96:a 9000 2,3T/170, ABS-lampan lyser?

Forum Modellspecifika forum 9000 96:a 9000 2,3T/170, ABS-lampan lyser?

 • Detta ämne har 5 svar, 3 deltagare, och uppdaterades senast 2009-11-11 21:38 av .
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21068
  grinolle
  Deltagare

  Sådärja, då har man köpt sig en vinterbil. Jag har inte hämtat hem den ännu (det blir senare i veckan), men jag tänkte jag skulle börja med att fråga om det mest akuta som behöver göras (inför besiktning i april).
  ABS-lampan i instrumentpanelen lyser (säljaren säger att den slocknar ibland, men lyser för det mesta). Han har bytt skivor och belägg fram förra året, samt belägg bak i år. Det var efter att han böt beläggen bak som det började lysa. Finns det nåt enkelt sätt att felsöka detta? Finns det några uppenbara troliga orsaker som ni kan komma på?
  Förklara gärna som om ni talade till en idiot med ett helt knippe tummar i varje hand, för det är i princip det ni gör! 😉

  Anders Olsson

  #147783
  Per-Erik
  Deltagare

  Hej, grattis till köpet.

  Ditt problem beror förmodligen på antingen en kass ABS-givare (kan vara vilken som av de 4…), eller att givaren inte får signal som den ska, pga försmutsning av ”kransen” som ska sköta detta… Givarna kan man kolla med en multimeter, inställd på ohm (motstånd). Rätt värde har jag för mig är typ 1030 ohm. De främre mäter du vid kontakterna till dessa som sitter i ”akvariet”, utrymmet längst bak i motorrummet, täckt med en plastkåpa. De bakre mäter vid kontakterna du hittar genom att lyfta sitsen på baksätet och lyfta på täcklocken som finns under, i närheten av trösklarna på bilen. Lättast att börja med detta. För att kontrollera/rengöra tandkransen (finns säkert en mer korrekt term) måste du väck med hela naven, tänderna sitter på baksidan och kan vara igensatta av smuts, rost osv… Hoppas detta går att förstå 🙂 – Bra tips, köp en verkstadshandbok till bilen, den är bra att ha ibland… 🙂 Lycka till!

  #147785
  grinolle
  Deltagare

  Toppen, tack Per-Erik!

  Anders Olsson

  #147813
  grinolle
  Deltagare

  Sisådärja, då var bilen hemma! Det blev polaren som körde hem bilen från Skövde till Örebro, men jag kunde inte låta bli bilen efter att vi kom hem, så jag har varit ute på en ”nöjeskörning” på 5-6 mil ikväll bara för att…

  SAAB-Glad!

  Anders Olsson

  #147853
  saabaero
  Deltagare

  Med Per-Eriks metod kan man egentligen bara kolla kablage och att givaren ”lever”. För att kolla att givarna registrerar hjulrotation kan man hissa bilen, rotera hjulen och istället mäta växelspänning i kontakterna som Per-Erik beskrivit. Med lite tur kan man hitta vilken givarkrans som behöver fixas.

  Kuggkransen kan behöva filas för att bli bra. Tänderna ska vara kantiga och distinkta och givaren får inte sitta för långt från kransen.
  Rengöring av givarspetsen är ingen dum idé när man ändå är igång.

  Kolla även bromsvätskenivån 😉

  Felkoder kan såklart läsas av med ISAT eller Tech 2

  #147863
  grinolle
  Deltagare

  Tackar för tipsen!
  Jag tar hjälp med detta av proffs, det är några tummar för mycket på varje hand här. Tid är redan bokad.

  Anders Olsson

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng