. På natten hade de tagit fram måttbandet och mätt och antecknat lite.

  Anders

  #100871

  johan josefsson
  Deltagare

  Vad jag vet så finns det ett flertal privatägda 94:or.
  Det är till och med så att #6 aktivt tävlingskörs på bana.

  Nu är det väl så att karossen inte är det största problemet?
  Jag känner inte till nån som försökt bygga replika och blivit ståendes med ett färdigt chassi och går bet på att täcka över den med en kaross.

  Det kan givetvis pågå en förfärligt massa replika-byggen runt om i landet som jag inte känner till, men har man fixat chassit fixar man nog karossen med.

  Entusiasm tror jag det rätta ordet är…

  #100958

  anp624
  Deltagare
  Johan Josefsson wrote:
  Och det har ju även varit en Sonett I till salu nyligen.
  Nu är det ju inte bara att vilja ha en som gäller.
  Oavsett hur fin 99:a man har så ligger Sonett I i en annan prisklass.

  Vilken då? Undrar nyfiken!

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng